Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi
min reading

Türkiye doğal gaz kaynakları bakımından zengin olmamasına rağmen, gerek sanayi gerekse konutların ısınmasında en çok kullanılan kaynak doğalgazdır. Tükettiğimiz doğal gazın % 90’ı ithal edildiğinden yüksek bir fiyata sahip olan doğal gaz, özellikle soğuk bir iklime sahip illerimizde, konutlar için yüksek bir harcama kalemi olarak öne çıkmaktadır. Bu yazımızda doğal gaz faturanızı kolaylıkla azarlatmanız için bazı ipuçlarını paylaşıyoruz.

EPDK 2014 verilerine göre Türkiye’de 2014 yılında 48.7 milyon m3 doğal gaz tüketilmiş olup, bunun sadece 470 milyon m3’luk bir kısmi Türkiye’de üretilmiştir. Toplam tüketimin yaklaşık % 20’si konutlarda yapılmaktadır. Doğal gaz tasarrufu yaparak cebinizi koruduğunuz gibi ülke ekonomisine de katkıda bulunabilirsiniz. Tamamına yakınını ithal ettiğimiz doğal gaz, Türkiye’nin en büyük ithalat kalemi olup, ülkemizin cari açığını oldukça olumsuz etkilemektedir.

Ortalama Doğal Gaz Tüketim Miktarı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 2014 yayınlanan son rapora göre doğal gaz kullanan konut sayısı 1.2 milyon artarak 10.7 milyona ulaşmıştır. 2014 yilında1,043 m3/TL olan doğal gaz fiyatı, 2015 yılında ortalama 1.15 TL ye yükselmiştir. Doğal gaz kullanım fiyatları, dünya doğal gaz fiyatları ve döviz kurundaki değişikliklerden etkilendiği gibi, tüketimin arttığı kış aylarında da fiyatların yükseldiği görülmektedir.

2014 yılı sonu itibariyle doğal gaz hizmeti götürülen 71 ilde toplam konut abone sayısı 10.758.400 ’e ulaşmıştır. Konut başına ortalama doğal gaz tüketimi 865 m3 olmuştur . BU tüketim miktarı yaklaşık 966 TL’lik bir yıllık doğal gaz harcaması miktarına tekabül etmektedir.

 Elektrik İlk Bağlantı
Perdelerin boyu, kaloriferin üzerini kapatacak kadar uzun olmamalıdır.

Doğal Gaz Tasarrufu

22013 yılında 956 m3 olan konut başına ortalama doğal gaz ortalama tüketimi 2014 yılında 856 m3’e düşmüştür. Bu düşüş kısmen ortalamaların üzerinde sıcaklıklara tanık olduğumuz kış ayları nedeniyle yasanmış olmakla birlikte, bir diğer önemli etken tüketicilerin bu konu hakkında giderek bilinçlenmesidir. Yalıtım ve cephe kaplamalarındaki gelişen ve giderek ucuzlayan teknolojiler, bilinçlenen tüketiciler tarafından ilgi görmektedir. Bunun yani sıra belediyeler tarafından gerçekleştirilen, dönüşüm projeleri ile eski binalar yenilenmekte ve enerji yalıtım problemleri giderilmektedir. Tüm bu bileşenlerin sonucu olarak ortalama doğal gaz tüketimi düşme eğilimi göstermektedir.

Isı Yalıtımının Önemi

Evlerdeki ısı kaybının büyük bir kısmı yalıtım olmamasından kaynaklanır. 2010 yılı sonrasında bu konuya ilişkin getirilmiş mevzuat sayesinde, yeni yapılan evlerde yüksek oranda yalıtım sağlayan malzemeler ve teknoloji kullanılmaktadır. Ancak, eski yıllarda yapılmış evlerin birçoğunda bu konu önemli bir sorun olarak göze çarpmaktadır. Site ve bina yönetimleri bu konuda uzmanlaşmış firmalardan birini seçerek, binalarında mantolama işlemi geçekleştirebilir, doğal gaz harcamanızı azaltmanıza yardımcı olabilirler.

  • Binalardaki ısı kayıplarının
  • %40'ı pencerelerden
  • %30'u dış duvarlardan
  • %17'si kapılar ve havalandırmalardan
  • % 13'ü çatı, döşeme ve tabandan meydana gelmektedir.

Doğal Gaz Tasarruf Yapma Yöntemleri

Baca temizliğinizi yaptırdınız mı?Bacalı doğal gaz kullanılan konutlarda yılda en az bir kez baca bakım ve temizliği yaptırılmalıdır. Bu işlem yetkili ve uzman firmalara yaptırılmalıdır. Bu konu doğal gazinin verimli çalışmasını sağlayarak tasarruf sağladığı gibi sağlığınızı tespit edebilecek bir durumun oluşmasının da önüne geçer ve de sağlık emniyeti açısından yasal bir zorunluluktur.

Kolay adimlarla faturanızı azaltın

 termostatik
Termostatik vana sayesinde oda sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
  1. Radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirin
    En büyük ısı kaybı evin dış duvarları üzerinden gerçekleşmektedir. Radyöterleriniz ile duvarlar arasındaki isi geçişini engelleyerek % 5’e yakın bir oranda doğal gaz tasarrufu gerçekleştirebilirseniz.
  2. Eşyalarınız radyatörlerin önünü kapatacak şekilde yerleştirmeyin
    En büyük ısı kaybı evin dış duvarları üzerinden gerçekleşmektedir. Radyöterleriniz ile duvarlar arasındaki isi geçişini engelleyerek % 5’e yakın bir oranda doğal gaz tasarrufu gerçekleştirebilirseniz.
  3. Perdelerinizi kapalı tutun ve kaloriferlerinizi kapatacak şekilde uzun perdeler kullanmayın
    Binanızda isi yatlımı olsa bile camlar ve cam kapılar, isi geçişkenliğinin yüksek olduğu alanlardır. Perdelerinizi kapalı tutarak isi kaybını % 25 oranında azaltabilirsiniz.
  4. Odalarınızı kullanım sıklığı ve ihtiyacına göre ısıtın
    Yasam alanlarında önerilen sıcaklık 22 derece iken, yatak odası için 20 derece önerilmektedir. Termostatik vana kullanarak, farklı odalarda farklı sıcaklık ayarları yapabilirsiniz Bunun yani sıra nadiren kullandığınız odalardaki kalorifer peteklerini kapalı tutarak, fatura tasarrufu yapabilirsiniz.

Kombinizi kapatip acmak faturanizi yukseltebilir Soğuyan kombiyi ve evi tekrardan ısıtmak, faturanızı yukarıya çekebilir. Bu nedenle 4 saatten kısa sure için evden ayrılıyorsanız, kombinizi düşük derecede de olsa açık tutmanız önerilir.

Faturanızı azaltmak adına yapmanız gereken yatırımlar

  • Eski camlarınızı çift camlı ve PVC doğramalı sistemlerle değiştirmek. Bu sayede doğal gaz faturanızı % 10 düşürebilirsiniz.
  • Yoğuşmalı ve zaman ayarlı kombiye geçmek. Özellikle uzun saatler evde olmayan tüketiciler için % 15'e varan doğal gaz tasarrufu sağlayacaktır.
  • Binanızın yalıtımı iyi değilse, dış cephe montalama yaptırarak isi geçiskenliğini azaltın. Lk etapta bu işlem pahalı gibi gözükse de doğal gaz faturanızı yüzde 40 azaltabilir.