TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

İnternet cayma bedeli (taahhüt bozma bedeli) ne kadar?

Güncelleme tarihi
min reading

İnternet hizmetinde cayma bedeli, taahhüt bozma durumunda ödenmesi gerekebilen bir ceza anlamına gelmektedir. Müşteriler internet paketlerini değiştirmek veya başka bir internet şirketine geçmek istediklerinde hangi şartlarda ceza uygulanacağını, ne kadar cayma bedeli ödeyeceklerini merak ediyorlar. İnternet aboneliklerinde cayma bedeli nasıl ve ne kadar ödenir, hepsi yazımızda!

İnternet hizmetinden cayma hakkı nedir?

İnternet hizmetinden cayma hakkı, alınan internet hizmetinden belirli şartlar dahilinde vazgeçmek ve aboneliği iptal etmek için tüketiciye sunulan haktır. Cayma hakkının uygulanmasında yapılan aboneliğin taahhütlü olup olmadığı, 1 yıldan az veya daha uzun süreli taahhüdün bulunması gibi farklı durumlar göz önünde bulundurulur.

Alınan ürün ve hizmetler göre tüketicileri korumak ve vazgeçme hakkını saklı tutmak için cayma hakkı sunulmaktadır. Tüketici Kanununda ürün ve hizmetlerin niteliğine ve alınma şekline göre farklı sürelerde ve kapsamlarda cayma hakları belirlenmiştir. Örnek olarak aldığınız bir ürünü bir sebep göstermeksizin 14 gün içinde iade edebilirsiniz. Taksitli satışlarda ise 7 gün içinde cayma hakkı sunulur. İnternet aboneliği için ise cayma şartları daha farklıdır.

İnternet cayma hakkı kaç gün?

İnternet aboneliği sözleşmelerinde cayma hakkını kullanırken sözleşmenin taahhütlü veya taahhütsüz olması önem taşır. Taahhütlü sözleşmelerde ise sözleşeme süresine göre kanunda farklı uygulamalar mevcuttur. İnternet sözleşmelerinden cayma koşullarını Tüketici Kanunu çerçevesinde düzenlenmiştir ve taahhüt şartlarına göre değişir.

  • İnternet aboneliklerinde cayma hakkı ve cezalar:
  • Taahhütsüz sözleşmeler: Taahhütsüz sözleşmeler tüketiciler için bir bağlayıcılık içermediğinden istenildiği zaman iptal edilebilir. Bu sayede hizmetten memnun kalmadığınız hallerde doğrudan sözleşmenizin iptalini isteyerek internet hizmetinizi sonlandırabilirsiniz. Bu sözleşmelerde caymanız halinde herhangi bir ceza ödenmez.
  • 1 yıldan kısa taahhüt süreli sözleşmeler: Tüketici sözleşmeden herhangi bir sebeple caymak isterse o tarihe kadar yararlandığı indirimler veya kalan aylardaki tarife borcundan hangisi daha az ise o tutarı cayma bedeli olarak öder.
  • 1 yıldan uzun taahhüt süreli sözleşmeler: Tüketici Kanunu'nun 52. maddesinin 4. fıkrasında da belirtildiği üzere bu tip sözleşmelerde tüketici dilediği zaman, gerekçe göstermeden sözleşmesini iptal edebilir ve herhangi bir ceza ödemez.

İnternet cayma süresi bitince ne olur?

İnternet abonelikleri için cayma koşulları belirlenirken diğer satış işlemlerindeki gibi belirli bir cayma süresi belirtilmemiştir. Tüketicinin internet aboneliğinden cayma hakkı taahhüt şartlarına göre düzenlenmiştir. İnternet aboneliği başlattıktan sonra iptal etmek isterseniz 1 yıldan az süreli bir taahhüt söz konusu ise cayma bedeli uygulanabilir.

İnternet taahhüdü bozma

İnternet aboneliğiniz taahhütlü ise ve bu sözleşmenizi sonlandırmayı düşünüyorsanız taahhüt bozma ile ilgili kuralları ve haklarınızı bilmeniz yararınıza olacaktır. İnternet aboneliklerinde taahhüt bozma ve başka bir hizmet sağlayıcısına geçiş yapma durumunda uygulanacak yaptırımlar ve ödenecek cezalar Tüketici Kanunu ile düzenlenmiştir. Tüketiciler, kanunun kendilerine tanıdığı haklar doğrultusunda taahhütlü sözleşmelerini bozabilirler.

