Gaziantep'te temiz yakıta geçme zorunluluğu

Güncelleme tarihi
min reading

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'te kent boyunca kademeli olarak alternatif temiz yakıta geçme zorunluğu geleceği açıkladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaların sonucunu Gaziantep Valiliği'nde düzenlenen toplantıda açıklandı. Toplantıda Başkan Fatma Şahin, ısınmanın yol açtığı kirliliği önlemek için alternatif yakıta yöneleceğini ve Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde kademelei olarak alternatif temiz yakıtın kullanılacağını belirtti.

İnsanımızı merkeze alıp çocuklarımızın geleceği adına şehrimizin geleceği adına bu kararların hızlı bir şekilde alınması gerektiğine inandık. Ve özellikle mahalle bazlı yaptığımız çalışmalarda her mahalledeki ölçümleri çıkarınca oradaki kullanılan yakıtların verileri elimizde komisyonumuzda da hem bunun geçiş tarihlerini belirledik. Hem de hangi mahaller olduğunu belirledik. Hem merkezi sistemde, hem bireysel sistemde vatandaşlarımızı zora sokmadan olacak şekilde planlarımızı yaptık. Bizim 1 yıl içerisinde mahalle bazlı hava kirliliği yüksek olan mahallelerde temiz yakıta geçilmesi gerekiyor. Alternatif temiz yakıtlara geçiyoruz. Güneş enerjisi ve doğalgaza geçişi hızlandıracak şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Bunların maliyetlerini aşağıya çekilecek şekilde Büyükşehir Belediyesi olarak yardımcı olacağız. Özellikle sanayiye giden işçi servisleri ile ilgili, bununla ilgili çok önemli bir karar aldık. Bunların yaşlarını gençleştiriyoruz.

Gaziantep'te havası en kirli bölgeleri mahalle mahalle sıralayan Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, daha temiz hava soluyan Gaziantep'i birlikte inşa edeceklerini söyledi. Vali Ali Yerlikaya ise yaptığı konuşmada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hollanda Hükumeti işbirliğinden Kentlerde Hava Kalitesi Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi (KENTAİR) kapsamında hava kalitesini mevsimlere ve iklimlere göre tespit çalışmasından bahsetti.

Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl içerisinde Pasif Örnekleme Çlaışması projesini kapsamında 29 noktada 3 ay boyunca ölçümler yaparak kirli havanın yoğun olduğu bölgeleri tespit etti. Mahalli Çevre Kurulu'nda kirli havanın önlenmesi için alternatif temiz yakıta geçme zorunluluğu karar verildi. Hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde ısınma amaçlı ya da sanayi tesislerinde kullanılan yakıtların kullanımı bitirilip, alternatif temiz yakıta geçilmesi zorunlu hale getirilecek.