TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

İndirimli Elektrik Sözleşmesi İmzalarken Nelere Dkkat Etmelisiniz?

Güncelleme tarihi
min reading

İndirimli elektrik alırken, tedarikçi ile yapacağınız ikili sözleşme size verilecek hizmeti ve bu hizmetten doğan kazanımlarınızı garanti altına alır. Sözleşme, her iki tarafa da hak ve yükümlülükler yükleyen bir resmi anlaşmadır. Bu yüzden altında imzanızın bulunması, sözleşme içeriğinde yer alan şartları kabul ettiğinizi belirtir. Dikkatle incelemeden imzaladığınız bir sözleşme beklenmedik durumlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Daha bilinçli şekilde indirimli elektrik sözleşmesi yapmada yardımcı olacak ipuçlarını sizin için bu yazımızda derledik.

SÖZLEŞMENİZİ MUTLAKA OKUYUN!Sözleşme size haklar ve avantajlar tanıdığı kadar yükümlülüklerinizi de belirleyen bir belgedir. Hak ve yükümlülüklerinizden haberdar olmadığınız hallerde hakkınızı aramanız zorlaşacaktır. İmzalayacağınız her türlü sözleşmeyi mutlaka dikkatle okuyunuz.

Serbest tüketici olup olmadığınızı faturanızdan anlayabilirsiniz. Faturanız ayda ortalama 82 TL ve üstünde geliyorsa, yani tüketiminiz yılda en az 1400 kWh elektrik enerjisi veya üzerinde ise Serbest Tüketici olabilirsiniz. Yıllık tüketiminizi nereden öğreneceğinizi merak ediyorsanız tıklayınız.

sozlesme yaparken

Sözleşme imzalamak ne anlama gelir?

Sözleşme, anlaşan iki tarafın birbirlerine karşı hak ve yükümlülüklerini garanti altına alan bir belgedir. Serbets Tüketicilerin alacakları elektrik hizmeti sözleşme ile sağlanır. İkili anlaşmaya dayanan bu hizmet, farklı şartlar ve kazanımlar içerebilir. Serbest Tüketicilerin kendilerine en uygun şartlarda hizmet alabilecekleri, en doğru ve güvenli sözleşmeyi yaparken şartları dikkatle incelemeleri ve beklentileri ile uyumlu bir anlaşmaya taraf olmaları önemlidir.

  • İndirimli elektrik sözleşmesini imzaladığınızda sözleşme içerisinde yer alan maddeleri olduğu gibi kabul etmiş sayılırsınız.
  • Size sunulan hizmet sözleşmeye uygun olarak verilmelidir. Aksi takdirde itiraz hakkınız doğar.
  • Sözleşme, size indirim gibi faydalar sağlayıp haklarınızı koruyan bir belge olduğu gibi, yükümlülüklerinizi de içerir. Bu yükümlülükleri iyi bilmek ve yerine getirmeniz yararınıza olacaktır.
  • Sözleşme olmadan Serbest Tüketici statüsü ile portföye müşteri almak mümkün olmamaktadır. Sizin rızanız ve imzanız olmadan elektrik tedarikçiniz değişemez, Serbest Tüketici uygulaması sizden habersiz başlatılamaz.
  • Sözleşme elektrik aboneliği bulunan kişi tarafından bizzat imzalanmalıdır.
  • Okumadan veya bilgi almadan sözleşme imzalamamanız. Size sözleşmeniz ile ilgili yeterli desteği sağlamayan taraflara karşı dikkatli olmanız yararınızadır.
  • Serbest Tüketicilerin yararlanacağı elektrik satış hizmeti hakkında EPDK düzenlemeler yapmaktadır. Sözleşmenizin Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'ne uygun olması gerekmektedir. Tüketici olarak daha bilinçli hareket edebilmeniz adına yönetmelikler hakkında bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.

Sözleşme içeriğindeki farklı unsurlar

Sözleşmelerde tedarikçi ile tüketici arasındaki alışverişi düzenleyen şartlar tedarikçilerin tekliflerine göre çeşitlilik göstermektedir. Tedarikçiler bir çok farlı konuda farklı uygulamalar ile hizmet verebilir. Sözleşmelerin konusunu teşkil eden başlıca şartları aşağıdaki tabloda açıklamalarıyla bulabilirsiniz.

