TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

Statik IP nedir ve nasıl alınır?

Güncelleme tarihi
min reading

IP adresleri, bir ağa bağlı bulunan cihazların birbirleri arasında veri alışverişini sağlayan kimlik numaraları gibi işlemektedir. Bilgisayarınız internete, her cihaza özel olarak tanımlanan IP adresleri üzerinden bağlanır. IP adresleri hakkında dinamik ve statik IP olmak üzere iki tür IP kullanımı duymuş olabilirsiniz. Peki çok karşımıza çıkan statik IP nedir ve ne açıdan farklıdır? Statik IP nasıl alınır? Bu gibi soruların cevapları yazımızda!

IP adresi nedir?

IP, "Internet Protocol" teriminin kısaltmasıdır. IP adresleri bir ağa katılan ve veri alış verişi yapan cihazları tanımlayan plaka numaraları gibi kimlik belirtir ve cihaza özeldir. Veri alışverişi için cihazlar birbirlerini bu adresler vasıtasıyla bulup erişim sağlarlar. İnternette bir siteyi ziyaret etmeniz için bilgisayarınız ve sitenin kurulu bulunduğu server (ana bilgisayarı) iletişim kurmalıdır ve bu IP vasıtasıyla gerçekleşir. Tüm internet sitelerinin serverlarına IP adresi üzerinden ulaşılabildiği gibi, sizin cihazınız da ağ içerisinde kendi IP adresi ile tespit edilir. Verinin nereden alınıp nereye gönderileceği bu sayede tanımlanmaktadır.

İnternet sitelerine ulaşmak için tarayıcıya yazdığımız domain (alan adı) aslında o sitenin serverına ait IP adresinin kelimelerele kodlanmış halidir. Örnek olarak "akillitarife.com" şeklinde olan domain yerine tarayıcınıza sitenin noktalarla ayrılmış 4 adet ve en fazla 3 haneli sayıdan oluşan IP adresini yazdığınızda da aynı siteye erişebilirsiniz.

IP adresleri cihazlara özel olarak tanımlanır ve başka cihazların IP adresleri ile çakışmamalıdır. Bu sayede veri trafiği doğru şekilde sağlanabilir. 

IP adresi nedir ve nasıl oluşturulur? IP adresinimi nereden öğrenebilirim? Bunlar gibi IP hakkında tüm sorularınızın cevapları "IP adresim nedir ve nasıl bulunur? Nasıl değiştirilir?" adlı yazımızda! Okumak için tıklamanız yeterli!

Statik IP nedir?

İnternete bağlanırken cihazlarımız internet servis sağlayıcıları tarafından o sırada boş olan bir IP adresine yönlendirilir. Eğer IP adresinizin ayarlarını otomatik olarak seçtiyseniz her internete bağlandığınızda yeni bir IP ile bağlanırsınız. Bu şekilde sürekli olarak değişen IP adreslerine dinamik IP diyoruz.

Statik IP ise özel olarak tanımlanan ve değişmeyen, her bağlantıda kullanılan bir IP adresi anlamına gelir. Genellikle web sunucuları statik IP kullanmaktadır ve bu sayede aynı IP adresinden her defasında aynı sunucuya ulaşılabilmektedir. Statik IP özel bilgisayarlar için de alınabilir. Genelde iş yerlerinde bağlantı ve IP ile ilgili yaşanabilecek sorunların önüne geçmek ve daha sağlıklı ve sabit bir bağlantı sağlamak için statik IP tercih edilir.

Eğer ağda az sayıda cihaz varsa IP adreslerinin bir ağdaki cihazlara paylaştırılmasında çakışma veya ortak IP kullanma gibi sorunlar azalacağından dinamik IP ile sorunsuz iletişim sağlanabilir. Buna karşılık çok sayıda cihazın bağlandığı iş yerleri gibi ağlarda bu sorunların önüne geçmek için statik IP alınarak bu IP adresi ile daha kontrollü ve sorunsuz bağlantı sağlanır.

Statik IP neden kullanılır?