İnternet cayma bedeli kalktı mı?

İnternet aboneliklerinde cayma bedeli kalkmamıştır, ancak Tüketici Kanunu'ndaki değişikliklerle cayma bedelinin uygulanacağı haller ve uygulama esasları sınırlandırılmıştır. İnternet aboneliklerinde uygulanan cayma bedeli taahhütlü sözleşmelerden çıkma ve internet şirketini değiştirme gibi durumlarda tüketicilere uygulanabilmektedir. Genelde internet servis sağlayıcıları cayma bedeli olarak, taahhüt bitiminden önce sözleşmesini iptal etmek isteyen müşterilerine sundukları hediye ve indirimlerin iadesini isteyebilir, cihazları geri alabilirler.

Cayma bedeli uygulandığı durumlar ve uygulama biçimi Tüketici Kanunu çerçevesinde belirli şartlara bağlanmıştır. Hizmet sağlayıcı şirket tüketiciye dilediği şekilde cayma bedeli uygulayamaz, kanunun getirdiği düzenlemelere uymak durumundadır. Kanuna aykırı şekilde cayma bedeli talep eden şirketleri Tüketici Hakem Heyeti'ne şikayet etme yolu açılmıştır.

İnternet aboneliklerinde cayma bedeli yasal mı?

İnternet abonelerinde uygulanan cayma bedelleri ancak ve ancak belirli şartlar altında uygulandıklarında yasaldır. Taahhütlü olarak sözleşme yapılması durumunda tüketici bu taahhüdü süresinden önce bozarsa, cayma bedeli uygulanabilmesi için öncelikle sözleşmenin süresine bakılır. 1 yıldan daha uzun süreli taahhüt içeren telekom hizmeti sözleşmelerinde tüketici dilediği zaman, gerekçe göstermeden ve cayma bedeli ödemeden sözleşmeyi iptal edebilir.Yasal çerçeveye uygun olmadan cayma bedeli talep edilmesi halinde tüketici hakkını arayabilir.

Tüketicilerin 1 yıldan uzun süreli taahhütlü sözleşmelerden cayma hakları ve bu durumda cayma bedeli uygulanamayacağı Tüketici Kanunu'nun 52. maddesinin 4. fıkrasında açıkça belirtiliyor:

"Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez."

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Madde 52(4)

İnternet cayma bedeli hesaplama

İnternet aboneliklerinde cayma bedeli uygulanırken 1 yıldan az süreli taahhüdü olan müşteriler sözleşmeyi iptal etmek istedikleri tarihe kadar yararlandıkları indirimler veya kalan dönem faturalarını toplam tutarından hangisi az ise o tutarı cayma bedeli olarak ödemeleri gerekir. Burada yasal olarak tüketici lehine bir uygulama yapılması öngörülmektedir.

Bir yıldan az süreli aboneliklerde tüketicinin lehine cayma bedeli uygulamasına örnek vermek gerekirse, bir müşteri aylık 100 TL olan bir internet paketini 80 TL olarak kullanmak üzere 8 aylık bir taahhüt ile anlaşma yapmış olsun. Ayrıca 100 TL aktivasyon bedeli hediye edilmiş olsun. Bu müşteri 6. ayda iptal talebinde bulunduğunda o zamana kadar yararlandığı indirim ve hediyelerin toplamı (20 x 6) + 100 = 220 TL olur. Kalan 2 aydaki toplam ödeyeceği tutar ise 80 x 2 = 160 TL'dir. Bu durumda tüketici lehine uygulama esastır ve kalan ayların bedeli daha az olduğundan ödenecek cayma bedeli de 160 TL'dir.

Farklı bir durum örneğini inceleyelim: Müşteri aynı tarife ile 2. ay sonunda iptal talebinde bulunsun. Bu zamana kadar müşterinin faydalanmış olduğu indirim ve hediyeler (20 x 2) + 100 = 140 TL'dir. Kalan 6 aylık toplam faturası ile 80 x 6 = 480 TL olacaktır. Burada ise önceki indirim ve faydaların toplamı daha az olduğu için müşteri 140 TL cayma bedeli ödemelidir.

