Elektrik sayaç değişim bedelleri iade ediliyor

Güncelleme tarihi
min reading

30 Mart 2013'te elektrik sayaçlarının mülkiyeti dağıtım şirketlerine geçti. Bazı dağıtım şirketleri değişikliğe rağmen, sayaç değişim bedeli almayı sürdürdü. EPDK'nın konuyla ilgili kararı uyarınca, dağıtım şirketlerinin sayaç bedellerini tüketiciye geri ödemesi gerekiyor.

28 bin aboneye sayaç ücretleri geri ödenecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) başkanı Mustafa Yılmaz, yaptığı açıklamada, geri ödemeler kapsamında, bugüne kadar 9 dağıtım şirketinin 170 bine yakın aboneye, toplamda 4 milyon 761 bin lira iade ettiğini belirtti. EPDK, yaklaşık 28 bin aboneye geri ödeme yapılmadığını tespit etti. Yılmaz, söz konusu abonelere, dağıtım şirketlerinin toplamda 466 bin liranın üzerinde iade edeceğini ekledi. Açıklamaya göre, bu abonelere ödeme yapılmamasının nedenleri, bir kısmına ulaşılamaması, bir kısmının ise haberdar olmaması olarak gösterilmiş.

Sayaç bedeli nasıl ve nereden geri alınır?

  • Eğer sayaç bedeli 30 Mart 2013 tarihinden önce ödenmişse geri ödeme yapılmaz.
  • 30 Mart 2013'ten sonra abone olup sayaç bedeli ödeyenler bölgelerindeki elektrik dağıtım şirketine dilekçe ile başvurmalıdır.

İade tutarı ne kadar?

EPDK'nın verdiği bilgilere göre, abone başına yaklaşık 16,65 TL tutarında iade yapılacağı tahmin ediliyor.

Sayaç değiştirme bedeli hakkında

30 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Elektrik Piyasası Kanunu'na göre, elektrik sayaçlarının mülkiyeti dağıtım şirketine aittir. Bu tarihten itibaren dağıtım şirketleri kullanıcıların mülkiyetindeki sayaçları devralmıştır. Sayaçların işletme ve bakım sorumluluğu dağıtım şirketindedir. Elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliğinin 41. maddesine göre, sayaç değişimi ve diğer işlemler için, tüketiciden herhangi bedel talep edilemez ve tüm maliyetler dağıtım şirketi tarafından karşılanır. Yalnızca, sayacın yaptığı ölçümle ilgili şüpheli bir durum olduğunda, tüketici inceleme (kontrol) talep ederse sökme-takma bedeli tahsil edilebilir.