Akedaş Elektrik Borcumu Nasıl Sorgularım?

Güncelleme tarihi
min reading
Akedaş Logo

Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta görevli elektrik tedarikçisi Akedaş Elektrik'ten hizmet alan tüketiciler için borç sorgulama, fatura ödeme gibi elektrik faturası ile ilgili tüm işlemleri nasıl yapacağınıza dair tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.


Akedaş Tarifeleri     Akedaş Abonelik İşlemleri

Akedaş Müşteri Merkezleri     Akedaş İletişim Bilgileri

Akedaş Fatura İşlemleri nasıl yapılır?

Fatura ile ilgili tüm işlemleri gerçekleştirmeniz için perakende elektrik şirketleri farklı yollar sunmaktadır. Fatura ile ilgili sorgulama, borç ödeme, fatura itirazı gibi tüm işlemler aynı kanallardan yapılamamaktadır.

Borç Sorgulama

Elektrik faturası borcunuzu sorgulamak için Akedaş'ın sunduğu 2 farklı yol bulunmaktadır.

  • 444 4602 numaralı Akedaş Çağrı Merkezi
  • Akedaş internet sitesindeki "Borç Sorgulama" menüsü

FATURA İŞLEMLERİ İÇİNElektrik faturanızla alakalı borç sorgulama, fatura ödeme gibi işlemleri gerçekleştirebilmek için işletme kodu ve abone numarası bilgileri gerekmektedir. Bu bilgileri eski bir elektrik faturasının üstünde bulabilirsiniz.

Fatura ödeme

Elektrik faturanızı ödemek için perakende satış şirketleri farklı yollar sunmaktadır. Nakit ve kredi kartıyla ödeme yapmanıza göre bu yollar çeşitlilik gösterebildiği gibi, bazı şirketler internet siteleri üzerinden ödeme imkanı da sunmaktadır. Akedaş internet sitesinde elektrik faturası ödeme işlemi gerçekleştirilmemektedir ancak elektrik fatura borcu sorgulamak mümkün olmaktadır.

 Tüketici işlem merkezleri:
Akedaş'ın Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde bulunan tüketici işlem merkezlerinden elektrik fatura ödeme gerçekleştirilebilmektedir.

 Banka Şubeleri ve ATM'ler:
Banka şubelerinden ve ATM'den ödeme yapmak için anlaşmalı bankaları elektrik faturanızın arkasından doğrulamanız gerekmektedir.

  PTT şubeleri:
PTT şubeleri işlem bedeli vb. herhangi ekstra bir ücret talep etmeksizin fatura ödeme işlemini gerçekleştirebileceğiniz yerlerden biridir.

 İnternet Bankacılığı:
Anlaşmalı bankaların internet veya telefon bankacılığı hizmetlerini kullanarak Akedaş Elektrik fatura borcunuzu ödemeniz mümkündür.

 Otomatik ödeme talimatı:
Otomatik ödeme de internet ya da telefon bankacılığı gibi işleyen bir süreç olmaktadır. Anlaşmalı bankalar sayesinde otomatik ödeme yaparak faturanızın, gecikme gibi bir sıkıntı olmaksızın her ay belirli bir tarihte ödenmesini sağlar.

FATURAM GELMİYOR Elektrik faturanızın gelmemesinin birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepler arasında elektrik tüketiminin fatura gelebileceği kadar yüksek olmaması, elektrik sayacınızı okumaya gelen görevlinin sayacı okuyamaması ya da sayaç arızası bulunmaktadır. Elektrik tüketiminiz düşük olduğu için gelmediğinden şüğheleniyorsanız, borç sorgulama adımlarını takip edebilirsiniz. Sayacın okunamaması gibi bir durum için yine çağrı merkezini aramanız gerekirken, sayacınızda arıza olduğundan şüpheleniyorsanız, Akedaş Müşteri Merkezleri'ne vereceğiniz bir dilekçe ile sayacınızın kontrol edilmesini sağlayabilirsiniz.

Fatura İtirazı nasıl gerçekleştirilir?

Elektrik faturanızda bir problem olduğunu düşünüyorsanız, ilgili yönetmeliğe göre fatura tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde itiraz etmeniz gerekmektedir. Fatura itirazı için, Akedaş müşteri ve abone merkezlerine gidip, dilekçe vererek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. 

  • TÜKETİCİ İTİRAZINDA HAKLI İSE
  • Fazla ödenen borç miktarı, bir sonraki elektrik faturasından çıkarılır.
  • Tüketici istediği takdirde, 3 iş günü içerisinde Akedaş tarafından nakit olarak ödeme yapılır.
  • TÜKETİCİ İTİRAZINDA HAKSIZ İSE
  • Borç yansıtılan da fazlaysa eksik kısım tüketiciden tahsil edilir.
  • İtiraz edilen borç tüketici tarafından ödenmemişse, gecikme faizi de borca eklenir.

FATURA İTİRAZI İtiraz ettiğiniz fatura bir önceki faturanızdan %30 oranında fazla ise, önceki faturanız kadar ödeme yapıp, itiraz sonucu bekleyebilirsiniz. Bu durumda gecikme faizi uygulanmayacaktır. Ancak eğer bir önceki faturanızdan %30 daha fazla değilse, borcunuzu faturada bulunan son ödeme tarihinden önce ödemeniz gerekmektedir.

Gecikme Faizi nedir?

Gecikme faizi son ödeme tarihinden itibaren günlük olarak uygulanmaktadır. Buna göre son ödeme tarihini geçtikten sonra her gün için gecikme faizi ödenir. Ancak son ödeme tarihi geçilmesi halinde elektrik kesintisine varan görece hızlı bir süreç olduğundan, gecikme faizinin elektrik fatura borcunuz için farketmeden çok yükselme olasılığı yoktur.

ELEKTRİĞİNİZ Mİ KESİLDİ? Elektriğinizin kesilmesi için hemen ALO 186 Elektrik arıza hattını aramayın! Eğer elektrik faturanızı ödemediyseniz borcunuzdan ötürü elektriğiniz kapanmış olabilir Son ödeme tarihinden itibaren bir gün sonra evinize elektrik ihbarı gelir. İhbar geldikten sonra 5 gün içerisinde elektriğiniz kesilir, 1 ay ödeme yapmazsanız, elektrik aboneliğiniz sonlandırılır.