Elektrik Faturası Son Ödeme Tarihi'nden Kaç Gün Sonra Kesilir?

Güncelleme tarihi
min reading

Elektrik fatura borcunu son ödeme tarihine kadar ödemezseniz gecikme faizi işler ve enerjiniz kesilebilir. Bu yazıda son ödeme zamanından ne kadar sonra kesme işlemi yapıldığını öğrenebilirsiniz.


8 Mayıs 2014 tarihli resmi gazetede yayınlanan elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliğinin son haline göre hazırlanmıştır.

Fatura borcunu ödemedim. Elektrik ne zaman kesilir ?

Elektrik faturanız oluşturulurken belirlenen döneme ait elektrik borcunun son ödeme tarihi de faturaya işlenir. Faturanız borcunuzu ödemeniz için yapılan ilk bildirimdir. Elektrik faturanızda yer alan son ödeme tarihini geçirdiğinizde elektrik şirketinin yazılı olarak ikinci kez ödeme bildirimi yapması gerekir. Örneğin, bazı elektrik şirketleri bildirimi kısa mesaj yoluyla yapar. İkinci bildirim yapıldıktan sonra, en az beş iş günü içinde ödeme yapılmazsa elektrik enerjisi kesilir. Enerji kesildiğinde kesme ihbarnamesi bırakılır. Bu bildirimde, kesme tarihi, saati ve sayaçtaki son endeks mutlaka belirtilir.

Elektrik borcu zamanında ödenmezse nasıl tahsil edileceğine dair maddeler elektrik şirketiyle yaptığınız sözleşmede bulunur.

 Elektrik İlk Bağlantı

Elektrik faturamı hangi yollarla ödeyebilirim?

Elektrik faturanızın ödenmesi için bir çok kolay yol bulunmaktadır. Faturanızı hizmet almakta olduğunuz perakende satış şirketinin müşteri merkezleri veya anlaşamalı olduğu bankalar vasıtasıyla yapabilirsiniz. Bazı perakende satış şirketleri PPT şubeleri üzerinden de fatura ödeme imkanı sunar.

 Eğer bir şubeye giderek ödeme yapmak istemiyorsanız faturanızı internet üzerinden de ödeyebilirsiniz. Birçok tedarikçi şirketlerin internet sayfasındaki Online İşlemler menüleri sayesinde ödeme işlemleri internet sitelerinden yapılabilmektedir.

 Bunun haricinde perakende satış şirketinin anlaşmalı olduğu fatura ödeme platformlarından da kolayca internet üzerinden elektrik faturası ödemesi yapılabilir.

 Ödeme işlmelerinde kredi kartı ve FastPay gibi ödeme yöntemleri kullanılabilmektedir. Bazı tedarikçi şirketler anlaşmalı ödeme yöntemlerine yönelik ek fırsatlar sunabilir. Bunun için perakende satış şirketinizin internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.

 Bankalar vasıtasıyla da internet üzerinden ödeme yapılabilmektedir. İnternet bankacılığı kullanarak banka hesabınızdan veya kredi kartınızdan ödem işlemi yapabilirsiniz.

 Faturalarınızı takip etmekte zorlanıyorsanız perakende satış şirketinizin anlaşmalı olduğu bankalardan otomatik ödeme yöntemi ile kolaylık sağlayabilirsiniz. Otomatik ödemelerde kredi kartı ve hesaptan ödeme imkanları bulunmaktadır.

Fatura gecikme faizi ne kadar ?

Gecikme faizi, faturanızın ödenmediği süre içinde işletilen cezai bir ek ücrettir. Faturalarınızı ödemediğinizde gecikme faizi devreye girer ve her geçen zamanda borcunuz artar. Bu sebeple gecikme faizinden zarar görmemek için fatura ödeme tarihlerine sadık kalmak gerekmektedir.

Elektrik şirketi, gecikme zammını son ödeme tarihinden itibaren günlük olarak uygular. Gecikme faiz oranını elektrik şirketi belirler ve bu oran yönetmelikte belirtilen üst sınırı geçemez.

