Doğalgaz Abonelik Açtırma İşlemleri

Güncelleme tarihi
min reading

Abonelik için gerekli belgeler

Taşındığınız evde daha önce doğal gaz kullanılmışsa aboneliği kendi üstünüze almalınız gerekir. Kullanımı yapacak kişi, başvuruyu şahsen yapmalıdır. Şehrinizdeki doğal gaz dağıtım şirketinin abone merkezine aşağıdaki belgelerle giderek kullanım sözleşmesi yapın:

Taşınma
Birçok doğal gaz dağıtım şirketi online randevu hizmeti sunar; böylece taşınmanız sırasında işlemlerinizi sıra beklemeden halledebilirsiniz.
  • Nüfus cüzdanı
  • Tapu veya kira kontratının fotokopisi
  • Varsa binaya ait tesisat numarası (eski bir fatura)

Konut dışındaki yerler için yukarıdaki evraklara ek olarak:

  • Kaşe
  • Vergi Levhası fotokopisi veya Vergi Levhası internet çıktısı
  • Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin ilgili sayfasının fotokopisi
  • İmza sirküleri ve yetki belgesi fotokopisi

Doğal gaz kullanıcısı olarak aboneliğin sizin veya beraber yaşadığınız ailenizden birinin üzerinde olması zorunludur. EPDK düzenlemeleri gereğince başkasının adına gaz kullanımı yapmak usulsüz kullanıma girer. Bu şekilde gaz kullanımı yaptığınızda para cezası uygulanmaktadır. 

Kaç günde açılır ?

Kendi adınıza doğal gaz sözleşmesi yaptıktan sonra kullanıma başlamanız 3-4 gün sürebilir. Güvenliğiniz için, dağıtım şirketinden yetkili gelir ve tesisatınızı kulanıma açar. Sözleşmeniz olsa bile, doğal gaz sayacına kendiniz müdahale ettiğinizde usulsüz kullanım cezası alırsınız. Yetkili ekiplerin yoğunluğuna göre açılış süresi uzayabilir.

Doğal gaz açtırma bedeli ne kadar ?

Doğal gaz tüketim elemanlarına göre güvence bedelleri
Tüketim Amacı Elemanlar Güvence Bedeli
Kombi  563,9 TL/adet
Doğal gaz sobası 503 TL/adet
Merkezi Sistem (Bağımsız Bölüm Başına) 503 TL
Ocak 29,8 TL/adet
Şofben (sıcak su) 60,8 TL/adet
  Kombi + ocak + sıcak su / şofben 563,9 + 29,8 + 60,8 = 654,5 TL
Ocak + şofben 29,8 + 60,8 = 90,6 TL

2021 yılı ulusal düzeyde uygulanan EPDK ücretlerine göre hazırlanmıştır.

Doğal gaz aboneliğini açtırmak için, başvuru sırasında güvence bedeli ödenmelidir. Dağıtım şirketleri, abonenin borcunu ödememesi riskine karşı depozito olarak bu bedeli alır. Yalnızca mekanik sayaç kullanıcıları; yani kartlı sayacı olmayanlar bu ücreti öder. Güvence bedeli abonelik sırasında bir kerede ödenmelidir; bazı doğal gaz dağıtım şirketileri kredi kartına tek çekim imkanı sunmaktadır.

Abonelik ücretleri, doğalgazın kullanım amacına göre değişir. Aboneliğiniz içerisinde hangi kullanım alanlarında doğal gaz tüketilecekse bunların güvence bedeli ücretlerinin toplamı alınır. Tabloda belirtildiği gibi yalnızca merkezi siste için BBS başına, diğer tüm kullanımlar için cihaz başına ücret ödenmektedir. 

 Örneğin, evinizde 1 adet doğal gaz sobası ve yemek pişirme amacıyla doğal gazın bağlanacağı bir ocak ve sıcak su için şofben bulunacaksa 503 TL ısınma için, 29,8 TL ocak için ve 60,8 TL şofben için olmak üzere 654,5 TL güvence bedeli ödenir.

