Türkiye'de Enerji Haftası

Güncelleme tarihi
min reading

Son zamanların en sıcak yazıyla karşı karşıyayız. Araştırmalar yüksek sıcakların elektrik tüketimini arttırdığını gösteriyor. En çok enerji tüketilen hafta geçtiğimiz hafta yaşandı. Sıcaklıkların yükselmesi ebebiyle elektrik tüketimi de sürekli artıyor. Sıcak havalarda klima kullanımının artması bu durumun başlıca sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

Elektrik Tüketiminde Rekor

Türkiye'de elektrik tüketimi 28 Temmuz 2016 Perşembe günü itibariyle 882,8 milyon kWh harcama ile bu alandaki rekoru kırarken, elektrik üretimi de bu durumdan nasibini aldı.TEİAŞ verilerine göre, Türkiye genelinde o gün 882 milyon 754 bin kWh elektrik tüketildi. Tüm zamanların rekoru olarak görülen bu rakam, geçtiğimiz haftanın da rekorunu kırmış oldu. Türkiye genelinde 27 Temmuz Çarşamba günü de 879 milyon 631 bin kilovatsaat elektrik tüketimi yapılmıştı.

Üretimde de Rekor Var

Ülke genelinde tüm zamanların en yükseği 886 milyon 354 bin kilovat saat olarak 28 Temmuz Perşembe günü  gerçekleşti. 28 Temmuz'da gerçekleşen bu üretimin yüzde 36,2'si doğalgaz vasıtasıyla, yüzde 24,3'ü hidrolik kaynaklar vasıtasıyla üretilirken, yüzde 15,1'i de ithal kömürden elde edildi. Ayrıca, 28 Temmuz günü elektrik üretiminin yüzde 13,6'sı yerli kömür kaynaklarından, yüzde 7,9'u rüzgar santrallerinden, yüzde 1,2'si jeotermalden oluşurken diğer kaynakların ve biogazın payı yüzde 0,6 seviyesinde kaldı.

Özel santrallerden üretimin 77,3'ü karşılanırken, yüzde 22,7'si ise EÜAŞ'a ait santrallerden karşılandı. Daha önceki rekor elektrik üretimi ise 863 milyon kWh olarak gerçekleşmişti. Enterkonnekte sistem ile dış ülkelerden elektrik alım-satımı sayesinde üretim ve tüketim arasındaki fark sıfıra indiriliyor.

 

Kaynak: AA