TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

İnternet hızı neden çok yavaş ?

Güncelleme tarihi
min reading

Sonunda fiber internet sizin evinize kadar geldi mi? En yüksek hızlı adsl paketlerinden birini mi kullanıyorsunuz? Ya da mevcut internet paketiniz sizin için çok yeterli ama bazı günler fazlasıyla yavaşlıyor mu? İnternetin gelmiş geçmiş en büyük problemlerinden biri, internet hızı düşmesi konusunu bu yazımızda derinlemesine inceleyeceğiz.

İnternet hızı, internetin kullanılmaya başlandığı ilk günden itibaren bütün kullanıcıların en çok problem yaşadığı yerlerden biri. Gelişen teknoloji ile özellikle fiber internetin hayatımıza girmesiyle internet hızımızın son birkaç yılda bile arttığı tartışılmaz bir gerçek. Ancak hala hepimiz alışkın olduğumuz düşmesi ve yavaşlaması sorununu sıklıkla yaşıyoruz. İnternet hızınızın düşmesinde çok temel altyapı sorunlarından, bilgisayarınızda birkaç tıkla veya modeminizi kapatıp açarak düzeltebileceğiniz problemlere kadar geniş bir neden listesi var. İnternet hızınızın düşük olup olmadığını internet hız değerleriniz indirme, yükleme ve ping hız değerleri ile öğrenebilirsiniz.


İnternet hızı nasıl ölçülür?

İnternetiniz size daha yavaş geliyor olabilir. Ama her zaman bu internetizin hızınızın gerçekte düştüğünü göstermez. İnternet hızınızın yavaşladığını düşünüyorsanız, öncelikle internet hızınızı test etmeniz mantıklı olabilir. Birçok internet sağlayıcı, internet hızınızı ölçmeniz için internet siteleri geliştirmişlerdir. Bunların dışında mobil uygulamalar ile de internet hız testi gerçekleştirebilirsiniz. Sitemizde bulunan hız testini aracını kullanarak hemen internet hızınızı ölçebilirsiniz.

İnternet hızınızın düşmesinin nedenleri

Farklı bağlantı türleri

İnternet bağlantınız, çevirmeli bağlantı, dsl ya da kablolu olabilir. Bu seçeneklerin arasında en hızlısı kablo olacaktır. Bunların yanı sıra Fiber Optik hizmeti ise öncekilerin bakır kablolamalarına alternatif olarak çıkmış ve optik bir ağ üzerinden internet hızını diğer seçeneğe göre fazlasıyla arttırmıştır. Fiber optik internet genellikle fazla internet kullanıcı olan bölgelerde bulunur. İnternet hizmet sağlayıcıları fiber optik internet altyapısını hangi bölgelerde verdiği bilgisini internet sitelerindeki uygulamalar ya da müşteri hizmetleri aracılığıyla internet kullanıcılarıyla paylaşmaktadır. Türkiye'de fiber optik altyapısı diğer internet bağlantı seçeneklerine göre daha yeni olduğundan, henüz yeterince yaygın değildir.

Altyapı sorunu

İnternet hızınızın yavaşlamasında internet hizmet sağlayıcılarının en sona bıraktığı ve düzeltmesi en maliyetli olan kısım altyapı sorunlarıdır. Bulunduğunuz yere gelen kablolarda bir arıza meydana gelmiş olabilir, bu sebep genellikle internet hizmet sağlayıcıları tarafından çabucak farkedilip gerekli düzeltmeler siz farketmeden yapılır ve çağrı merkezlerinden ya da SMS vb. yollarla bilgilendirmesi yapılır. 

Problem o kadar geniş bir hatta değilse, sadece apartmanınıza, evinize gelen bağlantılarda bir sıkıntı varsa daha geç farkedilebilir. Bu durumda müşteri hizmetlerinden aldığınız destek sonucunda hız yavaşlaması sorununu çözemediyseniz, arıza kaydı alınır ve görevli ekipler olası sorunları inceler.

Modem Konumu, Kablosuz ağ sayısı ve diğer elektronik cihazlar

Evinizde modemin bulunduğu konum, internet hızını etkileyen faktörlerden biridir. Modemle aranızdaki duvar sayısı, duvar kalınlığı, çeşidi, modemin çevresindeki elektronik cihazlar, evdeki aynalar gibi çevresel faktörler aldığınız internet hızından daha düşük değerlerde internet kullanmanıza veya bağlantı kopması yaşamanıza neden olabilir. Modemin çevresindeki kablosuz elektronik cihazlar eğer bilgisayarınızla benzer frekanslarda çalışıyorsa bu parazite neden olabilir. Bu gibi engellerin yanı sıra, modemin bağlanmak istediğiniz cihaza olan uzaklığı da internet hızınızı düşürebilir. Bu gibi durumlarda kablosuz modeminize ek olarak bir yönlendirici (router) alarak bilgisayarınıza daha yakın bir noktaya koyabilirsiniz.  

