Elektrik Piyasası Serbeştleşiyor: İş Yeriniz Elektrik Tedarikçisini Değiştirmeye Hazır mı?

Güncelleme tarihi
min reading

Türkiye elektrik piyasasından yaşanan rekabetin ilk farkına varan grup işletmeler oldu. Başlangıçta çok yüksek olan serbest tüketici limiti yüzünden, indirimli elektrik şirketleri önce iş yerlerine satış yapmaya başladı. Serbest tüketici limitinin kademeli olarak düşmesiyle beraber, daha fazla elektrik şirketi piyasaya girdi. Alternatif şirketler, görevli şirketlerden daha avantajlı tarifeler sunuyor. Peki bu kadar seçenek arasında en hesaplısını nasıl bulacaksınız? İşte, şirketinize en uygun tarifeyi bulmanız için tavsiyeler...

Esnaf Tarifeleri Kobi Tarifeleri Büyük Ölçekli İşletme Tarifeleri


Tedarikçi değiştirme ve elektrik birim fiyatı hakkında fikir sahibi olun.

2001 yılından beri, elektrik piyasasının rekabete açılıp tüketicilerin daha ucuza elektrik alması için düzenlemeler yapılıyor. Tüm iş yeri aboneleri, artık dağıtımdan değil özel satış şirketlerinden elektrik alıyor. Aylık faturası ortalama 82 TL ve üzerinde (yılda 1400 kWh) olan tüm aboneler, serbest tüketici olup elektrik şirketini değiştirebiliyor. İşletmeler, zaten bu limitin üzerinde tüketim yaptığından, doğal olarak serbest tüketici koşullarını sağlıyor. 2006'dan beri, Türkiye'de bir milyonun üzerinde abone serbest tüketici oldu.

esnaf
İşletme maliyetlerinizi düşürmeye elektrik faturasından başlayın

Tedarikçi değiştirmenin iki koşulu:

  1. Serbest tüketici limitini geçmek
  2. Önceki tedarikçiye olan tüm borçları ödemiş olmak

İşletmeniz yukarıdaki koşulları sağlıyorsa vakit kaybetmeden piyasadaki indirimli elektrik tekliflerini değerlendirin.

İş yeriniz için indirimli elektrik tarifelerini öğrenin.

Serbest tüketici olan şirketler için indirimli elektrik nedir?

Serbest tüketici tarifeleri, indirimli ya da ucuz elektrik olarak da adlandırılır; bunun sebebi alternatif tedarikçilerin EPDK kontrolündeki ulusal ticarethane fiyatlarına endeksli indirim yapmasıdır. İndirimli elektrik şirketleri, enerji tüketim miktarlarına göre, kurumsal tarifelerini çeşitlendirebilir. İndirimler yalnızca birim enerji bedeline yapılır ve satış hizmet bedeli haricindeki fatura bedelleri EPDK kontrolünde kalır.

Serbest tüketiciler için faturada hangi bedeli kim belirler ?
Tarife Adı Birim Enerji Bedeli İletim, Dağıtım, Kayıp Kaçak Bedelleri PSH: Perakende Satış Hizmet Bedeli Sayaç Okuma Bedeli
Ulusal Ticarethane EPDK EPDK
Serbest Tüketici - Kurumsal Tedarikçi EPDK Tedarikçi

Kurumsal tarifede elektrik birim fiyatı neye göre değişir ?

İş yeriniz için, enerji birim fiyatını öğrenmek istediğiniz elektrik tedarikçisi, öncelikle faturanızı incelemek ister. Bunun sebebi, size sunacağı tarife için, birim fiyat ve koşulları tüketiminize göre belirlemektir. Elektrik şirketi, temelde aşağıdaki ölçütleri belirleyerek size bir teklif sunar: ;

  • Fatura tutarı: Aylık elektrik faturası tutarınız arttıkça birim enerji fiyatında daha fazla indirim alabilirsiniz.
  • Tarife türü (zamlanmayan, indirimli vb.): Hangi tarifeyi seçtiğinize göre birim fiyatınız değişir. Örneğin, genel olarak zamlanmayan tarifede indirim oranı sabit indirimli tarifeden düşüktür.
  • Sözleşmenin taahhüt süresi: Taahhüt süresi uzadıkça daha düşük birim enerji fiyat almak mümkündür; ancak süre bitiminden önce tedarikçi değşitirilirse ceza ödenir.
  • Perakende satış hizmet bedeli (PSH): Enerji birim fiyatıyla beraber faturanızı etkileyen ve tedarikçi kontrolünde olan tek bedeldir. PSH enerji tüketimine göre değşir ve tüketilen kWh başına alınır. Tarifeleri karşılaştırılırken biirm enerji fiyatından sonra tedarikçinin PSH alıp almadığına dikkat edilmedilir. İndirim oranı yüksek olan tedarikçi PSH alıyorsa, fiyat avantajını yitirebilir.

