Elektrik Açma Kapama Bedeli Ne Kadardır?

Güncelleme tarihi
min reading

Elektrik aboneliğinizi başlatırken gerekli belgeler ile perakende satış şirketine başvurdunuz. Aboneliği tamamlamak için yapmanız gereken bir işlem de abonelik bedellerini ödemektir. Elektrik şirketiniz abonelik başlatırken sizden belirli bir ücret talep eder. Bu yazımızda, işlemlerinizi hızlıca halletmeniz için sizden istenecek bedelleri inceleyeceğiz.

Elektrik Abonelik Ücreti

Elektrik kullanmaya başlamadan önce yeni taşındığınız yerdeki elektrik aboneliğini üzerinize almanız gerekmektedir. Eğer elektrik tesisatı bulunmuyorsa öncelikle bağlantı için başvurulur ve bağlantı tamamlandıktan sonra abonelik için gerekli işlemlere geçilir. Elektrik açma bedeli tüketici tipine göre farklılık göstermektedir. Detaylı açıklamalara aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

Elektrik aboneliğinizi başlatmak için gerekli belgeleri bilmiyor musunuz? Elektrik aboneliği başlatmak için sizden bir takım evraklar istenecektir. "Elektrik aboneliği için evraklar nelerdir?" diye soruyorsanız BURAYA tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Elektrik hattı varsa...

Mevcut hat bağlantınız varsa aboneliği başlatırken ödemeniz gereken bedel güvence bedelidir. Güvence bedeli abonenin ileride borcunu ödememe olasılığına karşı alınan teminat niteliğindedir. Güvence bedeli hesaplanırken evde kullanılacak elektriğin bağlantı gücüne göre hesaplama yapılır. Buna sözleşme gücü denir.

Sözleşme gücü nedir? Sözleşme gücü ya da kurulu güç, elektrik tesisatınızın bir defada çekebileceği maksimum güce denir. Yani evdeki cihazlarınızın aynı anda toplam kullanabileceği güçtür. Elektrik faturanızda sözleşme gücü bilgisi bulunur, kilowatt (kW) veya kilovolt-amper (kVA) cinsinden gösterilir. Güvence bedeli hesaplanırken sözleşme gücü meskenler için en düşük 5 kW alınır. 

Güvence bedeli sözleşme gücündeki kW başına hesaplanır.

DİKKAT
Elektrik açma bedellerinin en yüksek tutarlı olanı güvence bedelidir. Güvence bedeli, aboneliğiniz için ödediğiniz depozitodur. Abonelik iptal ederken, tüm tutarı geri alırsınız. Daha fazla bilgi için ilgili yazımız BURADA!

Evinizin elektriği için ödemeniz gereken tutar

2021 yılında geçerli yeni elektrik abonelik sözleşme fiyatlarına göre, elektrik açma bedeli 5 kW gücünde elektrik bağlantısı olan konut tüketicisinin elektrik aboneliğini ismi üzerine almak için, "DASK primi hariç" ödemesi gereken bedeller aşağıdaki tabloda gösterilmiştir :

Mesken Abonesinin Ödemesi Gereken Abonelik Bedeli Bileşenleri (5 kW Sözleşme Gücü)
Bedeller Tutar (TL)
Güvence Bedeli 165 TL
Damga Vergisi Güvence bedeline göre hesaplanır (binde 9,48'i)
Kesme-Bağlama 37,3 TL
Dosya Bedeli Tedarikçiye göre değişir.

İş Yeriniz elektriği için ödemeniz gereken tutar

İş yerleri için sözleşme gücü genellikle 9 kW üzerinden alınır.

2021 yılında geçerli yeni elektrik abonelik sözleşme fiyatlarına göre, elektrik açma bedeli 9 kW gücünde elektrik bağlantısı olan ticarethane tüketicisinin elektrik aboneliğini ismi üzerine almak için, "DASK primi hariç" ödemesi gereken bedeller aşağıdaki tabloda gösterilmiştir :

Ticarethane Abonesinin Ödemesi Gereken Abonelik Bedeli Bileşenleri (9 kW Sözleşme Gücü)
Bedeller Tutar (TL)
Güvence Bedeli 843,3 TL
Damga Vergisi Güvence bedeline göre hesaplanır (binde 9,48'i)
Kesme-Bağlama 37,3 TL
Dosya Bedeli Tedarikçiye göre değişir.

Elektrik aboneliği açtırırken başka ne ödemeliyiz?

