Hangi Elektrik Şirketini Seçmeli?

Güncelleme tarihi
min reading

Tek şirketten elektrik alma devri sona ererken piyasa da kızışmaya başladı. Rekabet düzenlemesiyle beraber, serbest tüketici kavramı hayatımıza girdi. Serbest tüketici limitini geçen aboneler, elektrik şirketini değiştirmeye başladı. Bu değişim sonucunda, birçok alternatif elektrik şirketi de pazara girdi. Piyasadaki rekabet fiyatları düşürecek ve tüketicilerin tasarruf etmesini sağlayacak. Beklentilerinize en uygun şirket ve en hesaplı tarifeyi bu sayfada bulun.

Elektrik Tedarikçi Seçme

Elektrik satış şirketi nasıl değiştirilir?

Basitçe açıklamak gerekirse, elektrik satış şirketi, satın aldığı ya da ürettiği elektriği son tüketiciye satar. Türkiye'de önce tüm dağıtım şirketleri özelleşti; sonra dağıtım ve satış faaliyetleri birbirinden ayrıldı; artık herkes özel satış şirketlerinden elektrik alıyor. Elektrik satış şirketinizi değiştirebilmek mümkün ancak dağıtım şirketiniz (teknik hizmetler veren şirket) aynı kalıyor. Yani size elektrik satışı yapan firmayı değiştirerek daha ucuz fiyattan başka bir şirketle anlaşabilme şansınız var. 

Elektrik şirketlerini iki grupta toplayabiliriz: yerelde görevli şirketler ve alternatif tedarikçiler. Alternatif tedarikçiler dediğimiz şirketler piyasanın serbestleşmesinden sonra piyasaya dahil olan şirketlerdir.

Daha yüksek indirimler sunmaya çalışmak şirketlerin birbirleriyle rekabet halinde olmasını sağlar. Bu sebeple özellikle piyasada eskiden beri var olan görevli satış şirketleri ile rekabet etmek için alternatif şirketlerin piyasa şartlarının el verdiği ölçüde indirim veya avantaj sunmaya yöneldiklerini gözlemliyoruz. Tüketici olarak daha fazla avantaj elde etmek için her zaman şirketlerin sunduğu teklifleri karşılaştırarak karar vermenizi öneririz.

  Görevli Elektrik Şirketi İndirimli Elektrik Şirketi
Kimdir? Dağıtım şirketinden ayrılan yerel satış şirketi: Enerjisa, CLK Boğaziçi, Uludağ, Gediz Elektrik vb. Alternatif indirimli satış yapan tedarikçi: Aksa Enerji, Zorlu, EWE Enerji, TEK vb.
Kime satış yapar? Bölgesindeki tüm tüketiciler ve serbest tüketicilere Tüm Türkiye'deki serbest tüketicilere
Hangi tarifeleri sunar? Ulusal EPDK elektrik tarifesi ve indirimli serbest tüketici tarifesi Sabit indirimli, sabit fiyatlı / zamlanmayan ve çevre dostu tarifeler vb.
Avantajları
  • İtibar ve bilinirlik
  • Faturası ayda 82 TL altında gelen milyonlarca abonenin tercihi olma
  • Ulusal tarifeden daha ucuz ve rekabetçi fiyatlar, daha fazla tarife seçeneği sunulur.
  • Müşteri hizmetleri kalitesini yüksek tutmaya özen gösterir.

Dikkat çeken nokta, görevli elektrik şirketlerinin, görevli oldukları bölge haricindeki serbest tüketicilere de satış yapabilmesidir. Bazı görevli şirketler, serbest tüketicilere indirimli elektrik şirketlerininkilerle yarışan avantajlar sunabilir.

Satış şirketinin elektrik dağıtım şirketinden farkı nedir ?

Dağıtım şirketi, şehir şebekesine gelen elektriği kapınıza kadar ulaştırır. Dağıtım altyapısının bakımı (trafo, hatlar ve sayaçlar) ve işletilmesinden sorumludur. Bu hizmet için, her ay elektrik faturanızda dağıtım bedeli ödersiniz. Elektrik tedarikçisi değiştirdiğinizde yerel dağıtımcınız değişmez ve aynı bedeli ödemeyi sürdürürsünüz. Satış şirketiyle, elektrik satın almak için sözleşme (abonelik) yaparsınız o da tükettiğiniz enerjiyi faturalandırır.

