Kuantum Parçacıklar ile Güneş Enerjisi Üretimi

Güncelleme tarihi
min reading

Artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için Türk bilim adamları tarafından kuantum parçacıklarla kaplanan güneş panelleri gelecek nesiller için umut veriyor. Çok küçük alanlarda normalden çok daha fazla enerji üretimi yapabilen bu paneller sayesinde güneş enerjisiyle elektrik üretimi büyük ölçüde ilerleyecek.

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Demir önderliğindeki 10 kişil ekip ve TÜBİTAK'ın "Öncelikli Alanlar AR-Ge Projeleri Destekleme Programı"na kabul edilen ve yaklaşık 1 milyon lira destek sağladığı "Kuantum Parçacık Duyarlı Güneş Hücreleri İçin Yeni Nesil Nanokompozit Elektrotlar" projesiyle güneş enerjisinden çok daha yüksek miktarda elektrik enerjisi üretilmesi için çalışma yürütülüyor.

Prof. Dr. Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzerinde 2 aydır çalıştıkları ve 30 ayda tamamlanacak projede temel hedeflerinin, yeni nesil elektrotlar oluşturarak, güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmede verimin teorik olarak değil uygulamada beklenen değerlere çıkmasını amaçladıklarını belirtti.

Bunu, güneş enerjisini yarı efektif kullanan klasik paneller yerine, yarı iletken malzeme olarak üzeri boyutları atomik düzeydeki kuantum parçacıklarıyla kaplı metal oksit paneller üreterek sağlamayı planladıklarını anlatan Demir, "Yaptığımız iş, yeni nesil elektrotlar oluşturmak. Bu elektrotlarda nano plakalı metal oksitler var. Bu metal oksitlerin üstlerini kuantum parçacıklarıyla donatıyoruz. Gelen güneş enerjisinin dönüşüm verimini teorik değerlere çıkarabilecek, gelecekte belki de enerjiyi bedavaya getirecek bir sistem şeklinde düşünüyoruz." dedi.

1 Metrekarede 100 Hektarlık Güç!

Demir, araştırma grubu olarak, sentezledikleri üzeri nano boyuttaki kuantum parçacıklarıyla donatılmış yeni nesil elektrotlar ile bugün güneş enerjisinde 100 hektarlık alanda kurulu panellerden elde edilen verimin 1 metrekarelik güneş paneliyle sağlamanın mümkün olduğunu belirtti ve ekledi:

"Bu tür malzemeler nano yapılı olduğu için çok küçük alanda çok büyük dönüşüm verimlerine sahip olacaktır. Bu malzemeler kuantum parçacık duyarlı güneş hücreleri ki bunlar üçüncü nesil güneş hücresi olarak kabul ediliyor. Bugün Erzurum'un elektrik ihtiyacını klasik panellerle karşılamak istesek, bütün Erzurum Ovası'nın panellerle donatılması lazım. Kaldı ki bu panellerden elde edilecek enerji de Erzurum'un ihtiyacını karşılayamaz. Eğer bu nano parçacık duyarlı güneş hücreleriyle, yeni nesil güneş hücreleriyle bu işi yapmaya kalkarsak, 3-4 metrekarelik bir panel bütün Erzurum'un elektrik enerjisini karşılayabilir."

 

Kaynak: AA