Bu nedenlerin hiçbirisi internet hızınızın yavaşlamasına neden olmuyorsa, bulunduğunuz çevrede ne kadar çok kablosuz ağ olduğu da internet hızınızı düşüren faktörlerden biri. Buna ek olarak kablosuz bağlantı cihazları veriyi aynı anda alıp gönderemiyor. Bu nedenle modemize kablosuz olarak değil de ethernet kablosu ile bağlanıyorsanız veriyi hem alıp hem gönderebilir böylelikle daha yüksek internet hızına ulaşırsınız. Ayrıca şunu da dikkate almak lazım, kablo ile bağlanmak her zaman kablosuzdan daha hızlı olacaktır ve satın aldığınız internet hızını tam anlamıyla kullanabilmek için elinizdeki en iyi seçenektir.

Bilgisayar sorunları

Teknolojinin gelişmesi, cihazların bağlantılarının da gelişmesini sağlamaktadır. Bu nedenle daha yeni teknoloji cihazlar eski muadillerine göre daha hızlı ve daha kolay bağlantı kuracaktır. 

Bunun dışında bilgisayarınızdaki casus yazılımlar ve virüsler, bilgisayarın bellek miktarı, sabit disk alanı ve durumu, kullanılan eklenti programları internet bağlantı hızının yavaşlamasına neden olabilir. Casus yazılımlar ve virüslerden korunmak için casus yazılım önleme programı ve virüs koruma yazılımlarını çalıştırmanız gerekmektedir. Tarayıcı eklentileri sizin internet deneyiminizi zenginleştirebilir, ancak bazı eklentiler internet hızını düşürmektedir. Eklentilerinizi devre dışı bıraktığınızda internetinizin hızlandığını görüyorsanız eklentilerinizi kalıcı olarak kapatmayı düşünebilirsiniz. Bilgisayar belleği ve sabit diskinin performansını arttırmak içinse bellek ve sabit disk kullanan programları kapatmayı deneyebilirsiniz. Çok sayıda programı aynı anda çalıştırmak için bu kullanıma daha uygun performanslı bir bilgisayar almayı düşünebilirsiniz. Yetersiz disk alanı gibi sorunlar için de tarayıcının kaydettiği geçici dosyaları silebilirsiniz.

IP ve DNS ayarları ve kanal değerleri

İnternetinizin yavaşlama sebeplerinden biri de ip ya da dns ayarlarıdır. Bazı internet hizmet sağlayıcıları kendilerine özel dns sunucu adresleri kullanmanızı önerebilir. Ya da belirli ip adresi veya dns sunucu adresi kullanıyorsanız bunları otomatik konuma götürmek internet hızınızın yavaşlamasını engelleyebilir. IP ve DNS ayarlarına erişim için ağ ve paylaşım merkezini açıp, internet bağlantınızın üstüne tıklayıp Özellikler seçeneğine tıklamanız gereklidir. Yeni açılan sekmede Internet Prokolü sürüm 4 üzerinde tıklayıp tekrar Özelliklere tıklamalısınız. Buradan hem IP hem DNS ayarlarını otomatik yapabilirsiniz. Ayarları kaydetmek için sadece Tamam ve Kapat butonlarına basarak çıkınız. Modemizin çevrenizdeki diğer modemlerle ortak kanal üzerinden bağlanıyorsa bu internet hızınızı düşürebilir. Bu gibi durumlarda modemin arayüzüne girerek kanal ayarınızı değiştirebilir ve daha az yoğun olan bir kanal sayesinde internet hızınızı yükseltebilirsiniz.

İnternet sitesi yoğunluğu ve yerel internet sıkışıklığı

Kullanmak istediğiniz internet sitesinin yoğunluğu çoksa o siteye erişiminiz daha yavaş olabilir. Ya da bu yoğunluk internet sitesinde değil de kullanım saatlerinize özel bir yoğunluk da olabilir. Bu durumda, fazla internet kullanıcısının internet kullandığı saatlerde siz de internetinizi kullanıyorsanız, internet hızınızın normale göre daha düşük olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Şirket ağı ve internet hizmet sağlayıcısı koruması

Şirket ağlarında genellikle ağ yöneticiniz yoğunluk olduğu zamanlarda büyük dosyaların indirilmesi vb. etkinlikleri engellemeye çalışır ve bu internetinizi yavaşlatabilir. Bunun gibi bir sistemi internet hizmet sağlayıcılarının da uyguladığı söylenir. Buna göre kullanıcılarına farkettirmeden, özellikle internet kullanımının yoğun olduğu saatlerde internet hizmet sağlayıcılarının internet hızını bilinçli olarak özellikle bazı etkinlikler için düşürdüğünü görebilirsiniz. Bunu test etmeniz mümkündür.