Elektrik Satış Şirketimi Nasıl Değiştirebilirim?

Güncelleme tarihi
min reading
  • Kısaca
  • Elektrik şirketi ya da tarifesini değiştirmenin temel amacı, EPDK (Tedaş) tarifesinden, yani ulusal olarak her tüketiciye aynı şekilde uygulanan fiyat rtarifenisinden daha ucuza elektrik alabilmektir.
  • Mesken ve ticarethane aboneleri tedarikçi değiştirmek için, serbest tüketici limitini geçmelidir. Bu limit yıllık belli bir miktar elektrik tüketimi anlamına gelir. Limit ayda ortalama 82 TL; yani yıllık limit 1400 kWh elektrik enerjisi tüketimidir.
  • Hiçbir teknik müdahale ya da bağlantı değişikliği gerekmez. Yalnızca uzaktan okuma yapabilen yeni nesil akıllı dijital elektrik sayacı kullanıyor olmak gerekmektedir. Akıllı sayaçlara geçiş EPDK tarafından da teşvik edilmektedir. Elektrik tüketicileri dağıtım şirketinden akıllı dijital sayaç talep edebilirler. Tedarikçi değiştirmeseniz bile tarife değişikliği yapmak için bu sayaçlar gerekeceğinden dağıtım şirketleri bu hizmeti sunar. Akıllı dijital sayaçlar ile tüketim tespiti daha kolay ve güvenilirdir.
  • Eski aboneliğin eski tedarikçiye başvurarak iptal edilmesi gerekmez, geçiş işlemi yeni tedarikçiniz tarafından tamamlanır.
  • Eski aboneliğinizdeki güvence bedelini geri alabilirsiniz.
  • Elektrik enerjisi kesilmez. Geçişte elektriğiniz kesilmeyeceği için kesme bağlama bedeli de ödemezsiniz.
  • Değişiklik işlemi başvuru tarihine göre bir ya da iki ay sürebilir. İki ay sonra yeni tedarikçiden yeni fiyatınız ile elektrik almaya başlayabilirsiniz.

Neden elektrik şirketi değiştirmeliyim ?

En iyi elektrik şirketi

Elektrik faturasını azaltmak için: İndirimli elektrik şirketleri birim enerji bedeli üzerinden indirimli ya da sabit fiyatlı tarifeler sunar. Bu yolla daha ucuza elektrik kullanabilir veya elektrik zamlarından kendinizi koruyabilirsiniz.

Ek fırsatlardan yararlanmak için: Hem aynı elektriği kullanıp hem de farklı alanlarda sizin için hazırlanmış bir çok avantaj elde edebilirsiniz. Elektrik şirketleri iş ortaklıkları ile kampanya ve fırsatlar sunarak elektrik hizmeti alan müşterilerine ek faydalar sunabilirler.

Daha iyi müşteri hizmetleri için: Piyasaya yeni giren elektrik şirketleri, rekabet etmek için daha kolay ulaşılabilir olmaya çalışır ve teknolojik uygulamalarla müşterinin işlemlerini hızlandırır. Müşterilerin daha fazla seçeneği olacağından, şirketler de hizmetlerini geliştirme yoluna giderler. Hizmetinden memnun kalmadığınız bir şirketi değiştirebilir ve başka bir şirkete geçiş yapabilirsiniz.

Yeşil tarifeden yararlanmak için: Bazı tedarikçiler tamamen yenilebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği sattıkları yeşil tarifeler sunar. Çevreyi korumak ve geleceğimize yatırım yapmak için doğa dostu elektrik tüketmek önemlidir.

Elektrik tedarikçisini seçtikten sonra işiniz oldukça kolaydır; çünkü tedarikçi sizin adınıza değişim işlemlerini yürütür. Sizin tek yapmanız gereken tedarikçinizi seçmek, size uygun bir fiyat veya avantajı seçerek sözleşmenizi imzalamak ve gerekli belgelerinizi tedarikçiye iletmektir. Gerisini tedarikçiniz tamamlayacaktır.

Şirketi değiştirmenin riski var mı ?

Elektrik şirketi değiştirmenin hiçbir riski yoktur. Bu işlem devlet tarafından size sunulmuş bir haktır. Gelecekte tüketim limitinin tamamen kaldırılacağı, her tüketicinin hizmet almak istediği perakende satış şirketine kendi karar verebileceği serbest piyasa sistemine geçmek için hazırlık sürecindeyiz. Bu sebeple belirtilen limiti geçtiğiniz takdirde bu haktan faydalanabilirsiniz.

Ülkemizin dışında bu süreci tamamlamış olan ülkelerde elektrik tüketicileri, tıpkı internet, GSM ve televizyon hizmetlerinde olduğu gibi, elektrik hizmetini hangi şirketten aldıklarına karar verebiliyor, en uygun fiyatı ve en kaliteli hizmeti sunan tedarikçiyi seçebiliyorlar. Serbest piyasa, şirketler arası rekabeti arttırdığından her şirket ürünlerini yenilikler, indirimler ve avantajlarla sunarak tüketicilere ulaşmayı hedefliyor. Fransa, Avusturya, İspanya, Japonya gibi örneklerde şirket ve ürün yelpazesi oldukça geniş, geçiş süreçleri hızlı ve pratik hale getirilebilmiş. Ülkemizde de enerji piyasasında tüketiciler için aynı gelişmeleri bekliyor ve takip ederek size en avantajlı şekilde ulaştırmayı hedefliyoruz.

