Enerji Bakanı'ndan Akkuyu için 2023 hedefi

Güncelleme tarihi
min reading

Türkiye'nin ilk nükleer santrai Akkuyu'nun inşaatı sürerken Bakanı Ali Rıza Alaboyun 2023 için Akkuyu ile ilgili açıklama yaptı. 

ATO Congresium'da yapılan 8. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın (EIF) açılış oturumuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun konuk oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, Somali Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Muhammed Muhtar İbrahim, Irak Elektrik Bakanı Kasım El Fahdavi, Libya Petrol Bakanı Maşallah Al-Zawie ve Sudan Petrol Bakanı Muhammed Zayed Awad'ın da katıldığı kongre ve fuarda, bakanlar kendi ülkelerinin enerji durumu hakkında bilgi verdi. 

Yenilenebilir enerji, petrol, doğalgaz, enerji finansmanı ve yatırımları, enerji güvenliği gibi konuların tartışılacağı 3 gün sürecek olan 8. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın açılış oturumunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin durumundan bahsederek, enerji çeşitliliğinde nükleer enerjinin eksikliğinden bahsetti.

İlk nükleer santralimiz Akkuyu'da çalışmalar hızla devam ediyor. Sanıyorum 2023'e kadar bir veya iki reaktör devreye almış olacağız. Türkiye'ye 8 bin 760 saat enerji lazım. Güneşle bin 800 saat, rüzgar enerjisi santralleriyle iki bin 500 saat, hidroelektrik santrallerle de 4 bin 800 saat enerji üretimi yapabiliyorsunuz. Ekonominin çalışması için güç lazım. Bu gücü sağlayacak olanlarda baz santralleridir. Bizde baz santralleri olarak doğalgaza yüklendik ve doğalgazda bağımlı hale geldik. Burada baz santralleri olarak mutlaka nükleer santralleri devreye sokmamız gerekiyor. Nükleersiz bir Türkiye gelecekte enerjisiz bir Türkiye demektir.

 

Kaynak: CHA