SÖZLEŞMENİZDE YER ALABİLECEK HUSUSLAR AÇIKLAMA VE UYARILAR
Sözleşme süresi
  • Genellikle 1 veya 2 yıllık sürelerle yapılan elektrik sözleşmelerinin süresi değişkenlik gösterebilir.
  • Bu süre, taraflarca üzerinde anlaşılan hizmetin verilme süresidir.
  • Bu süre sonunda sözleşme biter, yenilemek veya tekrardan sözleşme yapmak gerekebilir.
  • Sözleşme bitiminde izlenecek yol hakkında mutlaka bilgi sahibi olmanız gerekir. Sözleşmenizde, sözleşmenin otomatik yenilenmesi veya sözleşmenin sona ermesinin tüketiciye bildirimi gibi konularda gerekli açıklamamanın ve yönlendirmenin bulunup bulunmadığına dikkat etmeniz önemlidir.

Sözleşmenizi yenilemez veya herhangi bir sebepten sözleşmeniz feshedilirse elektrik kesintisi yaşamadan elektriğinizi bölgenizin dağıtım şirketinden almaya devam edersiniz. Böyle bir durumda 14 gün içerisinde bölgedeki görevli tedarikçi ile satış sözleşmenizi yenilemeniz gerekmektedir. Aksi halde kaçak kullanımda bulunmuş gibi değerlendirilerek cezai yaptırımla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda sorumluluk size ait olacaktır.

Tarafların taahhütleri
  • Elektrik satış sözleşmesinde tüketicinin taahhütü, sözleşme süresi boyunca anlaşılan şirketten hizmet alacağını ve geçerli sebep olmaksızın anlaşmayı tek taraflı olarak sonlandıramayacağını kabul etmesidir.
  • Taahhüt, her sözleşmede bulunmayabilir. Bazı tedarikçiler tüketiciden kalma taahhüdü istemeden, daha esnek bir hizmet sunabilir. Bu şekilde bir sözleşmede tüketiciden hizmeti sonlandırmak için önceden bildirimde bulunması beklenir.
  • Tahhüt içeren bir sözleşme imzaladıysanız belirtilen süre içerisinde başka bir tedarikçiye geçiş yaptığınız takdirde yine sözleşmede belirtilen şekilde ceza veya alınan indirimleri geri ödemek gibi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
  • Tedarikçinin hizmetinde neleri taahhüt edip etmediğini bilmeniz de önemlidir. Bazı tedarikçiler sözleşme boyunca sundukları avantajları (indirim vs.) sürdürmeyi taahhüt ettikleri gibi, bazıları bunlar hakkında değişiklik yapma hakkını saklı tutabilir.

Tedarikçi size başta sunduğu indirimi piyasa şartları veya başka sebeplerden ötürü sunamaz hale gelse bile kaybınız olmaz. Hiçbir tedarikçi EPDK Ulusal Tarife Fiyatları üzerinde elektrik satışı yapamaz. Ancak size sunacağı faydaları taahhüt eden bir tedarikçi ile anlaşmak ekstra bir kazanım olacaktır.

Taahhütte bulunmalı mı? Taahhütten kaçınmalı mı?

Tüketicileri en çok düşündürern konulardan olan taahhütlü anlaşmalarda karar verirken, anlaşmadaki tüm kazanımları ve riskleri beraber değerlendirmeniz daha doğru olacaktır. Örneğin taahhütlü olarak yüksek indirim sunan bir tedarikçi teklifi olabileceği gibi, taahhütsüz, esnek, fakat daha makul indirimin sunulduğu bir başka teklif de karşınıza çıkabilir. Tüketici bu noktada kendi ihtiyacına ve tüketim alışkanlığına yönelik tercihleri yapmalıdır.

Teminat durumu
  • Teminat, tedarikçinin hizmetin sağlanması süresince tüketici kaynaklı oluşacak zararına karşı güvence olarak aldığı ve abonelik sonunda eğer tüketici faturalarını düzenli ve eksiksiz ödemişse geri verilen bir bedeldir.
  • Elektrik anlaşmalarında tedarikçler tarafından değişen miktarlarda teminat istenebildiği gibi teminatsız olarak da hizmet alacağınız teklifler karşınıza çıkabilir.
  • Sözleşmenizde teminat olup olmadığına, miktarına ve geri alım koşullarına dikkat ediniz.
  • Faturalarınızın düzenli ve eksiksiz olarak ödemesini yapmanın tüketici olarak sizin sorumluluğunuz olduğunu unutmayınız.
  • Fatura ödemelerini aksattığınız takdirde tedarikçinin, teminat bedelini borcunuza karşılık olarak kullanma hakkı doğar.