Teminat uygulamasıGörevli şirketler EPDK kontrolündeki oranda güvence bedeli alırken, indirimli elektrik şirketleri teminat tutarını kendisi belirler. Tedarikçiler, düşük miktarda tüketimi olan işletmelerden teminat almayabileceği gibi aylık faturası yüksek olanlardan teminat isteyebilir.

Hangi elektrik tedarikçisi şirketler için daha uygun?

Bu sorunun cevabı tabii ki şirketinizin büyüklüğü ve elektrik tüketim miktarına göre değişecektir. İndirimli elektrik şirketleri farklı müşteri gruplandrımaları yapabileceği gibi kendilerini kurumsal müşterilerde uzman olarak da konumlandırabilir. Aşağıdaki tabloda piyasadaki elektrik şirketlerinin farklı yaklaşımlarını bulabilirsiniz:

Müşteri gruplandırması Açıklama Örnek şirketler
Fatura tutarına özel Tarifeler esnaf, kobi, büyük ölçekli gibi tüketim çeşitlerine bölünmüştür. Enerjisa, CLK Boğaziçi, Gediz Elektrik gibi görevli elektrik şirketleri
Bireysel ve kurumsal Aylık faturası 82 TL ve üzeri olan kurumsal tüketicilere indirimli tarifeler 220plus, Dinamo Elektrik, Aksa Elektrik, Direkt Enerji, Age Elektrik, Zorlu Elektrik
Kurumsal müşterilere özel Şirket tarifeleri üzerinde uzmanlaşılmış Naksan Enerji, RWE Elektrik, Akfen Elektrik

Tedarikçi değiştirmek için serbest tüketici limitinin kalkmasını beklemeyin.

İşletme maliyetlerinizi düşürmeye elektrik faturasından başlamak için, en kolay yol tedarikçi değiştirmektir. İşletmeler, serbest tüketici limitini kolaylıkla geçecek miktarda enerji tüketir; bu nedenle limitin kalkmasını beklemek tasarruf fırsatını ertelemektir. Piyasadaki tarifeleri karşılaştırdıktan sonra, tüketim profilinize en uygun birim fiyatı ve koşulları sağlayan tedarikçiye hemen sözleşmenizi taşıyın.

  • Tedarikçi değiştirme sırasında
  • Elektrik kesintisi olmaz ve yalnızca şirketinize fatura kesen elektrik şirketini değiştirmiş olursunuz.
  • Aynı sayaçtan, aynı kalitede elektrik almaya devam edersiniz.
  • Sayaç sorunları, kesinti ve arıza durumlarında yerel dağıtım şirketinden hizmet almayı sürdürürsünüz.

İş yerlerinin elektrik şirketi nasıl değiştirilir ?

İndirimli elektrik almak için, tedarikçi değiştirmek oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken tarife ve koşulları karşılaştırdıktan sonra, seçtiğiniz tedarikçiyle iletişime geçmek. Başvurudan sonra, gönderilen sözleşmeyi şirket yetkilisi imzalar. Tedarikçi değişikliği ilk defa yapılıyorsa ayın 5'ine, daha önce serbest tüketici statüsü alınmışsa ayın 9'una kadar sözleşme yaptığınızda, ertesi ay yeni tedarikçiden elektrik almaya başlarsınız.

Sözleşme yapıldıktan sonra, serbest tüketici olmak veya tedarikçi değiştirmek için gereken onay işlemlerini tedarikçi sizin adınıza yürütür.

Serbest Tüketici Olma ve Tedarikçi Değiştrime Dönemleri
İş yeriniz Son Başvuru Tarihi Onay Tarihi Yeni Sözleşme Başlangıç Tarihi
İlk defa serbest tüketici oluyorsa Ayın 5'i Ayın 22'si Sonraki ayın ilk günü
Tedarikçi değiştiriyorsa Ayın 9'u Ayın 22'si Sonraki ayın ilk günü

Tedarikçi değiştirme işlemleri için gerekli belgeler nelerdir ?

Tedarikçiler geçiş işlemleri için işletmelerden aşağıdaki belgeleri ister:

  • Son döneme ait elektrik faturası (birden fazla istenebilir)
  • Tedarikçinin hazırladığı sözleşme ve alım satım bildirim formu (IA02)
  • Vergi Levhası
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • İmza Sirküleri veya İmza Beyannamesi
  • Faaliyet Belgesi