Taşınırken Elektrik Aboneliği Nasıl İptal Edilir ?

Güncelleme tarihi
min reading

Elektrik aboneliğini iptal ettirmek için, satış şirketiyle yaptığınız sözleşmeyi sonlandırmalısınız. İptal işlemi tahliye olarak da adlandırılır. Artık kullanmayacağınız bir yerdeki aboneliğinizi kapatmanız son derece önemlidir. Bu şekilde sizin adınıza elektrik kullanımı yapılmasının önüne geçmiş olursunuz. Bu işlemi yapmadığınız takdirde sizden sonra gelecek kullanıcılar sizin adınıza elektrik kullanımı yapabilir ve faturalardan sorumlu tutulabilirsiniz.

Abonelik iptali için gerekli belgeler nelerdir ?

Elektrik şirketleri genellikle abonelik iptali için aşağıdaki bilgi ve belgeleri ister :

  • Nüfus cüzdanı
  • Abone ya da tesisat numarası
  • Banka hesabınızın IBAN numarası
  • Sayaçtan okunan son endeks (zorunlu değil)

Bir yerden başka bir yere taşınırken elektrik aboneliğinizi kapatmayı ihmal etmeyin! Eski oturduğunuz yerde veya iş yerinde elektrik aboneliğinizi kapatmadığınızda yerinize gelecek kişiler tarafından kullanılan elektrikten sorumlu tutulabilirsiniz. Adınıza gelecek faturalardaki kullanımda sorumlu olmak gibi nahoş bir durumla karşılaşmamak için mutlaka eski aboneliğinizi kapattırın. Aynı şekilde yeni taşındığınız yerde sizden önce bulunanlar elektrik aboneliklerini kapattırmamış ise kullanmaya devam etmemelisiniz. Yeni taşınmış olduğunuz yerde elektrik aboneliğini üzerinize almanız gerekir. Başkası adına elektrik kullanımı yasaktır ve cezası vardır.

İptal başvurusu nereye yapılır ?

Abonelik iptalini elektrik şirketinin müşteri merkezinden ya da internet sitesinden yapmak mümkündür. Elektrik şirketiniz online abonelik iptali hizmeti vermiyorsa müşteri merkezine şahsen başvurmalısınız. Başkası adına işlem yapmak için, noter onaylı vekaletname gerekir.

Görevli tedarikçiden elektrik alıyorsanız aşağıdaki tablodan bölgenizde hizmet veren perakende satış şirketini bulabilir ve şirket ismine tıklayarak abonelik iptali yapmak üzere doğrudan abonelik iptal sayfasına veya müşteri hizmetleri sayfasına ulaşabilirsiniz. Bazı şirketler sitelerinden online olarak  abonelik iptaline imkan verebilmektedir. Bazıları için ise müşteri merkezlerini ziyaret etmeniz gerekir. Eğer online randevu imkanı varsa önceden randevu ile gitmeniz işleminizi hızlandıracaktır.

Görevli elektrik şirketi (EPSAŞ) Görevli olduğu dağıtım bölgesi
Aesaş Enerjisa İstanbul - Anadolu Yakası
Akedaş Adıyaman, Kahramanmaraş
Aras Epsaş Ağrı, Erzincan, Erzurum
Aydem Aydın, Denizli, Muğla
CK Akdeniz Antalya, Burdur, Isparta
CK Boğaziçi İstanbul - Avrupa Yakası
Limak Uludağ Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Yalova
CK Çamlıbel Sivas, Tokat, Yozgat
Çoruh Aksa Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon
Dicle Epsaş Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak
Enerjisa Başkent Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Zonguldak
Fırat Aksa Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli
Gediz Elektrik İzmir, Manisa
Kepsaş Kayseri
Mepaş Aksaray, Karaman, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde
Zorlu Enerji (eski Osmangazi Elektrik olarak bilinen bölgede hizmet verir) Afyon, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak
Sepaş Enerji Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya
Toroslar Enerjisa Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye
Trakya Elektrik Edirne, Kırklareli, Tekirdağ
Vangölü Elektrik - yeni adıyla Türkerler Enerji Bitlis, Hakkari, Muş, Van
Yepaş Amasya, Çorum, Ordu, Samsun, Sinop

İptal dilekçesinde neler olmalı?

