TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

Router nedir, ne işe yarar ve nasıl kurulur?

Güncelleme tarihi
min reading

İnternet bağlantılarında işinize yarayacak özellikler sunan ve daha çok internet bağlantısının alanını genişletmek için tavsiye edilen router cihazı ve benzer cihazlar hakkında bilgiler bu yazıda! Ayrıca router kurulumu ve diğer Wifi genişletme ve güçlendirme cihazları ile farkları da yazının devamında...

Router nedir?

Router, farklı cihazları veya ağları birbirine bağlayan ve ağ trafiğini yönlendiren cihazlara verilen isimdir. Türkçe olarak da "yönlendirici" olarak adlandırılır. İki istasyon arası - bu iki bilgisayar veya ağ olabilir - verilerin sorunsuz şekilde iletilmesi ve verinin teslim edileceği yolun belirlenmesi için router cihazları kullanılır. Router, bağlantı kurduğu tüm cihaz ve ağlara IP adresi atayarak bu elemanları tanımlar. Router sayesinde ağdaki bilgisayarlar yollarını bulur ve bir ağdaki IP paketleri diğer bir ağa taşınır. Router kullanıldığında mesafe fark etmeksizin farklı IP gruplarındaki iki veya daha fazla eleman birbirine bağlanır. Bu sayede uzaktaki bir başka cihaz veya ağa yan odadaymış gibi bağlanabilirsiniz.

Router cihazları kablolu veya kablosuz olarak kullanılabilmektedir. Günümüzde artık çoğu yerde Wifi router ile kablosuz bağlantı kurulmaktadır. Bu şekilde router ile ağların bağlantısı ve yönlendirmesi yapılabilmekte, hem de kablosuz internet ağınızın (Wifi) kapsama alanı genişletilmektedir.

Genelde kullanıcılar hem cihazlar ve ağlar arası bağlantı kurabilmek hem de Wifi menzilini genişletmek ve sinyal kalitesini arttırmak için kablosuz router cihazlarını tercih ediyorlar.

Router cihazının modemden farkı nedir?

Router ve modem cihazlarının temel farkı, router yerel ağları birbirine bağlar ancak tek başına internet erişimi sağlamaz. Modem ise internete erişimi sağlayan cihazdır. Routerın internete ulaşması için modeme bağlanması gerekir. Router, bağlı olan her cihaza farklı bir IP atamış olsa da bu cihazlar internete erişirken modeme atanmış olan internet ağının IP adresini kullanırlar.

Daha basit ifade edersek, cihazları ve ağları birbiri arasında kimliklendirerek iletişimlerini sağlayan cihaz routerdır. İnternete açılan kapı ise modemdir.

Modemler aynı ağdaki cihazları birbirine bağlamak gibi bir işlev sunmak zorunda değildir, fakat bazı modemlerde router özelliği de bulunabiliyor. Bu tip cihazlar daha çok içine modem konulmuş routerler olarak tanımlanabilir. Bazı internet servis sağlayıcıları bunları müşterilerine sunabiliyorlar.

Wifi genişletici diğer cihazlar nelerdir?

Wifi kullanıcıları için modeme olan mesafe ve ağ üzerindeki yük bir çok durumda problem yaratabiliyor. Geniş mekanlarda Wifi kapsama kalitesi modemden uzaklaştıkça düşebiliyor. Kapsama alanını veya sinyal kalitesini yükseltmek birbirine benzeyen fakat farklı çalışma prensipleriyle farklı ihtiyaçlara cevap veren cihazları inceledik.

Wifi Erişim Noktası (Access Point) - WAP  nedir?

Erişim noktası olarak da karşımıza çıkan access point, internet ağını genişletmeye yarayan basit bir köprü cihazdır. Erişim noktası cihazı, modeme ve router ile mevcut yerel ağa kablo aracılığıyla bağlanır. Kablolu olarak erişim noktasına gelen bağlantı, kablosuza çevrilerek size daha uzak bir mesafeden ulaşabilir. 

Kablolu interneti kablosuza çevirmenin yanında "repeater" (sinyal tekrarlayıcı) işlevi de gören erişim noktası cihazları vardır. Bunar kablosuz olarak modeme bağlanabilir. Repeater özellikli access point sayesinde modemden gelen sinyal kablosuz olarak alınır ve tekrarlanarak daha ilerideki cihazlara yine kablosuz olarak aktarılabilir. Access point repeater modunda kullanıldığında hız düşebilir, genede kablolu olarak modeme bağlanmak daha sağlıklı bir bağlantı sağlar. Yine de kablo kirliliği olmadan iş yeri veya restoran, otel gibi geniş alanlarda access point ile wifi alanı genişletilebilir ve kullanıcı sayısı arttırılabilir. Erişim noktası cihazları iç mekan ve dış mekanlar için farklı gereksinimlere yönelik olarak üretilirler.

