Elektrik Dağıtım Şirketi ve Elektrik Tedarik Şirketi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Elektrik,Su, Doğal gaz, İnternet, Telefon ve Televizyon servislerine ait borçlarınızı sağdaki butona tıklayak hemen ödeyebilirsiniz.
Hızlı Fatura ÖdeElektrik piyasasındaki özelleştirme ile birlikte ülkemizde elektrik dağıtım ve tedarik (satış) işlemleri farklı şirketlerce yapılmaya başlanmıştır. Dağıtım şirketleri 21 bölgeye ayrılarak hizmet verirken, satış şirketleri görevli tedarikçiler ve diğer indirimli tedarikçiler olarak ayrılır. Son yıllarda yaşanan bu ayrışma, dağıtım ve satış şirketlerinin ne olduğu konusunda karışıklıklara neden olmaktadır. Bu yazımızda elektrik dağıtım şirketleri ve tedarik şirketlerinin aralarındaki farkları ve ne olduklarını açıklayacağız.
Elektrik Dağıtım Şirketleri nedir?
Elektrik Dağıtım şirketi, Enerji Piyasaları Denetleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenen bir bölgede elektrik dağıtımı ile iştigal eden tüzel kişi olarak tanımlanmıştır. Elektrik piyasa serbestleşme sürecinde, ilk olarak 2005 yılında Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) 21 şirkete bölünmüştür, 2011 yılından itibaren bu şirketlerin özelleştirilmesine başlanmış, EPDK'nın 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'na göre 2013 yılında gerçekleşen ayrışmayla, önceden birlikte olan dağıtım ve satış etkinlikleri ayrı şirketler olarak yürütülmeye başlanmıştır. Böylece dağıtım şirketleri kendilerinden bağımsız perakende satış şirketlerini kurarak serbestleşen perakende elektrik pazarı ile daha iyi rekabet etmeyi amaçlamışlardır. Dağıtım şirketlerinde kayıtlı aboneler, bu ayrı perakende satış şirketlerinin açılması ile bu şirketlere aktarılmıştır.
Elektrik Dağıtım şirketleri dağıtım bölgeleri
Elektrik dağıtım şirketleri elektrik piyasasındaki özelleştirme ile birlikte TEDAŞ tarafından 21 farklı bölgeye ayrılarak özelleştirilmiştir. Günümüzde ülkemizdeki tüm dağıtım altyapısı özel sektör tarafından işletilmektedir. Elektrik dağıtım şirketleri hizmet verdikleri bölgelere göre aşağıda belirtilmiştir.
- Elektrik Dağıtım Şirketleri listesi ve illeri
- AKDENİZ DAĞITIM: Antalya, Burdur, Isparta
- AKEDAŞ DAĞITIM: Adıyaman, Kahramanmaraş
- ARAS DAĞITIM: Ağrı, Erzincan, Erzurum
- AYDEM (ADM) DAĞITIM: Aydın, Denizli, Muğla
- AYEDAŞ: İstanbul - Anadolu Yakası
- BAŞKENT DAĞITIM: Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Zonguldak
- BEDAŞ: İstanbul - Avrupa Yakası
- ÇEDAŞ: Sivas, Tokat, Yozgat
- ÇORUH DAĞITIM: Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon
- DEDAŞ: Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak
- FIRAT DAĞITIM: Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli
- GEDİZ DAĞITIM: İzmir, Manisa
- KEPESAŞ: Kayseri
- MEDAŞ: Aksaray, Karaman, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde
- OEDAŞ: Afyon, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak
- SAKARYA DAĞITIM: Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya
- TOROSLAR DAĞITIM: Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye
- TRAKYA DAĞITIM: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ
- UEDAŞ: Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Yalova
- VAN GÖLÜ DAĞITIM: Bitlis, Hakkari, Muş, Van
- YEDAŞ: Amasya, Çorum, Ordu, Samsun, Sinop
Elektrik dağıtım şirketinin görevleri
Temel olarak elektrik dağıtım şirketlerinin dağıtım bölgelerinde genel olarak kurulum, bakım, onarım ve işletme görevleri vardır. Buna göre dağıtım şirketlerinin görevini 3 ana başlığa ayırabiliriz.
