Elektrik Abonelik Ücreti, Açma-Kapama ve Damga Vergisi 2019

Güncelleme tarihi
min reading
 Elektrik İlk Bağlantı

Elektrik mesken aboneliği ücreti, yani elektrik açtırırken verdiğiniz ücret, güvence bedeline göre değişir. Güvence bedeli, sayaç bağlantı gücüne (alçak veya orta gerilim) ve abonelik türüne (ticarethane, mesken) göre hesaplanır. Elektrik satış sözleşmesi ücretlerini, indirimli serbest tüketici elektriği almayan tüketicilerin birim elektrik fiyatlarını olduğu gibi, 2021 yılı için, EPDK belirlemiştir.

Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar ?

Elektrik aboneliğini üzerine almak veya sıfırdan elektrik aboneliği yapmak için bir elektrik tedarikçisiyle perakende satış sözleşmesi yapmak gerekir. Bu sözleşmeyle beraber, dosya bedelleri, güvence, kesme - açma,ve sözleşmeden doğan damga vergisi gibi bazı bedeller ödemeniz gerekir. Aşağıdaki tabloda, mesken abonelerinin ödemesi gereken ücretler gösterilmiştir.

Mesken Elektrik Abonelik Ücretleri 2021
Sözleşme Gücü Güvence Bedeli Kesme Açma Damga Vergisi Dosya Bedeli*
5 kW 165 TL

AG: 37,3 TL

OG: 189,8 TL

Güvence bedelinin binde 9,48'i *Tedarikçiye göre değişebilir.
6 kW 198 TL
9 kW 843,3 TL

Yukarıdaki tablo, örnek olarak hazırlanmıştır.  Sizin, sözleşmenizin sözleşme gücünü seçme şansınız maalesef yoktur.  Sözleşme gücü, dairenize ilk elektrik bağlanırken, priz sayısı ev büyüklüğü vs. gibi bazı faktörler dikkate alınarak hesaplanır.  Kullanım yerinin bağlantı gücüyle ilgili bilgi, görevli elektrik tedarikçisinde mevcuttur.

Elektrik Güvence Bedeli 2021

Güvence bedelini, elektrik satış sözleşmesi imzalayan tüketicinin fatura borcunu ödememesi riskine karşı olarak tedarikçi tarafından alınan bir depozito gibi düşünebilirsiniz. Sözleşme başvurusu için, sözleşme imzalanırken, bir defaya mahsus nakit olarak ödenir. Sözleşmenin iptali halinde de iade edilir. Güvence bedeli, sözleşme gücü üzerinden hesaplanır. 2021 yılı için güvence bedeli, Mesken, Şehit Aileleri ve Muharip Gaziler için ulusal olarak uygulanmak üzere EPDK tarafından kW başına 33 TL/kW olarak belirlenmiştir. Sanayi ve ticarethaneler için kilowatt başına 93,7 TL/kW, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğerleri için ise 44,5 TL/kW olarak belirlenmiştir. Elektrik Tüketici Hizmetleri yönetmeliği uyarınca, mesken abonelerinin,  bağlantı gücü 5kW altında olsa bile, güvence bedeli hesabı, en düşük 5 kW üzerinden yapılır.

Elektrik ve doğal gaz aboneliği taşıma işlemleri için daha fazlası burada.

Damga Vergisi

Damga verigisi güvence bedelinin %0.948'i oranında hesaplanır. Sonuçta, sözleşme için ödemeniz gereken damga vergisi tutarı da güvence bedeline bağlı olarak değişecektir. Güvence bedeli arttıkça damga vergisinin de arttığı görülebilir.

Sözleşme Gücü Nedir ?

Tüketicinin, belirli bir anda çekeceği maksimum elektrik gücü olarak düşünülebilir.  Bağlantı ya da sözleşme gücü kiloWatt (kW) birimine göre ölçülür ve perakende satış sözleşmesinde belirtilir. Sözleşme gücüne bağlı olarak tüketicinin evinde, aynı anda çalıştırabileceği elektrikli aletlerin toplam gücü de belirlenmiş olur. Sözleşme gücünü aşan bir tüketim olduğunda; sigortalar atar.

Sözleşme gücü, elektrik faturasının alt kısmında belirtilir. Bazı faturalarda Watt (W) cinsinden gösterilebilir; 1 kW=1000 W eşitliğini kullanarak dönüşüm yapabilirsiniz. Yani 6 kW bağlantı gücü 6000 W'a denk gelmektedir.

Kesme Açma Ücreti Nedir ?

Elektriğin kesilmesi ya da bağlanması işlemlerinden yalnızca birinde tüketiciden tahsil edilen bedeldir. 2021 yılından itibaren için EPDK tarafından kesme - bağlama mesken abonesi ücreti (Alçak Gerilim) 37,3 TL olarak belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre, dağıtım şirketi, evinizin elektrik enerjisini kesmemişse, kesme açma ücreti alınamaz. Kesme açma bedeli; yalnızca abonelik başvurularında değil borçtan dolayı elektrik kesilmesi durumunda da ödenebilir.

Taşındığınız evde elektrik kesilmişse ilginizi çekebilir : Kesilen elektriği açtırma