Elektrik Dağıtım Şirketleri

Güncelleme tarihi
min reading

Elektrik enerjisi kolay depolanamayan bir enerji türüdür. Üretilen bu elektriğin müşterilere ulaştırılması için öncelikle yüksek gerilimli iletim hatlarından merkez noktalara aktarılması gerekmektedir ki buna elektrik iletimi adı verilmektedir. Elektrik dağıtımı ise, geriliminin düşürüldüğü trafolardan, düşük gerilimli hatlar kullanılan, tüketicilere, yani mesken, ticarethane veya sanayi kuruluşlarına ulaştırılması olarak tanımlanabilir.

Elektrik dağıtım şirketleri listesi

Türkiye'de 21 adet elektrik dağıtım bölgesi bulunmaktadır. Dağıtım şirketlerinin hangi illere servis sağladıklarını aşağıdakı tablodan inceleyebilirsiniz.

İllere göre elektrik dağıtım şirketleri
Elektrik Dağıtım Şirketi Dağıtım Bölgesi
AKDENİZ DAĞITIM Antalya, Burdur, Isparta
AKEDAŞ DAĞITIM Adıyaman, Kahramanmaraş
ARAS DAĞITIM Ağrı, Erzincan, Erzurum
ADM ELEKTRİK DAĞITIM Aydın, Denizli, Muğla
AYEDAŞ İstanbul - Anadolu Yakası
BAŞKENT DAĞITIM Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Zonguldak
BEDAŞ İstanbul - Avrupa Yakası
ÇEDAŞ Sivas, Tokat, Yozgat
ÇORUH DAĞITIM Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon
DEDAŞ Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak
FIRAT DAĞITıM Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli
GDZ ELEKTRİK DAĞITIM İzmir, Manisa
KEPESAŞ Kayseri
MEDAŞ Aksaray, Karaman, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde
OEDAŞ Afyon, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak
SAKARYA DAĞITIM Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya
TOROSLAR DAĞITIM Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye
TRAKYA DAĞITIM Edirne, Kırklareli, Tekirdağ
UEDAŞ Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Yalova
VAN GÖLÜ DAĞITIM Bitlis, Hakkari, Muş, Van
YEDAŞ Amasya, Çorum, Ordu, Samsun, Sinop

Elektrik Sektörünün Tarihi

Türkiye'de elektrik sektörü uzun yıllar devlet tekelinde olmuştur. 1984 yılında kurulmuş olan Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) elektrik sektöründeki tek sorumlu olarak elektrik üretiminde, iletiminde ve de dağıtımında Türk halkına hizmet vermiştir. 1994 yılında ise, Türkiye Elektrik Kurumu, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) ve elektrik üretimi ve iletiminden sorumlu Türkiye Elektrik Anonim Şirketi (TEAŞ) adı altında iki farklı şirkete bölünmüştür.

2001 yılında elektrik üretimi, iletimi ve toptan satışı için üç ayrı şirket kurularak, TEAŞ ilave edilmiştir. Elektrik üretimi için Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), elektrik iletimi için Türkiye Elektrik iletim anonim Şirketi (TEİAŞ) ve elektriğin toptan satışı için, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt (TETAŞ) adı altında üç kamu iştiraki kurulmuş olup günümüzde de bu üç kurum varlığını sürdürerek, görev tanımları doğrultusunda faaliyet göstermektedir.

Elektrik ile ilgili bu kurumların yanı sıra, sektördeki rekabet ortamının ve tüketicinin korunması amacı ile 2001 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kurulmuş olup, bu kurul günümüzde de sektördeki en üst mecra olarak, gerekli düzenleme ve değişikliklerini yapmakta ve yasa değişiklikleri için görüşlerini paylaşmaktadır.

Türkiye Elektrik Sektörünün Serbestleşmesi

1994 yılından 2005 yılına kadar, devlet iştiraki olan Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) adı altında faliyet gösteren dağıtım ağı, 2005 yılında 21 farklı bölgeye ait 21 şirket olarak bölünmüştür. 2011 yılından itibaren bu 21 şirketin özelleştirilmesine başlanmış olup, bugün itibarıyla 21 dağıtım şirketinin tamamı özelleştirilmiştir.

Elektrik dağıtım şirketinin görevleri nedir ?

Dağıtım şirketlerinin 3 temel sorumluluğu vardır.

  • Kendi bölgelerindeki dağıtım hatlarının bakımı ve onarımı
  • Yeni kurulan işletme ve meskenlerin elektrik dağıtım ağına bağlanması için gerekli altyapının kurulması
  • Temel abonelik işlemleri ile birlikte, elektrik sayaçlarının okunması ve müşterilerin faturlandırılması

Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmeleri son durum

Türkiye'de uzun yıllar boyunca elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı devlet tekelinde olmuştur. 2005 yılından itibaren hem elektrik dağıtımı şirketleri hem de elektrik üretim santralleri hızlı bir şekilde özelleşti. 2013 yılında, hem rekabete açılan perakande elektrik pazarı ile daha iyi rekabet edebilmek, hem yapılan işin farklılığı hem de EPDK tarafından getirilen düzenleme sonucu, dağıtım şirketleri, kendilerinden bağımsız perakende satış şirketlerini kurdular. Dağıtım şirketlerinde daha önceden kayıtlı tüm aboneler de yerini kurulan perakande elektrik şirketlerine aktarıldı.

Sektörde özelleştirmelerin yapılmasının temel sebeplerinden biri de rekabeti arttırarak, tüketicilere daha uygun fiyata daha iyi hizmet sunulmasını sağlamak. Bu kapsamda atılan, belkide en önemli adım serbest tüketici kavramı oldu. Serbest tüketiciler, EPDK tarafından belirlenen ulusal tarife yerine, elektrik tedarikçisi ile anlaştıkları fiyattan elektrik temin edebilmektedirler. Serbest tüketici olmak limiti, her yıl giderek hafifletilmiş olup 2016 yılı başından itibaren tüm tüketiciler bu kapsama alınarak, hem elektrik tedarikçilerini seçebilme hem de indirimli elektrik kullanabilme imkanı tanınması beklenmektedir.