Elektrik açtırma

Elektrik güvence bedelini öderken perakende satış şirketlerinde yürütülen işlemler için birkaç ek bedel daha eklenir. Bunlar elektriğin açılması için dağıtım şirketinin işlemine yönelik alınan kesme bağlama bedeli, damga vergisi ve eğer tedarikçi uyguluyorsa dosya masrafıdır. Bu bedeller ek bede olarak ödediğiniz toplam tutar içerisinde cüzi miktardadır.

Elektrik aboneliğinde uygulanan ek bedeller:

  • Açma Kapama Bedeli: Açma ya da kapama işlemlerinden yalnızca birinde alınır.
    • AG:37,3 TL
    • OG:189,8 TL
  • Damga vergisi: Güvence bedelinin binde 9,48'i oranında eklenir.
  • Dosya Masrafı: Tedarikçi tarafından belirlenir.

Elektrik hattı henüz yok ise...

Evinizde veya iş yerinizde elektrik hattı henüz bulunmuyor ise abonelik ve güvence bedeli ödeme aşamasından önce bağlantı ile ilgili girişimde bulunmanız gerekecektir. Bu işlemler tesisatın oluşturulması, bağlantı sözleşmesinin yapılması ve gerekli bağlantı ücretinin ödenmesidir.

Elektrik ilk bağlantı ve abonelik süreci, gerekli belgeler ve diğer merak ettikleriniz hakkında daha fazla bilgi için "Elektrik Bağlantısı ve İlk Abonelik İşlemleri Nasıl Yapılır ?" adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bağlantı ile ilgili belgeleri tamamladıktan sonra yapmanız gereken bağlantı bedeli ödemektir. Bağlantı bedeli kurulu güce göre, bir diğer deyişle gerilim grubuna göre ödenir.

Meskenler alçak gerilim grubunda yer alır. İş yerleri ise elektrik kullanım alanına göre alçak veya orta gerilim grubunda elektrik tüketimi yapabilir. (Örnek olarak bürolar ve üretim yapan yerler arasında bu açıdan fark olacaktır, bu iki çalışma şeklinin elektrik kullanımı farklıdır.) Yüksek gerilim ise genelde sanayide karşımıza çıkar. 

Bağlantı bedeli bir defaya mahsus alınan bir bedeldir ve iade edilmez

Aşağıda bağlantı bedeli için kurulu güce göre ödenmesi gereken bedel ile ilgili tablomuzu bulabilirsiniz:

Mesken ve ticarethaneleri ilgilendiren kurulu güç genellikle 0-15 kW arasındadır, dolayısıyla ilgili satırı dikkate alabilirsiniz. Elektrik dağıtım şirketi de sizi ihtiyacınız olan kurulu güç ile ilgili bilgilendirir.

Kurulu Güç (Alçak Gerilim) Bağlantı Ücreti
Yer altı kaboları için TL/metre Havai Kablolar için TL/metre
0-15 kW 59,89 27,84
15-50 kW 81,06 47,25
50-100 kW 110,69 58,86
100 kW ve üzeri 110,69 + (İlave her metre x 0,6) -
Orta Gerilim Bağlantı Bedelleri 282,98 75,65

2021 yılı için geçerli EPDK fiyatlarına göre hazırlanmıştır.

Tesisatınız oluşturulduktan ve bağlantı işlemlerini tamamlayıp ücreti ödedikten sonra abonelik sözleşmesi yapabilir ve güvence bedelini ek bedelleriyle beraber ödeyerek elektrik kullanmaya başlayabilirsiniz.

Elektrik aboneliğimi kapattırırken bir bedel öder miyim?

Hayır! Elektrik aboneliğinizi kapattırırken ayrıca bir bedel ödemezsiniz. Ek olarak borcunuz bulunmadığı halde güvence bedeliniz enflasyon oranına göre güncellenerek size iade edilir.

Güvence bedelinizin iadesi yapılırken ödenmiş olan son faturanızdan sonraki elektrik kullanımlarınızın ücreti kesilerek size geri verilir. Güvence bedeli iadesi banka hesabınıza yapılır. İade, elektrik aboneliğiniz sonlandıktan sonra 5 gün içerisinde yapılır.

Taşınırken elektrik aboneliğinizi kapattırmayı unutmayın! Sizden sonra aboneliğiniz üzerinden elektrik kullanımı yapılmaması ve adınıza borç oluşmaması için taşınırken elektrik aboneliğinizi kapattırmanız önemlidir.

Abonelik kapattırma ile ilgili daha fazla bilgi BURADA!