2018'in ilk dört ayında elektrik fiyatları yüzde 12 arttı!

Güncelleme tarihi
min reading

Elektrik Mühendisleri Odası'nın yeni açıklanan elektrik fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 2018 yılının ilk dört ayında elektrik fiyatlarında toplamda %11,95 oranında artış olduğuna dikkat çekildi.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından yapılan basın açıklamasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayınladığı Ulusal Elektrik Tarifesi'ne göre perakende enerji bedelinin 23,09 kuruştan 24,47 kuruşa yükseltildiği ve fiyatlara %5,95 artış uygulandığı belirtildi.

Elektrik faturasını oluşturan ana bileşen olan enerji bedelindeki artış, bu kalem üzerinden oransal olarak hesaplanan fon ve vergilerin de tutarını yükselttiğinden, 2017 yılı sonundaki duruma kıyasla konut kullanıcılarının elektrik faturalarına yansıyacak artış %11,95’e ulaştı.

Vergiler dahil elektrik fiyatı %11,95 arttı!

Elektrik Fiyatları Arttı

EMO'nun açıklamasında aktif enerji birim bedelindeki artışın vergi ve fon bedellerine yansıması da eklendiğinde yeni dönemde faturalarda %11,95 artışa sebep olacağına dikkat çekildi. 

EMO'nun yaptığı hesaba göre aylık asgari 230 kilovat saatlik (kWh) enerji tüketen bir hanenin elektrik faturası 2017 yılı sonunda 94,75 TL tutarken Nisan 2018'den itibaren 106 TL'ye çıkmış oluyor.

EMO fiyat artışları ile ilgili olarak elektrik tüketimi faza olanlara bir de uyarıda bulundu:

Elektriğin ana kaynak olarak kullanıldığı büyük sanayi kuruluşları, Nisan ayından itibaren çok daha yüksek elektrik faturaları ödemek durumunda kalacak.

Dağıtım Bedelinde İndirim

Elektriğin nihai tüketiciye ulaştırılmasındaki masrafları karşılamak amacıyla tahsil edilen dağıtım bedeli 1 Nisan 2018 tarihinden geçerli olmak üzere %2,96 oranında azaltılarak 13,04 kuruştan 12,66 kuruşa indirildi.

EMO'nun açıklamasına göre, dağıtım bedelindeki indirim olmasına rağmen aktif enerji bedelinde artış olduğundan ve aktif enerji bedeline oranla hesaplanacak vergi ve fon bedelleri de faturaya artarak ekleneceğinden, dağıtım bedelindeki indirimin tüketiciye yansımayacağına dikkat çekildi. 

EMO'nun açıklamasına göre rakamlarla elektrik zammı

EMO Elektrik Zammı Açıklaması

Yapılan açıklamada elektrikteki fiyat artışları şöyle değerlendirildi:

  • Dört kişilik bir ailenin en az harcama ile ayda 230 kWh elektriğe ihtiyacı olduğu düşünülerek 31 Aralık 2017 tarihinde 94,75 TL tutarında hesaplanan elektrik faturası, 1 Ocak 2018 tarihinde açıklanan tarife ile 103,9 TL'ye, 1 Nisan 2018 tarihli artış ile de 106,07 TL'ye yükseltildi.
  • Ocak 2018 itibariyle mesken kullanıcıları için elektriğe %8,8 zam yapılmıştı. Nisandaki artışların da eklenmesiyle bu yılın ilk dört ayında elektrik fiyatındaki artış %11,95 olarak kaydedildi.
  • Yıllık elektrik tüketimi 290 milyar kilovat saat olarak belirtilen ülkemizde, elektrik tüketiminin yaklaşık %22’sinin konutlar tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada; fiyat artışlarıyla birlikte mesken kullanıcıları bir yılda toplamda 3,14 milyar TL daha fazla ücret ödeyecek.
  • Perakende enerji fiyatına yapılan zam ile birlikte bu bedel üzerinden kesilen vergi ve fonların tutarı da artmıştır.
  • Gelecek bir yıl içinde Katma Değer Vergisi olarak 4 milyar 488 milyon TL, %5 Belediye Tüketim Vergisi kapsamında 780,5 milyon TL, %2'lik TRT payı kesintisi kapsamında 312,2 milyon TL, %1'lik Enerji Fonu kapsamında 156 milyon TL olmak üzere hanelerin elektrik faturaları üzerinden uygulanan vergiler ve fon bedellerinin toplamda 5,7 milyar TL'yi bulacağı öngörülüyor.

Genel aydınlatmaya da zam

Genel Aydınlatma

Dağıtım şirketlerinin Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş’den (TETAŞ) aldıkları dağıtım bedeline indirim uygulanmasının yanı sıra TETAŞ‘ın dağıtım şirketlerine uyguladığı fiyatlarda da düzenleme yapıldığı da açıklamada yer alan konulardan biri oldu.

EMO'nun açıklamasında teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlarda %21 indirimle 18,008 kuruş olan fiyat 14,1 kuruşa düşürüldüğü belirtilirken, genel aydınlatma amacıyla dağıtım şirketlerine satılan elektrik için ise birim bedeli 20,63 kuruştan, 21,81 kuruşa yükseltilerek % 5,4 artış uygulandığına dikkat çekildi.

Yüksek tüketimli sanayi aboneleri daha çok etkilenecek

Tüketimleri 50 milyon kWh sınırının üzerinde olan ve görevli elektrik tedarik şirketinden enerji alan iletim sistemi kullanıcıları 1 Nisan 2018‘den itibaren Son Kaynak Tedarik Tarifesi'ne göre elektrik alacaklar.

EMO'nun gerçekleştirdiği hesaplamaya göre 20 Ocak 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan "Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ" gereğince zam oranının daha da yükseleceği ihtimaline vurgu yapıldı. 1 MWh başına 62,74 liralık YEKDEM referans maliyeti ve 2017 yılı ortalama ağırlıklı piyasa takas fiyatı dahilinde bu yıl için 1,128 olarak açıklanan katsayı uygulandığında büyük sanayi kuruluşları MWh başına 260,39 TL ödeyecek.

Bu durumda yüksek elektrik tüketen olan sanayi grubundaki abonelerinin elektrik fiyatına yapılan zam, geçen yıl sonuna göre %26,88 oranına ulaşabilir.