TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

WPS nedir ve nasıl kullanılır? Nasıl kapatılır?

Güncelleme tarihi
min reading

İnternet kullanıcılarının birçoğu modemlerin üzerinde yer alan WPS tuşunu görmüş olsa da ne işe yaradığını bilmiyor olabilir. Modem güvenliği ve bağlantı ile ilgili faydalı özelliklerden biri olan WPS özelliği ve WPS tuşunun işlevini bu yazımızda anlattık.

WPS nedir? WPS ne demek?

"Wi-Fi Protected Setup" teriminin kısaltması olan WPS, korumalı kablosuz kurulum anlamına gelmektedir. Wi-Fi Alliance tarafından 2006 yılında icat edilmiş olan WPS özelliği, internet bağlantı kurulumlarında tecrübesiz olan internet kullanıcıları için daha yüksek güvenlikte bir ağ oluşturup cihazları kablosuz şekilde ağa bağlamayı sağlar.

WPS ile daha güvenli bir ağ bağlantısı için karmaşık güvenlik adımlarını uygulamanıza gerek kalmadan daha kolay şekilde ağın güvenliğini yükseltebilirsiniz. Arayüz kurulumları olmadan da bu tuşu kullanarak router ve yazıcılar gibi cihazların yerel ağa katılımını sağlabilirsiniz.

WPS özelliği ne işe yarar ve nasıl çalışır?

Bilgisayarımızdan kablosuz internete bağlanmak için Wifi ağ adını (SSID) bulup ve ağ parolamızı giriyoruz. Bu bağlantı Wi-Fi Protected Access (WPA), yani şifre korumalı erişim ile sağlanıyor. Sifre korumalı bir ağa router, access point veya menzil arttırıcı gibi ara elemanlar veya kablosuz şekilde yazıcı gibi cihazları bağlarken de aynı şekilde cihazların arayüzüne girerek Wifi ağımıza SSID (ağ adı) ve şifre ile bağlanmamız gerekiyor. WPS özelliği, bu bağlantıyı kurmak için alternatif ve kolay bir yöntem. WPS tuşu yoluyla bağlantıyı daha pratik şekilde yapma olanağı var.

WPS ile bağlantı kurulabilmesi için kullandığınız modemin WPA veya WPA2 ile şifrelenmiş ve korunuyor olması gerekmektedir.

Modeminizdeki ve cihazınızdaki WPS tuşlarını kullanarak normalde şifreli olan ağınıza şifresiz olarak daha kolay yoldan cihazları bağlayabilirsiniz. Burada fiziksel erişimin olması bu özelliğin kullanımı için gerekli. Hem modeminizin hem de cihazınızın WPS tuşlarına ulaşabilen kişiler ağa bu yolla bağlanabilir. Yani bağlanacak kişinin sizin modeminizdeki tuşa erişimi olması gerekir. Diğer yandan siz WPS tuşuna bastığınız sırada cihazınız bağlanana kadar başka bir cihaz da ağa bağlanabilir. Fakat bu ihtimal oldukça düşüktür.

WPS, kablosuz ağların güvenlik kurulumlarını da kolaylaştırıyor. WPS olmadan bir ağın güvenlik kurulumunu yaparken bir çok adımı uygulamanız gerekiyor. Bu konuda bilgili olmayan kullanıcılar kablosuz ağlarını ya güvenliği kaldırılmış olarak ya da basit bir şifre ile kullanıyorlar. WPS ile güvenliği kurulmuş bir modeme ise sadece şifre ile bağlanmak mümkün olmuyor.

Bazı modem markalarında 8 haneli bir WPS kodu istenebilir. Bu 8 haneli kod WPS bağlantısı yapabilmek için gerekli tutulmaktadır. WPS kodunu modem kullanma kılavuzu veya modem üzerinde bulabilirsiniz. WPS PIN kodlu ve PIN kodu olmadan bağlanma yöntemlerini ilerleyen bölümlerde anlattık.

WPS ile bağlantı yöntemleri ve VPS tuşu

WPS ile Wifi ağınıza bağlanmak oldukça kolaydır. Aşağıdaki adımları takip ederek kolaylıkla modeminize router ve diğer cihazları kablosuz olarak bağlayabilirsiniz.

  WPS ile bağlantı için ilk kullanılabilecek yöntem PIN kodu ile bağlantı yapmaktır. Modeminizde WPS özelliği varsa ve açıkasa modemlerin üzerinde yazan veya modeminizin kılavuzundan öğrenebileceğiniz PIN’ı bağlanacak cihazda girmeniz gerekir. 8 haneli WPS kodu ile korunan modemlerde bu yöntemle bağlantı sağlayabilirsiniz.

  Diğer bir yöntemse WPS düğmesi ile pratik bağlantı. WPS tuşu ile bağlanmak için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir.