WAP"Wireless Access Point" teriminin kısaltmasıdır. Kablosuz erişim noktası da diyebileceğimiz bu cihazlar ile modemin erişimini genişletmek mümkündür. 

Router ve Access Point farkı nedir? Access point (erişim noktası) ağdaki veri trafiğini kendi başına düzenleyemez. Sadece modemle diğer cihazlar arası bağlantıyı sağlar. Veri trafiğinin düzenlenmesi ve yerel ağlar arası bağlantı kurulabilmesi için access point, bir routera bağlanabilir. Router ve access point arasındaki temel farklılık budur. Günümüzde yaygın kullanılan kablosuz (Wifi) routerlar aslında içinde WAP yerleştirilmiş routerlardır. 

Wifi access point kullanıldığında yeni bir SSID oluşturulmaz. SSID, yani "Service Set Identifier" Wifi ağının adı demektir. Access point ile aynı ağ adıyla bağlantı kurarsınız, sadece bu ağı daha uzağa ileten bir köprü kurulmuş olur.

Wifi menzil genişletici (Wifi range extender) nedir?

"Wifi range extender" olarak orjinal adıyla bilinen Wifi menzil genişletici cihazlar, modem ya da routerdan aldıkları kablosuz sinyalleri aktararak Wifi kapsama alanını ve sinyal kalitesini artırırlar. Evinizde Wifi çekmeyen yerlerde menzil genişletici (range extender) kullanarak modem yanınızdaymış gibi sinyal alabilirsiniz.

Range extender, yani menzil genişleticilerin kablolu ve kablosuz olarak çeşitleri vardır. Kablosuz olarak sinyali alan menzil genişleticilere ethernet kablosu ile bağlanarak daha sabit bir bağlantı elde edebilirsiniz. 

Kablosuz menzil genişleticiler genelde kanal oluşturmak için ikinci bir SSID, yani ağ adı tanımlarlar. Bu kanal vasıtasıyla ana ağdaki sinyalleri tekrarlar ve daha uzak mesafede modemin ağına erişilmesini sağlayarak veri alışverişi yapar. Siz cihazınızdan internete bağlanırken yine evinizdeki mevcut ağ adına bağlanarak internet kullanırsınız, menzil genişletici sadece ağın sinyallerinin kapsama alanını genişletmiş olur.

Wifi menzil genişletici (range extender) ile erişim noktası (access point) arasındaki fark nedir? Access point de denilen erişim noktası, cihazların daha uzak mesafeden router veya modeme doğrudan bağlanarak yerel ağa katılmasını sağlar. Merkezdeki ağa bir merkezi bir aktarma merkezi vasıtasıyla doğrudan bağlanmış gibi olursunuz. Kablosuz range extender, yani menzil genişletici ise sadece modemin sinyallerini uzağa aktarır ve sinyallerin ulaştığı alanı genişletir. İkinci bir ağ tanımlayarak sinyal aktarımı yapar ve daha uzak bir yerde modem yakınınızdaymış gibi kablosuz sinyal alarak internete ulaşırsınız.

Menzil genişletici ikinci bir SSID tanımladığından, access point ve menzil genişletici arasında geçiş yaparken bağlantı kesilebilir. Aynı kanala hem access point hem de menzil genişletici ayarladığınızda parazitlenme olacaktır.

Wifi tekrarlayıcı (repeater) nedir?

Wifi tekrarlayıcı (repeater) cihazları papağan gibi düşünebilirsiniz. "Repeater" özelliğinde ana bir modem, router veya access point vasıtasıyla gelen sinyalleri aynen alarak tekrarlar ve cihazlara ulaştırır. Sinyallerin geri dönüşü de bu tekrarlama mantığı ile yapılır. Yukarıda bahsettiğimiz erişim noktası da repeater işlevi görebilir. Kablosuz menzil genişleticilere de bazen doğrudan repeater denildiğine rastlıyoruz.