Bölgelerindeki elektrik dağıtım hatlarının bakım ve onarımları
Yeni mesken ve işletmelerin altyapılarını kurarak elektrik dağıtım ağına bağlanmasını sağlamak ve kesme işlemleri
Sayaç okunması, değiştirilmesi ve faturalandırma işlemleri
Elektrik Perakende Satış Şirketleri nedir?
2016 yılına gelindiğinde serbest tüketici sınırının da kaldırılmasıyla birlikte Türkiye elektrik piyasası özelleştirmesinin sonuna yaklaşılacağı öngörülüyor. 2005 yılından günümüze kadar süreçte dağıtım şirketinin 21 bölgeye bölünmesi, ardından özelleştirilmesi gelir. En son 2013 yılında elektrik dağıtım ve satş faaliyetleri ayrıldı ve dağıtım şirketleri elektrik satış şirketlerini ayrıca kurmuştur. Görevli tedarik şirketi, EPDK tarafından görevli tedarik şirketi dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin hukuki ayrıştırması kapsamında kurulan veya son kaynak tedariki yükümlüsü olarak Kurul tarafından yetkilendirilen tedarik şirketi olarak tanımlanır. Özelleştirme sürecinde aynı zamanda birçok indirimli tedarikçi de kuruldu, bunlar ise EPDK'nın sunduğu ulusal fiyatlar üzerinden tüketicilere indirim sağlayabilmektedir.
Görevli tedarik şirketleri - Elektrik Perakende Satış A.Ş. (EPSAŞ): Serbest olmayan tüketicilere EPDK'nın belirlediği elektrik için ulusal tarifeler üzerinden elektrik satışı yapar. Yerel dağıtım şirketiyle benzer isme sahip olan görevli elektrik satış şirketleri, serbest tüketicilere de hizmet verebilir.
İndirimli elektrik satış şirketleri : Elektrik piyasasının özelleştirme sürecinde, görevli elektrik tedarikçileri haricinde farklı indirimli şirketler de EPDK'nın sunduğu fiyatlardan daha düşük birim enerji bedelleriyle, elektrik aboneleriyle yaptığı ikili sözleşmeler vasıtasıyla elektrik satışı yapabilmektedir.
Faturaları kim hazırlıyor? Özelleştirmenin ardından günümüzde elektrik faturaları dağıtım şirketleri tarafından değil, elektrik tedarik şirketleri tarafından kesilmektedir.
Elektrik perakende satış şirketleri görevleri
Elektrik perakende satış yapan firmalar, görevli tedarik şirketleri ya da alternatif olarak indirimli elektrik tedarik eden şirketlerin görevi aynıdır ve kullanıcılara elektrik tedarik etmektir.
Elektrik tedarik firmalarının görevleri
- Abonelik satış, satış sözleşmesi ve abonelik iptali gibi abonelik işlemleri
- Fatura, faturaya yapılacak itirazlar, borç sorgulama gibi fatura işlemleri
- Enerji tüketimi, kullanıcı için en uygun tarife ve sayaç gibi konularda teknik destek
- Fatura tahakkuk ve tahsilat işlemleri
Elektrik dağıtım şirketleri ve elektrik satış şirketleri arasındaki farklar nelerdir?
- Elektrik Dağıtım Şirketleri:
- Altyapı, dağıtım hatları kurulumu, bakım-onarım çalışmalarını ve işletmesini yapar.
- İlk kez elektrik aboneliği alacak yerlere altyapı tesisatı ve yatırımları kurar.
- Sayacınızı okur. Sayaç değişikliği gibi işlemleri gerçekleştirir.
- Elektrik kesme bağlama işlemlerini gerçekleştirir.
- Elektrik Tedarik Şirketleri:
- Abonelik iptali, başvurusu, sözleşme imzalanması gibi işlemleri gerçekleştirir.
- Faturanızın elinize ulaşan halini hazırlar. Fatura itiraz vb. işlemlere bakar.
- Fatura tahakkuk ve tahsilat işlemlerini gerçekleştirir.
Hangi şirketten hangi elektrik hizmetini alabilirim?
- Perakende satış şirketiyle iletişime geçmeniz gereken durumlar: Sayaç arızası, borç sorgulama, borç yüzünden elektrik kesintisi, abonelik üzerine alma, iptal etme, fatura itirazı
- Elektrik Dağıtım Şirketiyle iletişime geçmeniz gereken durumlar: Sayaç arızası, Elektrik Arızası,kesintisi vb. durumlarda dağıtım şirketiyle irtibata geçmelisiniz