Türkiye'de güneş enerjisinde dev icat

Güncelleme tarihi
min reading

TÜBİTAK desteğiyle birlikte Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam ve araştırma ekibi bir ilke imza atarak, nanoteknoloji ürünü esnek güneş panelleri ürettiler. 

Yrd. Doç. Dr. Bayam ve 5 kişilik araştırma ekibi tarafından üretilen, kağıt hafifliğinde, uzun ömürlü ve düşük maliyetli yarı şeffaf güneş panelleri sayesinde güneşten elektrik üretimi artacak. Esneyip bükülebilen güneş panellerinin her yere uygulanabilmesi mümkün olacak ve bina cephelerine monte edilerek evlerin de elektrik üretmesi sağlanacak. 

Şu an kullanılan silikon paneller, ağırlığı nedeniyle her yere uygulanamıyor. Bizim ürettiğimiz panellerse esnekliği ve kağıt kadar hafif ağırlığıyla bu soruna kalıcı çözüm getiriyor. İstenen her yüzeye kolayca monte edilebilecek. Aynı zamanda düşük maliyetli olacak. Taşıdığı bu avantajlarla güneşten daha çok elektrik üretilmesini ve yenilebilir enerji sektörüne ciddi katkı sağlamasını bekliyoruz.

 Gediz Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuvarı'nda bir yılı aşkın süren çalışmaların sonunda ürettikleri çevreci ve her yere uygulanabilecek bu enerji üretim yöntemi, Yrd. Doç. Dr. Bayam'ın belirttiği üzere bilim dünyasında ilgi çekti ve Society of Photo-Optical Instrumentation Engineers (SPIE) tarafından ABD'ye davet edildi. Ayrıca İsviçre'deki EPFL teknik üniversitesinden de bu konferansın ardından işbirliği yapma teklifi geldi. Yrd. Doç. Dr. Bayam ve ekibi, bu teklif üzerine patent başvurunda bulundukları ürünlerini, İsviçreli meslektaşları yardımıyla daha da geliştirerek, kullanıma sunmayı planlıyor.

 

Kaynak: CHA