Repeater, yani Wifi tekrarlayıcı cihazlar, modemden genişletici veya erişim noktasına bağlanarak uzaktaki cihazların internete ulaşmasını sağlarken kabloların ulaşmadığı mesafelere sinyal aktarmada kullanılıyor. Çift yönlü sinyal kabloları 100 m üzerinde kullanılamadığından bu repeater (tekrarlayıcı) cihazlarla wifi sinyalleri iletiliyor. Artık erişim noktası ve menzil genişletici cihazlar da modeme veya routera kablosuz olarak bağlandığı için repeater işlevini de karşılıyorlar.

Repeater cihazların menzil güçlendiricilerden farkı nedir? Menzil güçlendirici cihazlar genellikle ikinci bir SSID tanımlayarak ağ kapsama alanını arttırken, repeater yeni bir SSID oluşturmaz, routera kablosuz olarak bağlanarak sinyalleri yakalar ve aktarır. Erişim noktası ve repeater arasında sinyallerin dolaşımında bir kesinti olmaz.

Repeater ile veri aktarımının bir dezavantajı, sinyallerin iki yönlü olarak tekrarlanarak aktarılmasının hızı etkilemesi. Cihazın var olan sinyalleri dinleyip kopyalaması ve aktarması süresince Wifi hızında yavaşlama olması kaçınılmaz olabiliyor.

Wifi güçlendirici (booster) nedir?

Wifi güçlendirici cihazlar, daha güçlü bir anten vasıtasıyla Wifi sinyallerini isminden de anlaşılacağı gibi güçlendirmeye yarar. Güçlendiriciler genellikle Wifi router cihazlarına bağlanarak yayın gücünü arttırır. Menzil genişleticiler de temel olarak sinyal kalitesini yükseltmeleri bakımından güçlendirici (booster) olarak kabul edilir.

Router, modem, access point, Wifi menzil genişletici, repeater ve Wifi güçlendirici farkları

Yukarıda bahsettiğimiz Router, modem, access point, Wifi menzil genişletici, repeater ve Wifi güçlendirici cihazların işlevlerini ve farklılıklarını daha iyi kavramak açısından aşağıdaki tabloda sizin için bir karşılaştırma yaptık.

 
Hangi cihaz? Belirleyici özellikleri
Router
  • Birbirinden farklı ağ ve cihazlar arası iletişimi sağlar.
  • Her ağ ve bilgisayara IP tanımlayarak veri trafiğini düzenler.
  • Modem arasında bağlantı sağlayarak cihazlara internet erişimi sağlar.
  • İnternete doğrudan bağlanmaz. Modem gerekir.
  • Modeme kablo ile bağlanır.
  • Cihazlar ethernet ile veya kablosuz olarak routera bağlanabilir.
  • Evlerde kapsama alanını genişletmek ve veri trafiğini düzenlemek için yeterli bir çözümdür. Daha büyük ölçekli iş yerlerinde access pointlere ihtiyaç doğar.
Modem
  • İnternet erişimini sağlar.
  • Kapsama alanı sınırlıdır.
  • Aynı yerel ağdaki cihazları birbirine bağlama özelliği yoktur.
  • Ethernet kablosu takılabilir.
  • Routerlı modem çeşitleri de vardır.
Access Point
  • Farklı ve daha uzak mesafedeki cihazları ana ağa bağlar.
  • Merkezi aktarma istasyonu işlevi görür.
  • Veri trafiğini kontrol etmez, bu işlevi yürütmesi için routera bağlanarak kullanılır.
  • Modem veya routera kablolu olarak bağlanarak kablolu bağlantıları kablosuza çevirir veya repeater modunda kablosuz olarak sinyali alarak daha uzak yerlere kablo kirliği olmadan bağlantı sağlar.
  • Ana ağın kullanıcı sayısını performansı düşürmeden arttırır.
  • İkinci bir SSID oluşturmaz.
  • Repeater (sinyal tekrarlayıcı) işlevi görebilir. Bu modda yalnızca hız düşmesi dezavantaj sağlar.
  • Kullanıcıların çok sayıda olduğu geniş alanlarda en iyi performansı sağlar.
Kablosuz Menzil Genişletici
  • Modem veya routerdan gelen sinyalleri daha uzak mesafeye aktarır.
  • Kablolu ve kablosuz ana makineye bağlanan çeşitleri vardır.
  • Kablosuz olanları repeater (sinyal tekrarlayıcı) mantığında çalışır.
  • Cihazlarla bağlanmak için ethernet kablosu takılabilir veya kablosuz bağlantı kurulur.
  • İkinci bir SSID oluşturarak veri aktarımı yapar.
  • Wifi sinyallerini daha uzak mesafeye daha güçlü şekilde ulaşmasını sağlar.
  • Cihazları yerel ağa bağlamaz, yalnızca wifi kapsama alanını genişletir.
  • Kullanıcı sayısı arttıkça ağ performansı düşer. Bu sebeple evler için daha uygun ve pratiktir, ancak çok sayıda kullanıcının bulunduğu yerlerde tercih edilmez.
Repeater
  • Var olan ana Wifi sinyallerini kopyalayarak iletir.
  • Tamamen kablosuz çalışır. Sadece güç girişine takılması yeterlidir.
  • İkinci bir SSID oluşturmaz.
  • Çift yönlü sinyal tekrarlama yapar ancak aynı anda yapamaz. Veri gönderme ve alma sırayla gerçekleşir.
  • Sinyalleri yakalama, iletme ve geri cevap verme işlemleri sebebiyle Wifi hızı yavaşlar.
  • Kullanıcı sayısı arttıkça sinyal trafiği sebebiyle yavaşlama olur.
  • Access point de repeater modunda kullanılabilir.
Wifi güçlendirici
  • Wifi sinyallerini daha güçlü hale getirir.
  • Menzil genişleticiler de bir anlamda güçlendirme işlevine sahiptir.
  • Routera bağlanarak sinyalleri arttırmada kullanılır.