  • WPS tuşu ile bağlantı için:
  • Modemin üzerindeki WPS tuşuna basarak WPS taramasını başlatın. Modeminiz modeline göre bu düğmeye bir kez veya birkaç saniye boyunca basmanız gerekebilir.
  • Ağa bağlanacak olan cihazda wireless bağlantısı yapmalısınız. Bu şekilde şifresiz olarak ağa bağlanabilisiniz.
  • Router, yazıcı veya tarayıcı gibi üzerinde kendi WPS tuşu olan bir cihazla bağlanıyorsanız modemdeki WPS tuşuna bastıktan sonra cihazdaki WPS tuşuna da basarak doğrudan bağlanabilirsiniz.
  • Bazı marka ve modellerde modemlere WPS ile bağlanırken 8 haneli PIN kodu istenebilir. Bunu yukarıda belirttiğimiz yollardan edinebilir ve giriş yapabilirsiniz.

  WPS ile bağlanmakta bir diğer yöntem ise NFC adlı bir özelliği kullanmak. Modeminizde böyle bir özellik varsa modemde ve bağlnacak cihazda NFC ile ilgili ayarları yapmanız gerekiyor. Daha sonra ise tek yapmanız gereken iki cihazı birbirine dokundurmak. Bu sayede cihazları ağa şifresiz olarak kolayca bağlayabilirsiniz.

WPS güvenli mi? WPS güvenlik açığı var mıdır?

WPS ağlara alternatif bir yoldan şifresiz olarak bağlanmayı sağlaması açısından pratik bir yöntem olsa da bazı güvenlik sorunlarına sebebiyet verebilir. Bunların yaşanmaması için WPS özelliğini kullandıktan sonra devre dışı bırakabilirsiniz.

WPS ile ilgili güvenlik sorunlarından biri WPS tuşu ile bağlantılarda ortaya çıkabilir.

Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi, siz cihazlarınızı bağlamak için modeminizdeki WPS tuşuna bastığınızda başka cihazlar sizden önce ağa bağlanabilir. WPS tuşu ile WPS aramasını başlattığınızda cihazınız bağlanana kadar modeminiz bağlantıya açık haldedir. Bu güvenlik sorunun yaşanması elbette oldukça küçük bir ihtimaldir. Ağınıza izinsiz bağlanmaya çalışan kişinin tam bu sırada bu işlemi yapması gerekir.

İnternet kullanıcılarının WPS ile ilgili asıl önemsediği güvenlik açığı 8 haneli WPS PIN kodunun kırılabilir olması. Bu şifreyi kıran kişilerin ağınızı ele geçirme ihtimali olabilir.

WPS Güvenlik Açığı Nedir?

Bazı WPS kodları 6 veya 8 haneli olabilir. 6 haneli kodların 8 haneli kodlara göre kırılması daha kolaydır. 8 haneli WPS kodlarını kırmak esasında oldukça zordur. Kodun 3 defa üst üste yanlış girilmesi modeminizin 60 saniye bekletilmesine yol açacağından bu işlem daha da zorlaşıyor.

Yine de WPS'deki bir güvenlik açığı sebebiyle 8 haneli kodlar da daha kolay şekilde kırılabiliyor. WPS bağlantısında güvenlik protokolü, 8 haneli PIN kodunu 4 haneli 2 grup olarak ayırıyor. Router cihazları ile WPS bağlantısı yaparken ağa girmeye çalışan yabancı kullanıcı ilk 4 rakamı doğru olarak girdiğinde "ilk dört rakamı doğru girdiniz" biçiminde bir mesaj iletilir. Geriye diğer 4 haneli kısmı bulmak kalır.

Bu şekilde 8 haneli bir kod 4 haneli iki kod gibi çözülebilir ve 4 haneli kodlar çok daha az kombinasyon içerdiği için WPS PIN kodunu kırmak oldukça kolaylaşmaktadır.

WPS bağlantısındaki güvenlik açıklarından kaçınmak için WPS özelliğini kapatabilir veya firmware günecellemesi yaparak router cihazınızı daha güvenli bir sürümde kullanarak ağı daha güvenli hale getirebilirsiniz.

WPS nasıl kapatılır? Kapalı mı, nasıl anlaşılır? WPS özelliğini WPS tuşuna basarak kapatabbilirsiniz. Burada önemli olan konu, bazen tuşa basarak kapattığınızı sansanız da hala etkin olduğu gözünüzden kaçabilir. Bunu anlamak için farklı bir cihaz ile Wifi ağınıza bağlanın. Eğer güvenlik amaçlı WPA şifresi soruluyorsa, WPS kapalıdır; WPS şifresi soruluyorsa, WPS özelliği hala açıktır.