  • Elektrik tedarikçisi değiştirdiğinizde,
  • Her zaman aldığınız kalitede elektrik almayı sürdürürsünüz.
  • Şirket değişikliği sırasında elektrik kesintisi olmaz.
  • Yeni elektrik şirketiyle taahhütsüz bir sözleşme yaparsanız istediğiniz zaman, ceza ödemeden görevli tedarikçiye geri dönebilirsiniz.
  • Yerel elektrik dağıtım şirketiniz (EDAŞ) değişmez; yani aynı dağıtım şebekesinden elektrik almaya devam edersiniz, arıza ve kesintilere dağıtım şirketi müdahalede bulunur. Sayaç okumalarını da dağıtım şirketi yapmaya devam eder.

Üç aşamada elektrik şirketi nasıl değiştirilir ?

  1. Elektrik şirketlerini karşılaştırın.
  2. Gerekli belgeleri hazırlayın ve başvuru yapın.
  3. Seçtiğiniz elektrik şirketi değişikliği sizin adınıza tamamlasın.

1. Tedarikçilerin elektrik fiyatlarını karşılaştırın.

Hangi elektrik şirketini seçmeli ? Kapsamlı yazımıza göz atın.

Elektrik tedarikçilerinin fiyatlarının fiyat ve hizmetlerini karşılaştırın. Akıllı Tarife'deki yazılar ve karşılaştırma uygulamasından yararlanabilirsiniz. Akıllı tarife fatura servisini kullanarak da tüketim alışkanlıklarınıza ve beklentilerinize en uygun tarifeyi öğrenebilirsiniz.

2. Tedarikçi değişikliği için gerekli belgeleri hazırlayın.

Elektrik şirketi değiştirme şartlarıSerbest tüketici limitini geçmek, elektronik sayaç sahibi olmak ve önceki tedarikçiye olan tüm borçları ödemiş olmaktır.

Aşağıdaki belgeleri hazırlayın:

  • Son döneme ait birkaç fatura örneği
  • Resmi kimlik fotokopisi
  • Kullanım yeri ve abonenin adres bilgileri

Yukarıdaki belgelerle başvurunuzu tamamladıktan sonra, seçtiğiniz elektrik şirketi değişim işlemlerini sizin adınıza yürütür. Bunun için öncelikle şirketin hazırlayıp size kurye ile göndereceği sözleşme ve diğer formları imzalamalısınız.

3. Seçtiğiniz elektrik şirketi başvurunuzu tamamlasın.

Yukarıdaki işlemlerden sonra seçtiğiniz elektrik şirketi değişikliği gerçekleştirmek için talebi sisteme kaydeder. Tedarikçi değiştirme işlemleri ve tarihlerini Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) düzenler. Ayın başında değişiklik talebi yapıldıktan sonra, ayın sonunda tüm şartlar uygunsa PMUM'dan onay gelir. Tüm onay sürecini yeni tedarikçi takip eder. Onay alındıktan hemen sonraki ay yeni tedarikçinizden elektrik almaya başlarsınız.

Elektrik şirket değişikliği onay süreci
  İlk defa serbest tüketici olanlar Daha önceden serbest tüketici olanlar
En ne zaman başvurulur ? Ayın 5'ine kadar Ayın 9'una kadar
PMUM değişikliği ne zaman onaylar ? Ayın 22'si Ayın 22'si
Yeni şirketten tedarik ne zaman başlar ? Ertesi ayın ilk günü Ertesi ayın ilk günü

Elektrik şirketi değiştirdikten sonrası için...

Elektrik şirketi değiştirirken sonrasında karşılaşabileceğiniz durumları ve dikkat etmeniz gerekenleri merak ediyor olabilirsiniz. Birkaç noktanın bilincinde olarak bu işlemi yapmanız akıllıca olacaktır. Bilinçli olarak hizmet aldığınızda gönül rahatlığı ile ucuz elektrik kullanabilirsiniz.

  • Aklınızda bulunsun ?
  • Yeni elektrik tedarikçinizle yapacağınız anlaşma belirtilen süre için geçerlidir. Sözleşme süresinin sonunda tekrar yenilenmedikçe hizmet sona erecektir. Bu durumda sözleşmenizin bitmesine yakın tedarikçinizle anlaşabilir veya uygun teklif sunan başka bir tedarikçiye geçiş yapabilirsiniz. Bunların hiçbirini yapmazsanız sözleşme sonlandırılınca elektrik kullanımınız devam eder, ancak sizin 15 gün içinde görevli tedarikçi ile abonelik yapmanız gerekir.

    Sözleşme bittiğinde şebekenizden elektrik kesilmediği için otomatik geçiş yaptığınızı sanabilirsiniz, fakat 15 gün içinde abonelik yapmadığınız durumda kaçak elektrik kullanımı yapıyor sayılırsınız. Bu açıdan dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

  • Sözleşmenizi mutlaka çok iyi okuyun ve yaptırımların farkında olun. Tedarikçiye ve size ait hakları tam olarak bilmeniz, ileride birçok durumda sıkıntı yaşamanızı engeller.
  • Sözleşmeniz siz ve tedarikçiniz arasında gerçekleşir. Başka herhangi bir özel veya tüzel kişi bu sözleşmeye taraf olmadığından hizmetin sözleşmedeki şekliyle uygulanması konusunda tedarikçiniz doğrudan sorumludur. Ücretler, fatura, bilgilendirme vb. abonelikle ilgili her konuda doğrudan tedarikçinize başvurun.
  • Tedarikçiniz hizmeti sözleşmenizdeki şekli ile uygulamıyor, sözleşme şartlarını dayanak olmaksızın ihlal ediyorsa tüketici hakem heyetleri ve EPDK'ya şikayette bulunabileceğinizi unutmayın.
  • Sözleşmenizin gereklerini yerine getirmeniz, ödemelerinizi yapmanız sizin sorumluluğunuzdur.