İnternet kullanımın yaygınlaşması ile birlikte IP adreslerinin yetersiz kalması yüzünden bazı serverlarda internet siteleri de ortak IP kullanmak zorunda kalabiliyor ve bundan dolayı sorunlar yaşanabiliyor. Örnek olarak aynı web hosting hizmetini alan farklı siteler paylaşımlı olarak IP kullandığında, sitelerden birinden spam gönderilmesi halinde IP adresi bloklandığında bunu paylaşan diğer siteler de durumdan etkilenebiliyorlar. Böyle bir durumda diğer sitelerin gönderileri de IP adresi bloklandığı için spam olarak algılanabilir.

Yukarıdaki örnekteki gibi olumsuz durumlardan korunmak için siteler veya kullanıcılar statik IP alarak kendi cihaz ve serverlarını diğer adreslerden ayırabilirler.

Buna ek olarak statik IP sayesinde IP tanımlamaya bağlı olarak gelişen bağlantı sorunlarından da kaçınmak mümkündür. Bazı arıza durumları yüzünden internet servis sağlayıcılarının otomatik olarak IP atamada zorlandığı durumlar olabilmektedir. Statik IP kullanarak IP kaynaklı "internet kullanılamıyor hatası" gibi sorunları aşabilirsiniz.

Statik IP nasıl alınır?

Ev veya iş yerinizde statik IP kullanmak istiyorsanız öncelikle bir statik IP edinmeniz gerekecektir. Statik IP'yi İnternet Servis Sağlayıcısından alabilirsiniz. ISS'ler belirli bir ücret karşılığında sizin için özel ve değişmeyecek bir IP adresi tanımlarlar. Bu sayede bilgisayarınızda bu statik IP adresini kullanabilirsiniz. Statik IP almak için hizmet almakta olduğunuz ISS ile iletişime geçiniz.

Web hosting veya sunucu için kullanılmak üzere de statik IP adresi almak için hizmet yöneticinize başvurmalısınız. Bu sayede statik IP için bilgilerinizi alabilirsiniz. Bu durumda da barındırma hizmetini (hosting) veren firmaya ulaşmanız gerekmektedir.

Statik IP ücreti ne kadar?

Statik IP hizmeti için her ISS farklı bir fiyat uygulayabilir. Genelde statik IP ücretleri aylık olarak ödenir ve internet şirketine göre tüm vergiler dahil ayda 2 ile 25 TL arasında değişen fiyatlarla sunulur.

Statik IP nasıl ayarlanır?

Statik IP kullanmaya başlamak için bilgisayarınızdaki IP ayarlarını yeniden düzenlemeniz gerekecektir. Bu işlemi tamamlamak ve statik IP adresinizi kullanmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Bilgisayarınızda "Ayarlar" bölümünden veya görev çubuğunda internet bağlantısı simgesine tıklayarak "Ağ ve İnternet Ayarları" bölümünü açın.

  1. Ağ ve İnternet Ayarları açıldıktan sonra "Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir" başlığını bulun ve oraya giriş yapın.
  2. Karşınıza bilgisayarınızın ağ bağlantıları çıkacaktır. Burada intenet ağınızı bulun ve üzerine çift tıklayın.
  3. Açılan pencerede "Özellikler" tuşuna tıklayarak bir listeye ulaşacaksınız.
  4. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)’ü seçin.
  5. Yine "Özellikler" butonuna basın.
  6. IP ve DNS ayarları açılacaktır. Buradan otomatik olan IP seçeneğini "Aşağıdaki IP adresini Kullan" şeklinde değiştirin.
  7. Altta satırlar açılacaktır. Bu satırlara Statik IP adresinizin bilgilerini dikkatlice girin.
  8. "Tamam" butonuna tıkladığınızda IP adresiniz değişmiş olacak ve bundan böyle Statik IP adresinizi kullanarak internete bağlanacaksınız.

Ağ ile ilgili IP ayarlarına "Denetim Masası" üzerinden de ulaşabilirsiniz: Denetim Masası içinde "Ağ ve İnternet" seçeneğini seçerek Ağ ve Paylaşım Merkezi'ne ulaşılır. Burada internet ağınıza tıklayarak internetet protokolü ayarlarına ulaşabilirsiniz.