 Başka bir örnekte merkezi sistemle ısınacak, ocak ve sıcak su için de doğal gaz kullanılacak 250 m2 bir evi ele alalım. Bu evin BBS (Bağımsı Bölüm Sayısı) hesabında ilk 200 m2 1 BBS sayılır, ilave her 100 m2'ye kadar alan için +1 BBS eklenir. Aanı 250 m2 olan bir ev için BBS hesabı 1 + 1 = 2 BBS şeklinde olacaktır. Bu durumda merkezi sistemde BBS başına uygulanan ücret olan 503 TL iki ile çarpılacaktır ve yine ocak ile sıcak su elemanları için belirtilen bedeller buna eklenecektir.

Bir ev veya iş yerine taşındığınızda aboneliği üzerinize almayı ihmal etmeyiniz. Buna ek olarak eski ev veya iş yerinizdeki doğal gaz aboneliğini de kapattırmanız gerekmektedir. Abonelik kapatma işlemi kolay bir işlemdir. Borcunuz bulunmadığı takdirde telefonla bile yapabileceğiniz bu işlemden sonra güvence bedelinizin iadesini de alırsınız.

Güvence bedeli abonelik kapatılırken borç bulunmuyor ise enflasyon oranına göre yeniden düzenlenir ve size iade edilir.

Elektronik (kartlı) sayacınız varsa

Eğer doğal gaz sayacınız kartlı (ön ödemeli) ise, güvence bedeli ödemeniz gerekmez. Kullanıma başlamak için, abone merkezinden ya da yetkili noktalardan kartınıza kontör yükleyin.

İlinizde veya bölgenizde hangi doğalgaz şirketi hizmet veriyor?

Bulunduğunuz veya yeni taşındığınız ilde hangi doğal gaz dağıtım şirketinin hizmet verdiğini merak ediyorsanız aşağıdaki listeden görevli doğal gaz şirketinin adı ve internet adresine ulaşabilirsiniz. Bazı illerdeki bazı ilçelerde il merkezinden farklı dağıtım şirketi çalışıyor olabilir. Bu sebeple tüm listeyi gözden geçirerek ilçenizi de teyit etmenizi tavsiye ederiz.

Dağıtım şirketlerinin internet sitelerinde abonelik, ücretler, tarifeler, müşteri hizmetleri noktaları, ödeme merkezleri gibi bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri Görevli Olduğu Şehirler veya Bölgeler İnternet sitesi
İstanbul www.igdas.com.tr
Ankara www.baskentdogalgaz.com.tr
İzmir www.izmirgaz.com.tr
Bursa www.bursagaz.com
Kocaeli www.izgaz.com.tr
Antalya, Aksaray, Aydın, Denizli, Erzincan, Karaman, Konya, Konya Ereğlisi, Nevşehir ve Niğde  www.enerya.com.tr
Afyon, Ağrı, Balıkesir, Bandırma, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Çukurova, Düzce, Ereğli, Elazığ, Gemlik, Gümüşhane, Bayburt, Malatya, Manisa, Mustafakemalpaşa, Susurluk, Karacabey, Ordu, Giresun, Siirt, Batman, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Amasya, Trabzon, Rize, Van www.aksadogalgaz.com.tr
Samsun www.samgaz.com.tr
Burdur ve Isparta www.torosgaz.com.tr
Eskişehir www.esgaz.com.tr
Kütahya www.cinigaz.com
Gaziantep, Edirne, Keşan, Tekirdağ, Çerkezköy, Saray, Muratlı, Ergene, Kırklareli, Lüleburgaz, Babaeski www.gazdas.com
Yozgat www.surmeligaz.com.tr
Uşak www.udas.com.tr
Erzurum www.palen.com.tr
Kırıkkale ve Kırşehir www.kirgaz.com.tr
Çankırı, Gerede, Karabük, Kastamonu, Safranbolu www.kargaz.com.tr
Diyarbakır www.diyargaz.com.tr
Çorum www.corumgaz.com.tr
Muğla www.akmercanmuglagaz.com.tr
Yalova www.armagaz.com.tr