Doğalgaz faturanızın ne kadar geleceğine dair endişe duyuyorsanız, bir kaç basit adımla doğal gaz faturanızın ne kadar geleceğini hesaplayabilirsiniz. Özellikle kış aylarında bir çok tüketici için, doğalgaz faturası bir kabus haline dönüşebilir. Üşümemek için kombinin derecesinin arttırmak ile doğalgaz faturasının yüksek gelmesi korkusu arasında yaşanılan ikilem, birçok evde yaşanılan bir durumdur. Doğal gaz fatura hesaplaması programları internet üzerinde bulunabilir fakat basit işlemlerle kendimiz de bu hesaplamayı yapabiliriz. Bu yazımızda doğal gaz faturasının ne kadar gelebileceğini önceden tahmin edebilmeniz için doğalgaz faturası hesaplama yöntemini göstereceğiz.
Adım adım doğalgaz hesaplama formülü:
Tüketim miktarı
Düzeltilmiş tüketim miktarı
Tüketilen enerji miktarı
Tüketim bedeli
Diğer bedeller ve vergiler
Tasarruf yolları
Doğalgaz faturası nasıl hesaplanır ?
Doğalgaz faturasının bileşenlerini teker teker geçerek en yakın tahminle doğal gaz faturasına ne kadar ödeyeceğimizi bulacağız.
İlk adım : Tüketim miktarını ölçmek
Tüketim miktarı için iki farklı durum vardır:
Eğer tesisatımıza bağlı elektronik hacim düzeltici (korrektör) yoksa düzeltme katsayısını ilk ve son okuma endekslerinin farkıyla çarparak,
Elektronik hacim düzelticimiz varsa bu cihazdaki ilk ve son göstergeleri farkını alarak tüketimimizi hesaplayabiliriz.
Örneğin;
Korrektör olmayan tesisatımızda, son faturada okunan değer 342.578 m3 olsun. Faturanın üzerinden 19 gün geçmiş ve okuduğumuz değer ise 343.012 m3 .
Bu durumda endeksimiz gün başına ortalama 23 m3 artıyor demektir.
Bir ayı 30 gün üzerinden düşündüğümüzde:
Son endeksimiz = 342.578+(23x30)=343.268 m3 olur.
Yani tahmini olarak 690 m3 artmış olur.
Düzeltme katsayısı olarak da 1,014 verilmiş olsun.
Bu durumda:
Tüketim miktarımız 690x1,014=700 m3 olur.
DÜZELTME KATSAYISI Doğalgazın faturalandırılacak satış miktarının tespiti ve faturalandırılmasına yönelik açıklamada yer alan formülasyona göre her ödeme döneminde hesaplanan katsayıdır.
Eğer korrektörümüz var ise tahmini düzeltme katsayısına ihtiyacımız olmaz, çünkü otomatik olarak bu düzeltmeyi yapacaktır.
KORREKTÖR (ELEKTRONİK HACİM DÜZELTİCİ NEDİR)? Gaz ölçümünün önemli zorluklarının başında gelen gaz hacminin gazın kendi özelliklerine ve ortam şartlarına bağlı olarak değişmesini üzerindeki transmitter aygıtlarla standardize hesaplayan araçtır.
İkinci adım: Düzeltilmiş tüketim miktarını belirlemek
Düzeltilmiş tüketim miktarı, tüketim miktarının ortalama fiili üst ısıl değeriyle çarpılıp 9.155 sayısına bölünmesiyle elde edilir.
Burada 9.155 sayısı 1 m3 gazın verdiği standart değeri temsil etmektedir.
Örneğimiz üzerinden devam edecek olursak;
Ortalama fiili üst ısıl değerimizin 9.155 olduğunu kabul edelim. Bu durumda;
(700x9155)/9155=700 m3 olur.
ORTALAMA FİİLİ ÜST ISIL DEĞER NEDİR? Doğal gazın ilgili ödeme dönemi içindeki her gün için tespit edilen üst ısıl değerlerinin o ödeme dönemi için hesaplanan metreküp cinsinden hacimsel ağırlıklı ortalamasıdır.
Üçüncü adım: Tüketilen enerji miktarını (kW) bulmak
Bu değer düzeltilmiş tüketim miktarının 1,064 sayısıyla çarpılmasıyla elde edilir.
Burada 1,064 sayısı sayaçtan bulunan değerleri kWh cinsine dönüştürmemizi ve enerji cinsini elde etmemizi sağlar.
Örneğimize geri dönecek olursak;
Enerji miktarı = 700x1,064=744,8 kW olur.
Yani 744,8 kWh enerji tüketmiş oluruz.
Dördüncü adım: Tüketim bedelini hesaplama
Tüketilen enerji miktarının ödeme dönemine ait perakende satış fiyatıyla çarpılarak elde edilir.
Örneğimizdeki perakende satış fiyatının 1,006981 TL olduğunu düşünelim.
Bu noktada tüketim bedelimiz 744.8x 1,006981= 750 TL olacaktır.
