Avrupa'da Elektrikli Şarj İstasyonu Atağı

BMW, Daimler, Ford ve Volkswagen Avrupa'da elektrikli otomobiller için şarj istasyonu ağı kuracak. Bu markalar, Avrupa’da kullanılması için elektrikli otomobilleri hızlı şarj edebilen şarj istasyonları için bir anlaşma imzaladı. Şu anda otomobil şarj süreleri istenilen seviyede değiller. Kullanılan istasyonlarda bir aracı şarj etmek yaklaşık olarak 30 dakika vakit alıyor. BMW, Daimler, Ford ve Volkswagen imzaladıkları antlaşmayla bu süreyi minimuma indireceklerini vaat ediyor.

Elektrikli Otomobil Şarjı

Şarj süresi kısalıyor

Günümüzde kullanılan şarj istasyonları bir aracın yüzde 80 şarj seviyesine kadar 20 dakikada şarj edebiliyor. Yani 20 dakikada 50 kW enerji verip yüzde 80 şarj edebiliyor. Üzerinde çalışılan ve planlanan modelde ise bunun 7 katı kadar yani aynı sürede 350 kW enerji depolanabilecek. Bir aracın tamamen şarj olması 10 dakikadan az bir süreye düşecek.

Farklı modeller ile uyumlu

Bu yeni şarj sistemi, Combo Coupler olarak adlandırılan birleşik bir AC / DC konektörünü kullanan bu sistem olduğundan dolayı hızlı şarj imkanı sağlayabiliyor. BMW, Daimler, Ford, Hyundai, GM ve FCA tarafından bu sistemin altyapısı destekleniyor.  Üstelik 2016 yılı itibari ile elektrikli otomobilleriyle ünlü Tesla otomobil firması belirtilen şarj teknolojisine uyum sağladı. Bu açıdan markaların ortaklaşa kuracağı bu yeni şarj istasyonu ağı ile birlikte neredeyse tüm otomobil modellerinin şarj edilmesi sağlanabilecek. Böylece otomobillerin, şarj sorunu olmadan yola devam edebilmesi kolaylaşacak. 

Avrupa Amerika'dan daha hızlı

Şarj etme süresini daha aza indirmekten başka, bu istasyonların bir diğer faydası da kurulacak istasyon sayısının daha az sayıda tutulması olacak. Yani eğer bir istasyon günlük şarj edebileceği araç sayısını, önceden harcadığı süreden daha az sürede şarj edebileceğinden dolayı, maksimum seviyeye çıkaracak. Böylece ihtiyacı duyulan istasyon sayısında da azalma olacak. Elektrikli otomobil teknolojisi geliştikçe ve yayıldıkça bu otomobilleri şarj etme ağı ileride çok büyük bir sisteme dönüşecek. İleride problem yaratmaması için bunun şimdiden iyi düşünülüp doğru planlanması gerekiyor. Bu nedenle 4 büyük otomobil firması sıkı bir şekilde çalışıp bu ortak projeyi gerçekleştirme kararı aldı. Tesla ve ChargePoint Amerika’da bu işi çok başarılı bir şekilde organize ediyor olsa da bu işbirliğiyle birlikte Avrupa için kurulacak istasyonlar Amerika'daki istasyonlardan çok daha hızlı bir şekilde şarj edebilecek seviyede olacak.

1000'den fazla istasyon

Büyük çaplı otomobil üreticileri arasında yapılan bu ortak girişim, 350 kW'a kadar şarj etme kapasitesine sahip ve bugünkü şarj sürelerine oranla genel şarj sürelerini büyük ölçüde düşüren bir şarj istasyonu ağının oluşturulmasına vesile olacak. Bu durumla birlikte Avrupa'da elektrikli arabalar kullanarak dolaşmak kolaylaşıp büyük bir rahatlık sağlayacak. BMW, Daimler, Ford ve Volkswagen'in ortaklığı ile oluşturulan hızlı şarj istasyonlarının devreye alınması için ilk tarih 2017 yılı olacak. İlk hızlı şarj istasyonları 2017 yılında yapılacak ve Avrupa’da yaklaşık 400 tane istasyon kurulacak. 2020 yılına kadar da Avrupa’da 1000'den fazla istasyon kurulması hedefleniyor.

Güncelleme tarihi