Elektrik için Serbest Tüketici Limiti Aşağı Çekildi

Güncelleme tarihi
min reading

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) aldığı kararla elektrik piyasasında serbest tüketici sayılabilmek için yıllık tüketim olarak belirlenen 3600 kWh tüketim limiti 2017 için 2400 kWh'e indirildi. Bu yeni düzenleme ile aylık elektrik faturası ortalama 82 TL'yi geçen tüketiciler serbest tüketici olmaya hak kazanarak elektrik tedarikçisini seçebilecek.

EPDK 2017 yılı için serbest tüketici limitini yeniden belirledi. 2016 yılında 3600 kWh olarak açıklanan tüketim limiti, 2017 yılı için aşağı çekilerek 2400 kWh olarak açıklandı. Bu düzenlemeler çerçevesinde aylık ortalama 82 TL civarında elektrik tüketimine ulaşan tüketiciler serbest tüketici olmaya hak kazanarak elektrik tedarik şirketlerini kendileri seçebilecekler.Limitin aşağı çekilmesiyle Türkiye'de yaklaşık 8,4 milyon abone serbest tüketici olmaya hak kazanacak.

SERBEST TÜKETİCİ LİMİTİ'NİN DÜŞMESİ NE ANLAMA GELİR? Serbest Tüketici Limiti EPDK tarafından yapılan düzenlemelerle her yıl daha da düşürülüyor. Limitin aşağı çekilmesiyle her yıl binlerce elektrik tüketicisi serbest tüketici adayı konuma gelerek istediği tedarikçiden kendine en uygun tarifeyi seçerek indirim kazanabiliyor.

Açıklamanın ardından değerlendirme yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz sözleşme imzalayarak tedarikçi değişikliği yapacak serbest tüketicilerin hak ve yükümlülüklerinin bilincinde olması gerektiğine dikkat çekti. Vatandaşların kendi tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelerle tedarikçi değişikliğinde bulunmalarının önemini belirten Yılmaz, tedarikçi seçiminin titizlikle yapılması gerektiğinin altını çizdi:

Abonelik sözleşmeleri çok dikkatle okunmalı ve imzalanmalı. Vatandaşlarımız, tedarikçisini titizlikle seçmeli ve kendi tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelerin altına imza koymalı.

Serbest Tüketici Nedir?

Elektrik piyasasında serbest tüketici, elektrik tüketimi EPDK tarafından belirlenen Serbest Tüketici Limiti'ni aşan ve bu sayede elektrik tedarik şirketini seçme hakkı kazanan gerçek veya tüzel kişilerdir. Yıllık toplam tüketimleri bu limiti geçen veya bu limitin üzerinde tüketim yapacağını taahhüt eden tüm tüketiciler bağlı bulundukları elektrik dağıtım şirketine başvuruda bulunarak Serbest Tüketici Belgesi alabilirler.

Serbest tüketici olduğunuzda dilediğiniz firmadan elektrik alarak, ihtiyacınıza uygun ve daha hesaplı fiyatlarla elektrik alabilirsiniz. Kontrat sürenizin sonunda ise tedarikçinizin performansını değerlendirerek dilerseniz daha uygun seçenekleri değerlendirmek için tekrardan tedarikçi değişikliği yapabilirsiniz.

Serbest Tüketici Limitinin değişimi

2016 yılının Ocak ayında yürürlüğe giren yine EPDK tarafından belirlenen Serbest Tüketici Limiti 3600 kilovat saat olarak belirlenmişti. Buna göre yaklaşık aylık 120 TL ve üzerindeki elektrik tüketicileri serbest tüketici olabiliyordu. Bu rakam bir önceki sene 2015 Ocak ayından beri de 4000 kWh seviyesindeydi.

  • Serbest tüketici olmanın avantajları
  • İndirimli tarifelere ulaşabilirsiniz
  • Görevli tedarikçi haricinde alternatif elektrik tedarikçilerinin rekabetçi fiyatlarına ulaşabilirsiniz
  • Elektrik tedarikçinizi kendiniz seçer ve sözleşmeniz bittiğinde memnun olmadığınız tedarikçiyi bırakırsınız
  • Siz tedarikçilerinizi değiştirebileceğiniz için elektrik tedarikçileri sizi kaybetmemek adına müşteri hizmetlerini geliştirir

Kaynak : HT EKONOMİ