Elektrik şirketimi değiştirmek istiyorum. Hangi tarife avantajlı ?

Elektrik şirketinizi değiştirmek için, faturanız ayda ortalama 82 TL ve üzerinde olmalıdır. Bu tutar, yıllık 1400 kWh elektrik enerjisi tüketimine denk gelir. Bu bölümde, tedarikçi değiştirmek isteyenlerin farklı beklentilerine uygun elektrik tarifelerini detaylarını karşılaştıracağız.

İndirimli fiyatlarla faturayı azaltmak için

Sabit İndirimli

Serbest tüketicilerin tedarikçi değiştrimesinin nedeni, çoğunlukla faturayı azaltmak; yani ulusal tarife fiyatından daha ucuza elektrik almaktır. Alternatif tedarikçilerin, "indirimli elektrik şirketi" olarak anılmalarının sebebi bu beklentiye yanıt vermeleridir. Birçok indirimli tedarikçide bulunan sabit indirimli tarife, sözleşmeniz boyunca EPDK birim enerji fiyatına endeksli olarak sabit oranda indirim almanızı sağlar.

Elektrik şirketinizi değiştirip hemen tasarrufa geçmek için, "sabit indirimli tarife" en uygun seçenektir. İndirim oranı, tedarikçinin sunduğu sözleşme süresi ve taahhüt koşullarına göre değişir. Piyasada %5 civarında (faturanıza göre bu oran değişebilir) sabit indirim veren şirketler vardır.

Sabit indirimli tarifenin dezavantajı, EPDK birim fiyata zam yaptığında zamlanması olarak görülür; ancak indirim oranını koruduğu için her zaman ulusal tarifeden ucuz kalacaktır.

Elektrik zamlarından korunmak için

Sabit İndirimli

EPDK ulusal elektrik fiyatlarını üç ayda bir güncelleniyor ve tarifeler yükselme eğilimi gösteriyor. Elektrik zammı,en son uzun bir aradan sonra Ekim 2014'te %9 oranında yapılmıştı. Fiyatların dalgalanırken zamlanmayan tarifenin de serbest tüketicinin ilgisini çekmesi kaçınılmaz oluyor. Sabit fiyatlı ya da zamlanmayan tarifeler sözleşmeniz boyunca (1 veya 2 yıl) birim enerji fiyatını sabitleyerek sizi zamlara karşı koruyor. Zamlanmayan tarifenin, sabitlenen birim fiyatı sözleşme anında ulusal tarifeye göre ucuz da olabiliyor.

Sabit fiyatlı tarifenin daha avantajlı olması için, sözleşmenizin uzun süreli olması ve elektrik fiyatlarına zam yapılması gerekir. Bu ölçütlere göre, yalnızca bir yıl için düşük oranlı indirim ve sabit fiyat veren tarifelerden uzak durmanızı öneririz.

Sabit fiyatlı tarifenin dezavantajları:

  • Zamlanmayan tarife fiyat artışlarına karşı koruduğu gibi EPDK'nın indirim yapması halinde avantajını kaybeder.
  • Yalnızca birim enerji bedeli sabittir, faturada dağıtım, iletim, kayıp kaçak bedellerine EPDK kontrolünde yapılan zamlardan etkilenir.
  • Sözleşme anında verilen indirim oranı sabit indirimli tarifelere göre düşük olabilir.

Çevreye duyarlı olup yeşil enerji kullanmak için

Tedarikçi değiştiren serbest tüketicilerin çoğunu enerji fiyatı ilgilendirebilir. Çevreye duyarlı serbest tüketiciler ise, yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği kullanmak isteyebilir. Türkiye'de en fazla doğal gaz ile elektrik üretilir; buna rağmen alternatif şirketler yeşil tarifeler sunar. Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üreten santraller hidroelektrik (akarsu) ve rüzgar santralleridir. Doğal gaz yenilenebilir bir enerji kaynağı değil ve dünyadaki rezervleri yıldan yıla azalan bir petrol türevidir. Karbon salınımı çok yüksek olan kömür, fuel-oil gibi yakıtlara göre nispeten daha temiz bir enerji kaynağı olduğu söylenebilir.

Evinize gelen elektriğin nerede üretildiğini anlamanız mümkün değildir; bu nedenle tedarikçiden satın aldığı yeşil enerjiyi belgelemesini talep etmelisiniz.