TEDARİKÇİ DEĞİŞİKLİĞİ İLE GÜVENCE BEDELİ CEBİNİZE KALSIN! Serbest Tüketici olarak tedarikçi değişikliği yaptığınızda, ilk aboneliğinizi açtırırken ödemiş olduğunuz güvence bedeli size geri ödenir. Teminat içermeyen yeni bir elektrik satış anlaşmasında bir ödeme yapmadığınız gibi, eskiden ödediğiniz güvence bedelini de geri almış olursunuz.

Sözleşmenin iptali
  • Sözleşme, geçerli olduğu süre boyunca tarafların  karşılıklı olarak hak ve yükümlülüklerini belirleyen anlaşmadır. Bu anlaşmadan çıkış veya anlaşmanın bozulması da belirli bir kurala bağlanmış olmalıdır.
  • Taraflardan biri anlaşmanın devamı için gerekli tutulan şartlara uymadığında diğer tarafın fesih hakkı doğmaktadır. Bu açıdan her iki tarafın da hak ve yükümlülklerinin bilincinde olması önemlidir.
  • Sözleşmenin iptali zorunlu sebeplere bağlanarak kalma taahhüdü geçerli olabileceği gibi, iptal konusunda daha esnek anlaşmalar da yapılabilmektedir. Sözleşmeden çıkma kolaylığı sağlandığı durumlarda tarafların önceden bildirimde bulunması gerekmektedir.
  • Sözleşmenizde zorunlu sebepler olmadan çıkılamayacağı belirtilmekteyse, böyle bir durum olmadan sözleşmeyi iptal ederseniz cezai yaptırımla karşılaşabilirsiniz.

Satış sözleşmenizde sözleşmenin iptalinin tedarikçi veya tüketici tarafından hangi şartlarda yapılacağı hakkındaki koşulları iyi bilmelisiniz. Bu şartları bilmeden imzaladığınız bir sözleşme, ne ile karşılaşacağınızı bilmeden imzaladığınız bir sözleşme anlamına gelir, istenmeyen bir durumda hakkınız aramanız zorlaşır veya imkansız hale gelir.

Kazanımlar
  • Elektrik satış sözleşmesinde tüketicinin kazanımı olan indirim ve farklı avantajlar da yer alır.
  • İndirimli hizmet alıyorsanız, size sunulan indirimin anlaşmada doğru şekilde belirtildiğine dikkat ediniz.
  • Anlaşma ile elde ettiğiniz kazanımların devamlılığı, uygulanış yöntemi gibi konularla ilgili şartların sözleşmede açıkça ifade edilmiş olması önemlidir.
  • Size sunulan hizmetin kalitesi ve uygulanma biçimi ile ilgili konuların (ödeme yönetemleri, faturalandırma periyodu, anlaşmaya dahil farklı avantajlar vb.) aynı açıklıkla belirtilmiş olması gerekir. 
  • İmzalayacağınız sözleşmede çizilen çerçeve fiyat uygulamasını da etkileyecektir. Örneğin, bir anlaşmada yıl boyunca zamlardan etkilenmeyen sabit fiyat teklif edilebileceği gibi, bir başka anlaşmada mevcut elektrik fiyatları üzerinden uygulanacak bir indirim oranı üzerinde anlaşabilirsiniz. Burada tüketicinin kendine en uygun kazanımı, en uygun biçimde elde etmek için bir tercihte bulunması gerekir.
  • Faydalanılan hizmetin ve kazanımların sözleşmede doğru biçimde ifade edildiğini kontrol ederek, hizmet verilmeye başladıktan sonra da takibini yapınız. Size doğru şekilde fiyatlandırma yapılıp yapılmadığını anlamak için faturanızdaki bileşenleri bilmeniz yararınıza olacaktır. Güncel elektrik fiyatlarını takip ederek faturanızı gözden geçirebilirsiniz.