Enerjisa Borç Sorgulama

Güncelleme tarihi
min reading

Enerjisa Başkent Fatura Öde Enerjisa İstanbul Fatura Öde Enerjisa Toroslar Fatura Öde

Enerjisa Enerjisa Başkent, Aesaş Enerjisa ve Enerjisa Toroslar olarak birçok ilde görevli elektrik tedarikçisi olarak hizmet vermektedir. Bu yazımızda Enerjisa'nın fatura ödeme, borç sorgulama ve fatura itirazı gibi tüm faturayla ilgili işlemleri hakkında gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Enerjisa      Enerjisa İletişim

Enerjisa Abonelik İşlemleri     Enerjisa Müşteri Merkezleri

3 ayrı bölgede hizmet veren Enerjisa, İstanbul Anadolu Yakası'nda Aesaş Enerjisa, Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale ve Zonguldak illerini içerisine alan Başkent bölgesinde Enerjisa Başkent ve Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay, Osmaniye ve Kilis illerinin bulunduğu Toroslar bölgesinde Enerjisa Toroslar olarak görevlidir. 

Enerjisa fatura borcu sorgulama

Enerjisa'nın hizmet verdiği illerden birinde, Enerjisa aracılığıyla elektrik tedarik ediyorsanız, elektrik faturası borcunuzu sorgulamak için internet ya da telefona ihtiyacınız olacaktır.

  • 444 4 372 numaralı Enerjisa çağrı merkezini arayarak
  • Enerjisa internet sitesinde bulunan Online Hizmet Merkezi'ne üye olarak

Enerjisa elektrik faturası nasıl ödenir?

Enerjisa'dan elektrik alan tüketicilerin elektrik faturalarını ödemeleri için mevcut bulunan yöntemler aşağıda, nakit ve kredi kartı olarak ayrılarak listelenmiştir.

  • Nakit olarak
  • Anlaşmalı bankaların gişelerinden
  • Enerjisa'nın bulunduğu illerin ilçelerindeki Müşteri Merkezleri'nden
  • Kredi / Banka kartı ile
  • Sözleşme hesap numarasını belirterek anlaşmalı bankaların otomatik ödeme talimatı ile
  • Anlaşmalı bankaların internet veya telefon bankacılığı üzerinden
  • Enerjisa İnternet sitesi online hizmetler üzerinden

Enerjisa Online Hizmetler üyeliği nasıl yapılır? Enerjisa internet sitesinde yer alan Üye Ol butonuna tıklanır, Ad, soyad, T.C. kimlik no ve cep telefonu numarası girilir. Cep telefonunuza gelen onay mesajının sisteme girilmesinin ardından üyeliğiniz aktifleştirilir. Şifre ve diğer üyelik bilgileri SMS olarak iletilir. İlk girişte T.C. Kimlik No tekrar istenir ve şifrenizi değiştirmeniz gerekir.

Enerjisa Elektrik Faturam Gelmedi / Kayboldu

Enerjisa faturanız kaybolduysa, yine de eski bir fatura yardımıyla ya da sözleşme hesap numarasını kullanarak ödeme ve sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Faturanızın gelmediğini düşünüyorsanız ise aşağıda 3 farklı sebepten birinin olmadığından emin olunuz.

  1. Sayacın okunamaması:
    Sayacınıza okuma görevlisi ulaşamazsa okuma yapamaz, bu durumdan şüpheleniyorsanız Enerjisa çağrı merkezi ile iletişime geçmelisiniz.
  2. Sayaç arızası:
    Sayacınızın arızalı olduğunu düşünüyorsanız Enerjisa Müşteri Merkezleri'ne dilekçe ile başvurabilir, çağrı merkezini arayabilir ya da dağıtım şirketinin arıza telefonu 186'yı arayabilirsiniz.
  3. Enerji tüketiminin fatura oluşturulamayacak kadar düşük olması:
    Güncel borcunuz belirli bir miktarın altında kaldıysa o ay için fatura düzenlenmeyebilir, bu durumda borcunuz yine de vardır, ancak bir sonraki ayki faturayla gelir. Yine de güncel borcunuzu öğrenmek için çağrı merkezini arayabilir, online sistemden sorgulayabilirsiniz.

Enerjisa Elektrik Faturasına İtiraz

Faturanızın yüksek geldiğini düşünüyorsanız, fatura kesim tarihinden itibaren 1 yıl boyunca itiraz hakkınız saklıdır. Faturanın normalden çok az ya da fazla gelmesinin sizin dışınızda arıza ya da yanlış fatura kesilmesi gibi nedenleri olabilir. Bu durumda, itiraz hakkınızı kullanarak Enerji Müşteri Merkezleri'ne dilekçe ile 1 yıl içerisinde başvurabilirsiniz. Başvurduğunuz tarihten itibaren en geç 15 iş günü içerisinde fatura itirazının sonuçlanması gerekmektedir.

İTİRAZ ETTİĞİM FATURAYI ÖDEMEM GEREKİR Mİ? Faturanıza itiraz etmeniz onu ödemekten sizi kurtarmaz. Ancak eğer fatura bir önceki faturanızdan %30 oranında daha fazla geldiyse, ödeme sorunu yaşamamanız adına, bir önceki faturanın bedelini öder ve itiraz dilekçenizi verirsiniz. Böylelikle enerji kesilmesi ya da gecikme zammı gibi durumlardan kurtulmuş olursunuz.

  İtiraz Haklı İtiraz Haksız
Fatura tutarı ödendi Eğer varsa ödediğiniz miktar ile aradaki fark en geç 3 iş günü içinde nakit olarak tek seferde iade edilmelidir ya da bir sonraki faturada eksik bedel alınır. Tutar kısmen ödenmişse aradaki fark, fatura son ödeme tarihi itibariyle hesaplanan gecikme zammı ile tahsil edilir.
Fatura tutarı ödenmedi

Gecikme zammı uygulanan hatalı tüketim tutarı ile arasındaki farkın iadesi gerçekleştrililir.

Kısmen haklı bulunursa, tahsil edilmesi gereken tutar bir sonraki faturaya yansıtılır.

Gecikme faizi ile birlikte fatura bedeli tüketiciden tahsil edilir.

Gecikme faizi nedir?

Gecikme faizi, faturanın üstünde koyu olarak belirtilen son ödeme tarihinden önce fatura ödenmediği takdirde, günlük olarak fatura bedeli üzerinden tüketiciyi yansıtılan bedel anlamına gelir. Eğer faturanızı ödemezseniz ve elektriğiniz kesilirse, borcunuzu bu gecikme faizi ile birlikte ödemeniz halinde elektriğiniz tekrar kullanıma açılır.

Borçtan elektrik kesilmesi

Zamanında ödenmeyen borçlar gecikme faizi yansıtılmasının halinde, evinize ya da işyerinize verilen elektriğin kesilmesine neden olabilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken gecikme faizi ile birlikte elektrik fatura borcunuzu ödemeniz olacaktır. Yoksa süreç elektrik aboneliğinizin sonlandırılmasına kadar ilerleyebilir. Bu halde tekrar abonelik sözleşmesi yapmanız gerekir. 

Enerji verilmesinin kesilmesi sürecinde ödeme yapılmadığı takdirde iki adet bildirim ulaşır. İkinci bildirimin ulaşmasının ardından en az 5 iş günü içerisinde borcunuzu ödemezseniz elektriğiniz kesilir. Faturanızı gecikme faiziyle birlikte ödediğiniz takdirde 2 - 3 iş günü içerisinde elektrik enerjiniz verilir.