Klimanın Elektrik Tüketimini Azaltmak için Tasarruf Yöntemleri

Güncelleme tarihi
min reading

Sıcak bölgelerde neredeyse her evde bir klima bulunur hale geldi. Yaz aylarında dikkatsiz tüketim yapanlar kabarık bir elektrik faturasıyla karşılaşıyor. Peki, klima kullanımının elektrik faturasına etkisi nedir ve ne kadar azaltılabilir ? İşte uygulaması kolay tasarruf önerileri...

Klima çeşitleri nelerdir ?

Klima türlerinden bahsederken ilk etapta iki tip klima sistemi ile başlayabiliriz. Merkezi cihazlar ve bireysel cihazlar olarak ayrılan sistemlerde çeşitli ihtiyaçlara yönelik çözümler amaçlanır. Merkezi klima sistemleri (plaza, hastane, spor kompleksi, alışveriş merkezi vb.) büyük binaların iklimlendirilmesinde kullanlan, soğutma merkezi ve havalandırmalardan oluşan geniş sistemlerdir. Mantık olarak merkezi ısıtma sistemlerine benzetebiliriz bu anlamda. Bireysel sistemler ise kullanıcıların bireysel olarak edinebileceği ve ev ile iş yerlerinde iklimlendirme amaçlı kullanabileceği cihazlardır.

  • Bireysel kilima sistemlerini üç tür olarak inceleyebiliriz:
  • Mobil klima: Hareketli olan klimaların fiyatları genellikle daha ucuzdur fakat çalışması gürültülü ve elektrik tüketimi fazladır.
  • Perncere tipi klima: Pencere veya dış duvara monte edilen tek bir parça şeklinde olan bu cihazlar ilk klima tiplerindendir ve yüksek ses seviyesi ile çalışması, yüksek elektrik tüketmesi nedeni ile son yıllarda pek tercih edilmezler.
  • Split (duvar tipi) klima: Duvara monte edilen split klimalar biri dış biri iç olmak üzeri iki kısımdan oluşur. Soğutma modunda çalışırken soğutucu akışkan ile iç ortamdaki ısı alınıp dışarıya atılır.

Klimanın çevreye zararı Klimalar da her elektrikli cihaz gibi karbondioksit salınımı yaparak küresel ısınmaya neden olur. Klimalarda kullanılan bazı soğutucu gazlar atmosfere yayıldıklarında ozon tabakasına zarar verir. Çevreye duyarlılığın gelişmesi ile birlikte bazı klima üreticileri ozon tabakasına zarar vermeyen yeni soğutucu gazlar kullanmaya başlamışlardır. Klima alırken çevreyi ve ozon tabakasını korumaya yardımcı olmak açısından, zararsız gazlarla soğutan ve elektrik tüketimi düşük model ve markaları araştırarak tercihinizi bu yönde yapmanızı öneririz.

Klima ne kadar elektrik harcar ?

Klima soğutma kapasiteleri genellikle BTU (British Thermal Unit) birimiyle gösterilir. Genel tanım olarak "BTU, bir libre suyun sıcaklığını 63° F'den 64 °F'ye çıkartmak için gerekli olan enerji miktarıdır." Klima kullanıcıları için önemli olan birim ise BTU/h (BTU/Saat) değeridir. Bu da 1 saatte klimanın ortamdan taşıdığı ısı miktarını, ortamın ihtiyaç duyduğu soğutma ihtiyacını ifade eder.

Aşağıdaki örnekte klimanın gücü hesaplama kolaylığı kilowatt (kW) cinsinden gösterilmiştir. Klima'nın BTU yükseldikçe elektrik tüketimi artar.

Aylık elektrik tüketimi nasıl hesaplanır ?

A enerji sınıfına sahip bir klimanın yaz aylarında her gün günde 7 saat kullanıldığını varsayalım. Aşağıdaki tabloya göre yılda üç ay klima kullanmak yıllık elektrik faturasını 250-410 TL arasında yükseltebiliyor.

Klima enerji sarfiyatı örnek hesaplama tablosu
A sınıfı klima Soğutma alanı Günlük çalışma süresi Aylık enerji tüketimi Aylık faturaya etkisi
9000 BTU/h (0,8 kW) en fazla 22 m2 7 saat 156,80 kWh 82,20 TL*
12000 BTU/h (1,08 kW) en fazla 30 m2 7 saat 211,68 kWh 113,78 TL*
18000 BTU/h (1,78 kW) en fazla 45 m2 7 saat 235,20 kWh 136,10 TL*

*Meskenler için elektrik kWh fiyatı 0,5375 TL (vergiler ve bedeller dahil) alınmıştır.

