Tübitak'tan Elektrik Üretimine Büyük Destek

Güncelleme tarihi
min reading

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ar-Ge destek programlarına yenilerini eklediğini bildirdi.

Kurum tarafında yapılan açıklamada ‘’1511 – Öncelikli Alanlar Ar-Ge Destek Programı’’ kapsamında açılan 21 yeni kalemden ikisi direk olarak güneş enerjisi piyasasıyla alakadar.

TÜBİTAK ‘’1511-ENE-GUNS-2016-1-1’’ başlıklı çağrı ile yeni nesil  ışık odacıkları (Solar Cells) için gelişmiş malzeme ve teknolojilerin oluşturulmasına yönelik çalışmaları destek verecek.

‘’1511-ENE-GUNS-2016-1-2’’ başlıklı çağrı ile ise Türkiye’de güneş enerjisinin depolanması aşamasında kullanılmak üzere yapı uyumluluğunun sağlanacağı sistemler için verimi yüksek, maliyetine uygun, uzun ömürlü yenilikçi malzemelerin üretilmesi amaçlanıyor.

Yerli üreticilere hibe desteği

TÜBİTAK'ın internet sitesinde paylaştığı bilgilere göre Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile ulusal stratejik hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda; hedef ve ihtiyaç odaklı, izlenebilir sonuçları olan; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi/iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi, maliyet düşürücü veya standart yükseltici yeni tekniklerin geliştirilmesi, üretim teknolojilerinin yenilenmesi ve geliştirilmesi konularında yürütülen Ar-Ge niteliği taşıyan projelere destek sağlanıyor.

Program için değerlendirilen projelerde temel araştırma (ürüne dönüşmesi beklenmeyen, temel bilgi edinmek amacıyla yapılan teorik veya deneysel çalışma) özelliği aranmıyor.

TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirmeler ışığında olumlu geri dönüş alan projeler için proje sahibi firmalara hibe desteği veriliyor.

Hibe desteği yatırımcıların projeler için gerçekleştirdikleri maliyetlerin tutarına ve kabul edilebilecek gider kriterlerine bağlı olarak, büyük ölçekli kuruluşlar için yüzde 60, KOBİ’ler için ise yüzde 75 oranında veriliyor. Bunun yanısıra yüzde 10 oranında da genel gider desteği sağlanıyor.

Kaynak: Elektrik Haber