Tablodan da anlaşılacağı üzere, routerların diğer cihazlardan en önemli farkı yerel ağda veri trafiğini düzenlemesi ve veri akışını yönlendirmesi. Modem, internet erişimi sağlamasıyla ana cihaz olarak ayrılıyor. Diğer cihazlar daha çok kapsama alanını genişletme, kullanıcı sayısını yükseltme, sinyal kalitesini arttırma, kablolu ve kablosuz kullanım gibi özel ihtiyaçlara yönelik olarak modem ve routerları destekliyorlar. 

Router kurulumu nasıl yapılır?

Router kullanmayı düşünenlerin en çok merak ettiği konu bu cihaz nasıl kururulur sorusu. Router kurulumu birkaç adımı takip ederek kolaylıkla yapılabiliyor. Genellikle cihazların kullanma kılavuzları içerisinde kurulum aşaması detaylı olarak anlatılıyor. Henüz cihazınızı almadıysanız ve kurulumu merak ediyorsanız router cihazları aşağıda anlattığımız gibi benzer aşamalarla kuruluyor.

  • Router cihazlarını kurmak için:
  • Routerı çalıştırın.
  • Modeminiz internete bağlı ve çalışır durumdayken ethernet kablosunu routerın WAN portuna bağlayın. WAN portu genelde farklı bir renkte gösterilir.
  • Daha sonra router kablosuz ise kablosuz bağlantı ile, veya yine ethernet kablosunu routerın LAN portuna bağlayarak cihazınızı routera bağlayın.
  • Kablosuz olarak bilgisayarınız veya mobil cihazınızı bağlıyorsanız, routera ait SSID'yi (ağ adı) ağlar içinde bulun ve bağlanın.
  • Cihazın SSID adı ve parola bilgileri kılavuzunuzda yer alır.
  • Web tarayıcınızdan kullanma kılavuzunda yer alan internet adresini girerek kurulum ara yüzüne ulaşın.
  • Kurulum için verilen adres web adresi ve IP adresi olarak verilir, ikisi de aynı sayfaya sizi ulaştırır.
  • Kılavuzda verilen kullanıcı adı ve parolayı girerek kurulum sayfasını açabilirsiniz.
  • Routera ait arayüzde kurulum için verilen yönergeleri takip edin.
  • Yönergeleri tamamladıktan sonra WAN bağlantılarında internet servis sağlayıcısından IP adresi görünüyorsa kurulum sorunsuz gerçekleşmiş demektir.
  • Kurulumu tamamladıktan sonra ağınıza şifreniz ile bağlanarak bağlantınızı kontrol edebilirsiniz.

Router ve diğer Wifi yardımcı cihazlarıyla ilgili pek çok soruyu yanıtlamış olduk. İnternet bağlantınızın performansında sorun yaşıyorsanız belki de bir router kullanmaya ihtiyacınız olabilir. İnternet üzerinde gezinti yaparken hızınızı etkileyebilecek birçok sebep hakkında bilg almak ve çözüm bulmak için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz: "İnternet sitesine girme hızını etkileyen faktörler nelerdir?"