Genelde elektrik şirketleri iptal işlemi için hazır dilekçe bulundurur; eğer dilekçeyi hazırlamanız gerekiyorsa aşağıdaki bilgileri eklediğinizi emin olun.

  • Dilekçe için gereken bilgiler
  • Aboneye ait: kimlik bilgisi ve TC kimlik no, adres ve iletişim bilgileri (cep telefonu ya da e-posta)
  • Kullanım yerine ait: adres, tesisat veya abone numarası, mülk sahibi bilgisi
  • İstenen enerji kesim tarihi
  • Güvence bedelinin hesabınıza iade edilmesi için IBAN numarası
 Elektrik İlk Bağlantı

Abonelik iptali için kimler başvurabilir?

Elektrik abonelik iptali yapılırken faturada ismi olan kişi, yani asıl abone veya bu kişininin noter onaylı vekalet ile iptal işlemini yapmak üzere yetkilendirdiği kişiler başvuruda bulunabilir. Ticarethane aboneliklerinde de yine firma yetkilisi veya yetkilendirilen kişiler başvuru yapabilir. 

Eş durumu abonelik iptali için yeterli olmamaktadır. Evlilik cüzdanı yetki belgesi sayılmadığından eşiniz adına yapılmış bir elektrik aboneliini kapattırmanız mümkün olmayacaktır.

Ne zaman başvurulur ?

Enerjinin kesilmesini istediğiniz tarihten en az bir hafta önce elektrik şirketine başvurmanızı öneririz. Başvurunuzun işleme konması için önceden hareket etmek fayda sağlayacaktır. Kesinti için en mümkün olan en ileri tarih iki haffta sonrasına kadar bir tarih olabilir. Abonelik iptali için başvurduğunuzda başvuru yaptığınız tarihten 14 gün sonrasına bir gün belirleyerek bu gün için kesilme talimat verebilirsiniz. Örneğin ayın 1'inde başvuru yapıyorsanız ayın 15'ine kadar bir tarih belirleyerek bildirebilirsiniz. Böylece taşınmanızın tamamlanması ile hattın kapatılması aynı zamanda gerçekleşebilir.

Elektrik enerjisi ne zaman kesilir ?

Başvurunuzda ileri bir tarih talep etmezseniz en geç üç iş günü içinde enerji kesilir. Kesim tarihinde, bir görevli sayaçtaki son değerleri okur, kullanım yerindeki elektriği keserve ve son tüketimi faturalandırır.

HATIRLATMA Elektrik aboneliğini kapattıktan sonra bankanızla iletişime geçerek otomatik ödeme talimatını iptal edin. Elektrik şirketi ile aboneliğin sonlanması, otomatik ödeme talimatının da sona ermesi anlamına gelmez. Elektrik şirketi ödeme talimatı ile ilgili bankanızı bilgilendirmekle yükümlü değildir. İstenmeyen bir durum yaşamamak adına bu uyarılara dikkat ediniz.

Güvence bedeli para iadesi nasıl alınır ?

Elektrik aboneliği sırasında ödenen güvence bedeli, sözleşme iptal edildiğinde iade edilir. Sözleşmenin sonlaması için, elektrik şirketine kalan tüm borçların ödenmiş olması gerekir. Güvence bedelinin iade tutarı Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı TÜFE (enflasyon) oranına göre güncellenir. Abonelik iptal edilirken borcunuz varsa bu miktar güvence bedelinden kesilerek size iade yapılacaktır. Genelde son faturanızdan sonra elektrik kapatılana kadarki kullanımlar borç olarak güvence bedelinden düşülür.

Yönetmeliğe göre, sözleşme iptalinden en geç 5 iş günü sonra para iadesi yapılmalıdır. Yani kapatma tarihinden sonra hafta sonları ile birlikte en geç 7 gün içinde güvence bedeli tarafınıza iade edilmelidir. Güvence bedelini hizmet aldığınız şirketin veznelerinden aide alabilirsiniz. Banka IBAN numaranızı verirseniz, güvence bedeli iadesi hesabınıza havale de yapılabilir. 

Cep telefonu bilgileriniz güncel ise birçok şirket SMS yoluyla abonelik iptali ve güvence bedeli aidesi ile ilgili bilgilendirme yapabilir. Tedarikçinizin internet sitesinden bilgileriniz güncellemeyi ihmal etmeyin.