Müşteri hizmetleri kalitesi için tedarikçi değiştirmek

Neredeyse tüm elektrik şirketleri müşteri hizmetlerinin hızlı çözüm ürettiği ve kolay ulaşılabilir olduğunu dile getiriyor. Müşteriler ise, tedarikçiyle yaşadığı deneyimlere bağlı olarak birbirine zıt yorumlarda bulunabiliyor. Genellikle, tedarikçinin hizmet kalitesi hakkındaki görüşler ya çok negatif ya çok pozitif olma eğiliminde. Hizmet kalitesini değerlendirmek için. daha tarafsız ölçütler kullanmak mümkün. Örneğin, çağrı merkezlerinin çalışma saatleri, çağrıya cevap verme ve soruna müdahale süreleri gibi... Son zamanlarda yaygınlaşan online işlem merkezleri, müşterinin işlerini hızlandırıp ve kolaylaştırıyor. Elektrik şirketinin iyi bir teknolojik altyapıya sahip olması tercih sebebi olabilir.

Teknik destek ve enerji kalitesi ne olacak ? Altyapı ve elektrik kalitesi konusunda endişelenmenize gerek yok. Tedarikçi değiştirdiğinizde aynı şebekeden aynı kalitede elektrik almaya devam edersiniz; yani yerel dağıtım şirketiniz değişmez. Yerel dağıtım şirketi, elektrik arıza ve kesintisine müdahale eder, sayaçları okur ve bakımını yapar; yeni binaları şebekeye bağlar.

Elektrik şirketi değiştirme işlemleri

Elektrik şirketi değiştirmek, mevcut elektrik sayacınızla yaptığınız aboneliği iptal etmeden sözleşmenizi başka bir şirkete taşımaktır. Tedarikçi değişikliği yapmak için, serbest tüketici limitini geçmeniz gerekir. Kiracı da mülk sahibi de olsanız indirimli tedarikçilerden elektrik alabilirsiniz.

Serbest tüketici olmak için gereken tek şart:

Aylık elektrik tüketimiz 82 TL ve üzerinde olmalıdır.

Elektrik şirketi değişikliği için ne yapmalıyım ?

İhtiyaçlarınıza uygun tarifeyi sunan elektrik şirketini seçtikten sonra şirket ile iletişime geçin. Birçok indirimli elektrik şirketi hızlı ve kolay değiştirme hizmeti veriyor. Tedarikçinin sunduğu seçenekler dahilinde, telefonla arayarak, satış noktasın giderek ya da internetteki formu doldurarak geçiş işlemini başlatmak mümkün. Daha sonra size gönderilen sözleşmeyi imzalayın ve yeni şirketinizden elektrik almaya başlayın.

  • Hangi Belgeler Gereklidir ?
  • İmzalı elektrik satış sözleşmesi, IA02 formuyla beraber (yeni tedarikçi hazırlar)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Son döneme ait bir elektrik faturası

Yeni tedarikçiye başvurduktan hemen sonraki ay geçmek istiyorsanız, serbest tüketici geçiş dönemlerine göre bulunduğunuz ayın 5'i ya da 9'una kadar başvurmuş olmalısınız. Geçiş işlemlerinizi yeni tedarikçiniz takip eder.

PMUM Kayıt Dönemleri
Tüketici Son Başvuru Tarihi Onay Tarihi Yeni Sözleşme Başlangıç Tarihi
İlk defa serbest tüketici oluyorsa Ayın 5'i Ayın 22'si Bir sonraki ayın ilk gününden itibaren
Tedarikçi değiştiriyorsa Ayın 9'u Ayın 22'si Bir sonraki ayın ilk gününden itibaren

Elektrik şirketi değiştirme ücreti nedir ?

Ücret uygulaması şirketten şirkete değişir. Bazı elektrik şirketleri, ücretsiz geçiş hizmeti verirken bazıları teminat ya da depozito isteyebilir. Elektrik şirketlerinin teminat ya da depozito istemesi endişe yaratan bir durum değildir. Piyasadaki tüm görevli elektrik şirketleri, abonelik işlemleri sırasında güvence bedeli adı altında bir depozito alır. Tedarikçi değiştirdiğinizde, eski şirketiniz güvence bedelini iade etmekle yükümlüdür. Bazı indirimli elektrik şirketleri teminat almaz; böylece güvence bedeli iadesi cebinizde kalır.