Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?
Elektrik sayaçları elektrik tüketiminin ölçülmesini sağlayan cihazlardır ve faturalarımız bu sayaçlardaki değerlere göre oluşturulur. Elektrik tüketimini takip etmek için sayaçlarda belirtilen değerleri anlayabilmek gerekir. Özellikle yeni yeni yaygınlaşan dijital elektrik sayaçları tüketicilere karmaşık görünse de aslında her kullanıcı sayacı vasıtasıyla elektrik tüketimini kolaylıkla takip edebilir. Biz de elektrik kullanıcılarının tüketimlerini sayaçlarından takip edebilmelerine yardımcı olacak bu yazıyı hazırladık.
Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?
- Sayaçlarda yer alan değerler ne anlama geliyor?
- Tüketim hesaplama nasıl yapılır?
- Tüketimi ölçtükten sonra fatura nasıl hesaplanır?
Sayaçlarda yer alan değerler ne anlama geliyor?
Elektrik sayaçlarından tüketim kontrolü yapabilmek için öncelikle sayaçlardaki göstergelerin ne anlama geldiğini bilmemiz gerekir. Eski tip mekanik sayaçlarda doğrudan kullanılan elektrik enerjisinin miktarını okuruz. Bu sayaçlarda belirtilen tüketim değeri, mekanik bir disk sistemi ile ölçülür. Dijital sayaçlar ise ölçümü elektronik olarak yapar ve bir çok değeri aynı anda ölçme imkanı sunar. Bu da tüketicilerin ilk bakışta sayacı anlamasını zorlaştırabilir, fakat göstergeleri anladığınızda çok daha güvenilir ölçüm yapabilirsiniz. Bu sayaçlarda tüketim değerleri kWh cinsinden ifade edilir.
- Dijital elektrik sayacında göreceğiniz farklı değerler:
- T : Toplam tüketim
- T1 : Gündüz tüketimi (06:00-17:00)
- T2 : Puant (akşam) tüketimi (17:00-22:00)
- T3: Gece tüketimi (22:00-06:00)
- T4 : TEDAŞ tarafından şu anda kullanılmamaktadır ve faturalara yansımaz. Tarife değişimleri veya dördüncü bir tarifenin uygulanması halinde yedek bir gösterge olarak ayarlanma imkânı verir.
- P : Demand ifade eder. Demand herhangi bir anda çekilen en fazla enerjiyi bilmenizi sağlar.
Tek zamanlı tarife ile elektrik alıyorsanız faturalandırma günün her saati için aynı fiyattan yapılır ve T değeri üzerinden tüketim ölçülür. Siz elektrik şirketinizden talep etmediğiniz sürece tarifeniz standart tek zamanlı tarife olarak geçerlidir. Üç zamanlı tarifede ise tüketim T1, T2 ve T3 değerlerinden ayrı ayrı ölçülür ve her zaman dilimi için farklı fiyat uygulanır.
Üç zamanlı tarife daha mı ucuz? Üç zamanlı tarifede elektrik tüketimi gece (22:00-06:00), gündüz (06:00-17:00) ve puant (17:00-22:00) olmak üzere üç farklı zaman dilimine göre farklı ücretlendirilir. Bu tarifede enerjinin en ucuz olduğu zaman gece (yaklaşık %50 indirimli) ve en pahalı olduğu zaman en çok tüketimin gerçekleştiği puant (yaklaşık %50 pahalı) zamanıdır gündüz ise yaklaşık %5 daha indirimlidir. Gece tüketim yüksek ve puant saatlerinde tüketimi düşük olan kullanıcılar (genellikle ticarethaneler) bu tarife ile tasarruf edebilir ancak standart ev kullanıcıları için üç zamanlı tarife hesaplı olmayabilir.
Tüketim hesaplama nasıl yapılır?