Elektrik gecikme zammı hesaplama

Elektrik faturaları için uygulanan gecikme faiz oranı, elektrik şirketine göre değişir. Son ödeme tarihinden sonraki her gün gecikme faizi işler. faturanıza günlük olarak eklenecek faiz ücreti şu formüle göre bulunur:

Dönemin faiz oranı / 30 = Günlük Faiz

Açma kapama bedeli ne kadar ?

Açma kapama bedeli, enerji kesme ya da bağlama işlemlerinden yalnızca birinde uygulanan bir hizmet ücretidir. Bu bedel, dağıtım şirketi adına tahsil edilir ve enerjisi bağlanan tüketicinin bir sonraki faturasına yansıtılır. Açma kapama bedelinin alınmasındaki mantık şudur: Siz borcunuzu ödemediğinizde elektrik enerjinizi kesmek üzere sayacınıza gelinmesi ve işlem yapılması gerekir, borçtan kaynaklı ortaya çıkan olan bu ek işlemden dolayı size bir bedel yansıtılır. Elektriği fiili olarak kesilmemiş bir kullanım yeri için, açma kapama bedeli alınamaz.

Açma kapama ücreti 2021 yılı itibariyle alçak gerilim mesken ve ticarethane aboneleri için, işlem başına 37,3 TL, orta gerilim sanayi aboneleri için 189,8 TL'dir.

Fatura ödendikten sonra ne zaman açılır ?

Borçtan dolayı elektriğiniz kesildiyse biriken borcunuzu gecikme zammıyla beraber peşin olarak ödeyerek ya da elektrik şirketinin belirleyeceği plana göre ödemeyi taahhüt ederek yeniden enerji verilmesini talep edebilirsiniz. Ödemeniz yapıldıktan ve borcunuz tamamlandıktan sonra elektrik şirketine başvurulur, yerleşim alanı içinde en geç iki gün, dışında en geç üç gün içinde dağıtım şirketi yetkilileri gelerek enerji verilebilmesi için sayacınızı açar. Elektrik bağlama bildiriminde de tıpkı kesme işleminde olduğu gibi tarih, saat ve son endeks mutlaka belirtilir.

Elektrik faturasına itiraz edilirse

Elektrik faturanızın normalden yüksek geldiğini düşünüyorsanız faturanıza itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Bu itirazı dilekçeniz ile birlikte yazılı şekilde tedarikçi şirkete yapmalısınız. Tedarikçi şirket itirazınızı değerlendirerek en geç 15 gün içinde size geri dönüş yapmakla yükümlüdür. Bu geri dönüş yapılmadığı takdirde konuyu tüketici hakem heyetine ve EPDK'ya taşıyarak perakende satış şirketi hakkında şikayette bulunabilirsiniz.

Elektrik faturlarının itiraz süresi 1 yıldır. Fatura size ulaştıktan sonraki bir yıl çinde itiraz talebinizi perakende satış şirketine yazılı olarak iletebilirsiniz.

Bazı elektrik tedarikçilerin internet sitelerinde Fatura İtiraz Formu bulunur. Bu formlar sayesinde internet üzerinden kolayca itiraz başvurusu yapabilmek mümkündür. İnternet üzerinden form yoluyla itiraz bildirimi yapmak için tedarikçinizin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İllere göre elektrik tedarikçileri listesine BURADAN ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada hizmet aldığınız elektrik tedarikçisinin ismine tıkladığınızda iletişim bilgilerinin de bulunduğu şirket bilgi sayfasına yönlendirilirsiniz.

Elektrik faturasına itiraz edecek bile olsanız borcunuzu son ödeme tarihinden önce yatırmalısınız. İtiraz etmiş bile olsanız siz fatura edilen borcu zamanında ödenmezseniz gecikme faizi işler. İtirazınız sonuçlandığında borç size ait değilse veya haksız bir tahsilat yapılmış ise size iade yapılacaktır. Eğer ödemekte güçlük çekiyorsanız bir önceki fatura tutarı kadar ödeme yapmanız kabul edilebilir; bunun için sözkonusu dönem borcunun bir önceki faturaya göre %30 daha fazla olması yeterlidir.