Klima seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar

Klima

Klima seçerken soğutacağınız yerin büyüklüğü, kişi sayısı ve bölgenin iklim şartlarına uygun özellikleri olmasına dikkat etmelisiniz. Kesinlikle ihtiyacınızdan daha yüksek kapasiteli klimaları seçmeyin. Yüksek BTU'lu klimalar elektrik faturanızı olumsuz etkileyeceği gibi daha gürültülü çalışır. Ev ya da iş yerinizin soğutma ihtiyacına en uygun klimayı bulmak için, klima satıcısı ve iklimlendirme danışmanlarından yardım alın.

Kaç BTU klima almalıyım?

Klima seçerken farklı BTU değerlerine sahip cihazlarla karşılaşırsınız. İhtiyacınıza göre klimanızın kaç BTU bir cihaz olacağına karar vermek için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz:

BTU/h = (Bölge Katsayısı x Soğutulacak alanın m2) + [(odada bulunacak kişi sayısı - 1) x 600]
  • Türkiye'deki bölge katsayıları:
  • Marmara: 385
  • Akdeniz: 445
  • Ege: 423
  • Karadeniz: 385
  • İç Anadolu: 346
  • Doğu Anadolu: 308
  • Güneydoğu Anadolu: 462

Örnek olarak, Antalya ilinde (Akdeniz Bölgesi) yaşayan bir kişi evinin 25m2'lik salonuna klima alacak ve 4 kişi için soğutma yapılacak:

BTU/h = (445 x 25) + [(4-1) x 600] = 12925

Bu durumda örnekteki ev salonu için 12000 BTU klima yeterli olacaktır. Yüksek tavan olması, sıcak cephe olması veya daha fazla kişi düşünülmesi durumunda 16000 BTU da tercih edilebilir.

Hesap yapmakta zorlanıyorsanız güvenilir klima markalarının internet sitelerinde bulunan hesaplama motorlarından faydalanabilir ve uzmana danışabilirsiniz.

Klimaların enerji verimliliği

Klimanın enerji verimliliğini etkileyen kriterler aşağıdaki gibidir:

  • Bölgenin iklim özellikleri (Örneğin Marmara ile Akdeniz bölgesi için farklıdır)
  • Verimi ve enerji sınıfı
  • Soğutma kapasitesi (BTU)
  • Klimanın hangi derecede ve hızda çalıştırıldığı

Hangisinin elektrik sarfiyatı daha yüksek ? Vantilatör mü klima mı?

Ev tipi bir klima, vantilatöre göre 20 kat daha fazla elektrik harcayabilir. Elektrik faturasının yüksek gelmesini istemiyorsanız sıcak günlerde ilk tercihiniz vantilatör olmalıdır. Soğutma derecesini ne kadar düşürürseniz klimanın o kadar çok enerji harcayacağını unutmayın. Örneğin, klimanın ayarını 26°C'den 25°C'ye indirdiğinizde %5 ile %10 arasında tüketim artışı olur.

Klima almak isteyenlere tavsiyeler

Klimayı uzun süreler boyunca kullanacaksanız inverter teknolojisine sahip olanlardan satın alamanızı öneririz. Inverter klimalar, ortam sıcaklığına göre otomatik olarak soğutma hızını arttırıp azaltır. Standart klimalara göre, ortamı istediğiniz sıcaklıkta daha kolay tutarsınız. İnverter klima, elektriği daha verimli kullanır. Klimanın enerji sınıfını A+ ve üstü olarak seçmeniz elektrik tüketimizi olumlu etkiler. A+ sınıfı klimalar, daha pahalı olmasına rağmen B sınıfına göre %10-15 arası enerji tasarrufu sağlar; yani uzun vadede daha kârlıdır.

Soğutma sistemini tasarruflu kullanın

  • Sıcak havalardan klimadan önce vantilatör ile serinlemeyi deneyin. Klimayı 25°C civarında kullanmaya özen gösterin.
  • Mümkünse sabah serin saatlerde tüm kapı ve pencereleri açarak odaları havalandırın. En sıcak saatlerde kapı ve pencereleri kapalı tutun.
  • Stor, panjur veya tente kullanarak kapı ve pencerelerin gölgede kalmasını sağlayın.
  • Aynı odada çok fazla yazıcı ve bilgisayarı bir arada bulundurmayın. Kullanmadığınız elektrikli aletleri tamamen kapatın ve enerji tasarruflu ampulleri tercih edin. Bu ampuller daha az ısındığından ortama daha az sıcaklık yayar.
  • Buharlı soğutma sistemleri de klimaya iyi bir alternatif olabilir. Su buharı odayı serinletmenize yardımcı olur.
  • İzolasyon sadece kış için değildir ! Binanızın duvar yalıtımı iyi yapılmışsa yaz aylarında da ev ya da iş yerinizi serin tutmanız çok daha kolaydır.