Sayaçlarda okuduğumuz tüketim değeri her ay yeni fatura döneminde sıfırlanmaz, kullanım devam ettikçe artmaya devam eder. Bu sebeple göstergelerde çok yüksek kW değerleri görseniz de endişelenmeyin. Ölçüm belirli bir seviyeye geldiğinde otomatik olarak veya dağıtım şirketi tarafından sıfırlama yapılır. Belirli bir zaman aralığında, örneğin aylık tüketiminizi ölçmek için ilk ve son endeks değerlerinin farkına bakılır.
İlk ve son endeks nedir?
Faturalarınızda da görebileceğiniz ilk ve son endeks, tüketimin ölçülmek istendiği zaman aralığının başında ve sonunda sayaçta okunan tüketim değerleridir. Örneğin aylık faturanızı hesaplarken bir önceki faturanın kesildiği tarihte sayaçta okunan tüketim değeri ilk endeks, bir sonraki fatura kesim tarihinde okunan değer son endekstir. Bu zaman dilimindeki tüketimi bulmak için son endeks değerinden ilk endeks değeri çıkarılır.
Tüketim miktarı (kWh) = Son Endeks Değeri - İlk Endeks Değeri
Sayaçtan ilk ve son endeks için değer okurken nokta veya virgül ile ayrılan küsürat hesaba katılmaz, yalnızca nokta veya virgüle kadar olan rakamlar not edilir.
Üç zamanlı tarife ile elektrik alıyorsanız... Üç zamanlı tarife kullanıyorsanız tüketim hesaplarken T1, T2 ve T3 değerlerinin ayrı ayrı endekslerini not alarak tüketim zamanlarını ayrı olarak hesaplamalısınız, çünkü üç zamanlı tarifede zaman dilimlerine göre farklı ücretlendirme yapılır.
Ara sayaç kullanımı
Ara sayaç kullanıyorsanız... Ev veya işyerini ortak kullanan tüketiciler faturayı paylaşabilirler. Bu gibi bir durumda kimin ne kadar enerji harcadığı ve fatura tutarından ne kadarını üstleneceğini anlamak için ara sayaç kullanılabilir. Sayaç okuyarak tüketim hesabı yapmak bu durumda işinize yarayabilir. Fatura kesim tarilerinde ara sayaçtaki endeksleri not ederek tüketiminizi ayırabilir ve harcadığınız kWh enerji miktarı oranında faturayı paylaşabilirsiniz.
Tüketimi ölçtükten sonra fatura nasıl hesaplanır?
Sayaçta belirlenen tarihlerde ilk ve son endeks değerlerinin farkından elde ettiğiniz tüketimi vergi ve bedeller dahil güncel elektrik kWh fiyatıyla çarptığınızda doğrudan fatura tutarınızı bulabilirsiniz. Üç zamanlı tarife için de her zaman dilimindeki tüketimi o zaman dilimine ait vergiler ve bedeller dahil birim fiyat ile çarpar ve sonrasında hepsinin toplamını alarak toplam fatura tutarına ulaşabilirsiniz.
EPDK tarife tablolarında fiyatlar, vergi ve bedellerden ayrı şekilde gösterilir. Vergilerin ve bedellerin dahil olmadığı birim fiyat ile Aktif Tüketim Tutarınızı, yani harcadığınız enerjinin bedelini bulursunuz. Ancak elektrik faturalarının toplam tutarının neredeyse yarısını vergi ve bedeller oluşturur. Vergiler ve bedellerin fatura tutarına nasıl katıldığını "Elektrik Faturası Nasıl Hesaplanır?" adlı yazımızda detaylarıyla görebilirsiniz.
Vergiler ve bedeller dahil elektrik birim fiyatlarını sizin için hesaplıyoruz!Sayacınızdan okuduğunuz tüketim miktarı ile faturanızı hesaplamanın en kolay yolu belirlediğiniz tüketim miktarını vergiler ve bedeller dahil fiyat ile çarpmaktır. Sizin için hesapladığımız ve güncellediğimiz vergiler ve bedeller dahil birim fiyatlara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.