Elektrik sözleşme cayma bedeli nedir? Ne kadar ödenir?

Güncelleme tarihi
min reading

"Cayma bedeli" ifadesini aldığınız bir çok hizmette duyuyor olmalısınız. Elektrik tedarikçisi değiştirmede tüketicilerin kafasını karıştıran ve tasarruf etmelerini zorlaştıran konulardan biri cayma bedeli. Daha çok indirim almak, daha ucuza elektrik kullanmak isterken masraf ödeme zorunluluğu yaşamamak için cayma bedeli hakkında bilgilenmenizi tavsiye ederiz.


Cayma bedeli nedir?

Tüketicilerin bir hizmet karşılığında yaptıkları sözleşmeden, süresi sona ermeden çıkmaları halinde cayma bedeli ödemeleri gerekebilir. Bu bedel, tedarikçilerin zararlarını önlemek amacıyla sözleşmeye koydukları bir çeşit önlemdir. Örneğin elektrik tedarikçisi ile yaptığınız 12 ay süreli bir sözleşmeniz var ve bu süre dolmadan önce sözleşmenizi feshetmek istediniz veya başka bir tedarikçiye geçmek istediniz. Bu durumda eğer sözleşmenizde geçiyorsa cayma bedeli ödemeniz gerekebilir.

Cayma bedeli genellikle Serbest Tüketici olarak yapabileceğiniz elektrik aboneliği sözleşmelerinde yer almaktadır. Bazı tedarikçiler cayma bedeli uygulamadan, yani taahhütsüz sözleşmeler de sunabilirler.

Cayma bedeli nasıl uygulanır? Yasal mı?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve 29246 sayılı Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği'ne göre, tedarikçilerin uygulayabileceği cezalar ve sözleşme süreleri düzenlenmiştir. Yani şirketler belli kurallar çerçevesinde cayma bedeli ve taahhüt şartları uygulayabiliyorlar:

  • Yasal düzenlemelere göre bireysel sözleşmelerde belirsiz süreli sözleşme yapılabiliyor. Süresi belirsiz olan sözleşmelerde taahhüt, yani kalma zorunluluğu 12 veya 24 aylık sürelerde olabiliyor.
  • Elektrik tedarikçiler ile sözleşmeler genellikle 12 aylık süreyle yapılmaktadır. Sözleşme süresi daha uzun olduğunda (24 ay örneğin), bu durum sözleşmede belirtilir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 52/4 maddesine göre:

Süresi belirsiz ya da 1 yıldan daha uzun süreli sözleşmeler, cayma bedeli olmaksızın feshedilebilir.

Cayma bedeli ne kadar? Sözleşmemi iptal edersem ne kadar ceza öderim?

Cayma bedeli uygulamasında ödenecek ceza bedeli, Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 16. maddesi ile sınırlandırılmıştır. Buna göre, cayma durumunda uygulanacak ceza, sözleşmenizi iptal ettiğiniz tarihe kadar faydalanılan indirim ve faydaların iadesi şeklinde belirlenmiştir. Başka bir deyişle, ödenecek cayma bedeli tüketiciye o zamana kadar sağlanmış indirimleri geçemez.

Örnek olarak, 12 aylık bir indirimi elektrik sözleşmesini 4. ayda feshetmek istediniz ve sözleşmenizde cayma bedeli şartı var. Bu durumda 4 ay boyunca size uygulanan indirim oranı sayesinde tasarruf ettiğiniz fatura indirimleri iade etmeniz gerekir. Hediye olarak verilen ürün varsa bunların da ücreti cayma bedeline eklenebilir.

Buna göre cayma bedeli basitçe şu formülle ifade edilebilir:

Cayma bedeli = (Hizmet alınan ay sayısı x aylık tasarruf) + hediye edilen ürünlerin toplam fiyatı

Cayma bedeli olarak ödeyeceğiniz miktarı tam olarak öğrenmek için tedarikçiniz ile iletişime geçebilirsiniz.

Cayma bedeli ödemeden sözleşme nasıl iptal edilir?

Elektrik sözleşmelerinde 7 gün içinde hiçbir ücret ödemeden cayma hakkınız bulunmaktadır. Bir sözleşme yaptınız ve 7 gün içinde vazgeçerek sözleşmeyi iptal etmek istiyorsanız bu hakkınızın bulunduğunu unutmayınız. Mesafeli satış sözleşmesi ile bir ürün aldığınızda ise bu süre 14 gündür.

Tüketicilerin cayma bedeli ile ilgili bilmeleri gereken bir başka önemli hakları ise otomatik yenilenen sözleşmelerden bir ücret ödemeden cayma haklarıdır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca abonelik sözleşmelerinde otomatik yenilenme maddesi olamaz. Bu sebeple sözleşmenizi dikkatli inceleyerek böyle bir madde varsa kabul etmemenizi öneririz.

"Yeni indirimli elektrik sözleşmesine geçmek istiyorum!" diyorsanız...

Bütün bu bilgiler ile birlikte, indirimli elektrik sözleşmesi yapmayı düşünüyorsanız ve hazırda devam eden bir başka sözleşmeniz varsa, mutlaka cayma bedeli uygulanıp uygulanmadığını, ne kadar cayma bedeli ödeyeceğinizi öğrenin. Bu masrafı yeni sözleşmenizden gelecek toplam indirim miktarı ile karşılaştırarak sizin için kârlı bir değişiklik olup olmadığını hesaba katmanızı tavsiye ederiz.

  • Bazı tedarikçiler taahhütsüz sözleşmeler sunarlar. Bunları tercih ettiğinizde dilediğiniz zaman daha ucuz bir teklife geçebilirsiniz.
  • Bazı tedarikçiler geçiş yapan müşterilerinin belli bir miktara kadar cayma bedeli masraflarını karşılamayı teklif edebiliyorlar. Bu sayede masraf ödemeden yeni bir şirkete geçiş yapabiliyorsunuz.
  • Piyasa araştırması ve karşılaştırma yaparak karar vermeniz, sözleşmenizin maddelerini iyi bilmeniz, daha çok tasarruf etmenizi ve kötü sürprizlerden uzak kalmanızı sağlar!

Elektrik tedarikçisi değiştirmekle ilgili daha fazla bilgi ve tavsiye için tıklayın!