Beşinci adım: Diğer bedeller ve vergilerin eklenmesi
Faturanın hesaplanmasında son adım tüketim bedeline diğer bedeller in eklenmesi ardından sırasıyla ÖTV ve KDV'nin eklenmesidir. Diğer bedeller, abonelik bedeli, gaz açma bedeli gibi ücretleri kapsar. ÖTV, konut ve serbest tüketiciler için 0,0230 TL/Sm3 (standart metreküp için) olarak belirlenmiştir. KDV ise bir çok üründe olduğu gibi %18dir.
Doğal gaz faturasında tasarruf etmenin yolları
Isı yalıtımı önemlidir! Doğal gaz faturalarının yüksek gelme sebeplerinden en önemlisi ısı kaybıdır. Evlerde ısı kayıpları büyük oranda yalıtım eksikliğine bağlı olarak gerçekleşir. Binanızın yalıtımlı olması, yani mantolama yapılmış olması % 40'a varan yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Kullanım sırasında da ısı verimliliğine önem vermek gerekir. Isınmanın en verimli şekilde sağlanması için kullanılan termostatlı kaloriferlerle oda sıcaklıklarını normalden 1 derece düşük sıcaklığa ayarlamak bile % 6 ek yakıt tasarrufu anlamına gelir.
Güvenliğiniz Önemli: Doğal gaz kullanımında faturanızı düşürmeye yönelik önlemlerle birilikte güvenlik önlemleri de aksatılmamalıdır. Zaman içerisinde bacalarda kullanımdan dolayı problem yaşanmaması için yılda bir kez olacak şekilde düzenli bakımlar yapılmalıdır. Bu sayede bacadaki sorunlar tespit edilir ve onarılır. Düzenli baca bakımı kullanım güvenliği açısından yasal bir zorunluluktur .
Doğal gazı verimli kullanmak için alınabilecek basit önlemler nelerdir?
Doğru oda sıcaklığı ayarlamak, hava durumuna göre gerekli oranda ısıtma yapmak ve mümkünse gece ısıyı düşük seyirde tutmak tasarruf etmenizi sağlayabilir. Kış aylarında evde kalın giysileri tercih ederek fazla ısınma gereği duymayacak şekilde gaz kullanımınızı ideal seviyede tutabilirsiniz.
Doğal gaz ile çalışan cihazların bakımlarını aksatmayınız . Cihazların daha sağlıklı ve verimli çalışmalarını sağlamak için bakım önemlidir. Ayrıca düzenli bakım ile cihazlarınızın ömrü uzar, böylece uzun yıllar aynı cihazı kullanarak tekrardan masraf yapmamış olursunuz.
Kaloriferin daha iyi ısı yayabilmesi ve evinizin daha verimli ısınabilmesi için önlerini eşya veya perde ile kapatmayınız . Yine ısı yayılımını kötü etkilememesi için kalorifer kurutma için kullanmanızı tavsiye etmeyiz.
Isı ayarlı (termostatik) vanalar kullanarak ısıyı gerekli olan en düşük seviyede tutmak mümkün olur. Bu cihazlar sayesinde kaloriferler odayı istenen ısıda tutmak gereken seviyede çalışır ve fazla tüketimden kaçınmış olursunuz. Bu vanaları kullanırken uzun süreler boyunca camları açık unutmamamaya dikkat edin , aksi halde odanız gereğinden fazla soğur ve otomatik olarak kaloriferler tekrar devreye girer.
Güneye bakan pencereniz varsa buradan girecek güneş ışığı doğal ısınma sağlayacaktır. Mümkün olduğunca sıcak güneş ışığından faydalanmaya çalışın.
Doğal gaz tasarrufu için orta vadede ne gibi önlemler alabilirim?
Kapı ve pencere kenarlarındaki boşluklar ısı kaybına neden olur. Bu boşlukları macun, sünger vb. yöntemlerle izole etmek ısı kaybınızı azaltmak için alınabilecek orta vadeli önlemlerdendir.
Kaloriferlerin ısıyı oda içine doğru yaymasını sağlamak ve duvardan kaynaklanabilecek ısı kayıplarını önlemek için kalorifer arkalarına ısı yalıtım plakaları yerleştirebilirsiniz.
Doğalgaz tasarrufu için uzun vadeli önlemler almak istiyorum, ne yapabilirim?
Gelişen pencere teknolojilerinden yararlanabilirsiniz. Çift camlı ve yalıtımlı pencereleri seçerek ısı tasarrufunuz için uzun vadeli yatırım yapmış olursunuz.
Tesisatınızın iyi olması , gaz kullanımınızın da da verimli ve güvenli olmasını sağlar, ayrıca ileriye dönük tasarruf için de önemlidir. Isı kayıplarını en aza indirecek kalitede bir tesisat döşenmesiyle faturalarınızdan tasarruf sağlayabilirsiniz.
Yoğuşmalı kombi tercih etmek tasarruf açısından alınabilecek etkili bir önlemdir. Yoğuşmalı kombiler bacadan atılacak gazın içindeki su buharındaki enerjiyi geri kazanarak daha tasarruflu kullanım sağlar.
Eski bacaların, çekiş verimi iyi olan paslanmaz çelik bacalarla değiştirilmesi de sistemin daha iyi çalışmasını sağlayarak doğal gaz verimini arttıran bir diğer uzun vadeli önlemdir.