İnternet cayma bedelinizi ve sözleşme sürenizi öğrenmek için hizmet almakta olduğunuz internet şirketinin müşteri hizmetlerine ulaşarak bilgi alabilirsiniz. İnternet şirketiniz böyle bir imkan sunuyorsa resmi internet sitesi ve mobil uygulamalar üzerinden de sözleşme süresi ve cayma bedeli ile ilgili sorgulamalar yapılabilmektedir.

Dikkat!Bir yıldan uzun süreli sözleşmelerde koşulsuz, cezasız ve gerekçe göstermeden dilediğiniz zaman iptal hakkınız kanun ile belirlenmiştir. Buna aykırı bir uygulama halinde Tüketici Hakem Heyeti yoluyla itiraz ve şikayette bulunma hakkınız olduğunu unutmayınız. İtiraz ile ilgili daha fazla bilgi yazının devamında.

İnternet taahhüt karşılama

Bazı internet firmaları sundukları kampanyalarda başka bir internet servis sağlayıcısından geçiş yapan müşterilere cayma bedeli karşılama kolaylığı sunabilmektedirler. Şirketler bu kampanyalar kapsamında 150 TL, 200 TL, 300 TL, 500 TL gibi rakamlarla değişen miktarda cayma bedelini sizin adınıza ödeme teklifi sunabilirler. 

Taahhütlü bir internet hizmeti alıyorsanız ve internet sözleşmeniz 1 yıldan fazla değilse internet şirketinizi değiştirmeniz halinde cayma bedeli ödemeniz olasıdır. Bu durumda en doğru şekilde cayma bedelinizin hesabını yaparak ve gerekli tüm ayrıntıları öğrenerek cayma bedeli karşılayan kampanyaları gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Cayma bedelinizin karşılanması ve sunulan diğer avantajlar dahilinde daha hesaplı bir sonuca ulaşırsanız şirketinizi değiştirebilirsiniz.

İnternet sözleşmenizi nasıl iptal edebilirsiniz?İnternet sözleşmenizi iptal ettirmeyi düşünüyorsanız gerekli işlemleri ve bilgileri ilgili yazımızda bulabilirsiniz. Tıklayın!

İnternet cayma cezasına itiraz

İnternet hizmetinizden taahhüt süresi içinde vazgeçerek abonelik iptali istediğinizde cayma bedelinin uygulanması belli kurallara göre uygulanır. İnternet şirketinizin bu kurallara uygun olmayan bir biçimde size ceza beledi çıkartması halinde itirazlarınızı Tüketici Hakem Heyeti'ne yapabilirsiniz. Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabileceğiniz haller:

  1. Sözleşmeniz 1 yıldan uzun süreli ise ve size taahhüt bozma halinde ceza uygulanıyorsa
  2. Sözleşmeniz 1 yıldan kısa süreli ise ve uygulanan ceza bedeli tüketici lehine olmayan bir biçimde uygulanıyor ise
  3. Sözleşmenizin kanunlara uygun şekilde iptali istemine karşılık şirketin bu talebi yerine getirmiyor veya zorluk çıkarıyorsa

Tüketici Hakem Heyet'leri ilçelerde Kaymakamlıklarda, ilde ise Ticaret İl Müdürlüklerinde hizmet verir. Tüketici Hakem Heyeti'ne yapılan başvurular ücretsiz olarak alınır ve incelenir. Ayrıca E-Devlet üzerinden de Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuru yapabilirsiniz. Bu heyetlere varsa sözleşme ve faturalarınız gibi kanıtları da sunarak işlem başlatabilirsiniz. 

Tüketici Hakem Heyetleri'nin kararları tahsil edilen haksız bedelleri geri almak için icra yolunu da sağlayan yasal olarak bağlayıcı kararlardır. 10 yıl süre ile geçerli olan bu kararlar mahkeme kararları hükmünde sayılır.

İnternet cayma bedeli korkulu rüyanız olmasın!İnternet hizmeti alırken cayma bedeli uygulamaları, tüketici olarak sahip olduğunuz yasal haklar ve Tüketici Hakem Heyetlerine itirazlar hakkında bilgi sahibi olmak işte bu yüzden oldukça önemlidir. Siz de bu haklarınızı bilerek ve korumak için gerekli kurumlara başvurarak rahatlıkla dilediğiniz hizmetten faydalanabilirsiniz. Dahası, yasal olarak ödenmesi gereken cayma bedellerini karşılayan internet kampanyaları da müşterilere kolaylıklar sunmaktadır. Ucuz ve avantajlı internet paketlerini incelemek için tıklayınız.