Zoom programı nedir? Zoom meeting nasıl kullanılır?

Güncelleme tarihi
min reading

Corona virüsü salgını karşısında alınan önlemler çerçevesinde pek çok iş yeri evden çalışma sistemine geçti. Çalışma yaşamını evden sürdürürken iş arkadaşlarınızla bağlantıda olmaya devam etmek ve toplantılar düzenlemek için kullanılan en yaygın uygulamalardan Zoom hakkında bilmek istedikleriniz yazımızda.

Zoom Cloud Meeting nedir?

Zoom, bulut teknolojisini kullanarak hizmet veren ve kullanıma sunulduğu 2011 yılından beri oldukça yaygın olarak kullanılan bir video konferans aracıdır. Kullanıcılarının sesli ve görüntülü haberleşmesine imkan veren benzeri programlar arasında son zamanların en fazla tercih edilen uygulaması olarak dikkat çeken Zoom'un dünyanın her yerinden 2 milyonu aşkın kullanıcısı bulunmaktadır.

Zoom, video konferans görüşmelerinin yanında yalnızca sesle bağlantı, webinar düzenleme, ekran paylaşımı yapma, toplantıları kaydetme ve canlı grup yazışmalarına da imkan vermektedir.

Zoom cloud meeting, Zoom programı kullanılarak yapılan video konferans görüşmesi anlamına gelir. Katılımcıların Zoom hesabı olmadan da görüşmelere katılmasına imkan veren program, yalnız şirket içi değil, müşteri ya da çalışan adaylarıyla yapılacak görüşmeler için de kullanıma uygun, pratik bir araç olarak değerlendirilmektedir. Zoom kullanılarak yapılan bir toplantıya telefonla bağlanmak da mümkündür.

Zoom programını kullanmak için uygulamayı indirmenize gerek bulunmaz, size iletilen linke tıklamak bağlantı kurmanız için yeterlidir.Yine de uygulamayı görüşmede kullanacağınız cihaza indirmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Zoom, diğer video görüşme programları arasında, telefondan ekran paylaşımına imkan veren şimdilik tek uygulamadır.

Zoom ücretli mi?

Zoom programının hem ücretli hem de ücretsiz paketleri bulunmaktadır. Programı ücretsiz şekilde kullanabilirsiniz ancak bazı özellikler ücretsiz kullanımda kısıtlanmıştır.

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Zoom'da sınırsız sayıda görüşme yapabilirsiniz ancak böyle görüşmelere katılabilecek kişi sayısı 100 ile sınırlıdır. Ücretsiz versiyonda bu görüşmeleri kaydetme imkanı da bulunmamaktadır.

Birebir yapılan görüşmelerde konuşma ya da video görüşme süresi sınırlandırılmamıştır. Eğer Zoom üyeliğiniz bulunmuyorsa 2 kişiden kalabalık toplantılarda görüşme süresi 40 dakikayla sınırlandırılmıştır 40 dakika sonunda bağlantının tekrar kurulması gerekir.

Zoom, kullanıcılara sunduğu paketleri aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Zoom üyelik tipleri ve özellikleri
Basic Pro Business Enterprise
Ücretsiz Aylık 14.99$ Aylık 19.99$ Aylık 19.99$
En fazla 100 kişilik görüşmeler 100 kişilik görüşmeler, ek paketle sayıyı arttırılabilir 300 kişilik görüşmeler, ek paketle sayıyı arttırılabilir

500 kişilik görüşmeler, 1000 kişiye kadar arttırmak mümkün

1'e 1 görüşmelerde süre sınırı yok.

3 kişiden fazla katılımcılı görüşmelere 40 dakika sınırı

3 kişiden fazla katılımcılı görüşmeler 24 saate kadar kesintisiz

3 kişiden fazla katılımcılı görüşmeler 24 saate kadar kesintisiz 3 kişiden fazla katılımcılı görüşmeler 24 saate kadar kesintisiz

Bireysel kullanıcılar için yeterlidir.

Anında ya da zamanlı görüşme yapma, arka planı saklama, ekran paylaşma, takvim eklentisi gibi pek çok özellik mevcuttur.

Küçük işletmeler için

Hesap sahibi kullanıcı katılımcıların "chat" özelliğini kapatabiliyor.

Bulutta 1GB'lık kayıt saklama hakkı

 

Küçük ve Orta boy işletmeler için

Bağlantı linkine şirket ismini yerleştirme özelliği

Bulutta 1GB'lık kayıt saklama hakkı

 

Büyük firmalar için

Diğer paketlerdeki özelliklere ek olarak Bulutta sınırsız depolama hakkı

Zoom üye olma seçenekleri

Zoom'a üye olmak için iş için kullandığınız mail adresinin dışında Gmail ya da Facebook hesabınızı da kullanabilirsiniz.

Zoom toplantısına, toplantı linkine sahip olduğunuz takdirde herhangi bir oturum açmaya gerek olmadan da katılabilirsiniz. Eğer paralı üyeliğiniz bulunmuyorsa 40 dakika sonra bağlantınız kesilecektir.

Zoom programı indirmek; Mac ya da PC için

Zoom'u sık olarak kullanıyorsanız cihazınıza indirmeniz daha pratik olacaktır. Zoom'u hem bilgisayarınıza hem de akıllı telefon veya tabletinize yükleyebilirsiniz. Dosyayı bilgisayarınıza indirip çalıştırmalısınız, kısa sürede kurulum süreci tamamlanacaktır.

Bilgisayarınıza yüklemek için "Zoom Client for Meetings", akıllı telefon ya da tabletiniz için sayfanın aşağısına inip "Zoom Mobile Apps" başlığının altındaki butonları kullanmalısınız.

Zoom nasıl kullanılır?

Şirketler görüşmelerde herhangi bir kişi ya da süre kısıtlamasına maruz kalmamak için Zoom'un ücretli paketlerini kullanmaktadır. Ancak paralı üyelik kullanmadan ya da programı bilgisayarınıza kurmadan, sizinle paylaşılan link aracılığıyla görüşme yapabilmeniz mümkündür.

Sunum, eğitim takibi gibi amaçlarla düzenlenmiş Zoom toplantılarına dinleyici olarak katıldıysanız mikrofonunuzun kapalı olmasını tercih ediniz. Sorularınızı görüşme ekranının alt sırasında bulunan"chat" butonuna tıklayarak iletebilirsiniz.

Zoom toplantısı nasıl yapılır?

Bir Zoom toplantısına katılmak için ilk olarak size gönderilen davet bağlantısına tıklamalısınız. Bu bağlantıya gittiğinizde karşınıza iki seçenek çıkar; Zoom uygulamasını ücretsiz olarak sisteminize yükleyebilir ya da programı yüklemeden "launch" seçeneğinden toplantıya katılabilirsiniz.

Zoom uygulamasını bilgisayarınıza kurup mail hesabınızla oturum açtığınızda davet edildiğiniz toplantıları görebileceğiniz bir sekme bulunur. Bu sekmeyi kullanarak da toplantılara katılabilirsiniz.

Eğer siz bir Zoom toplantısını planlamak ve yönetmek isterseniz ilk yapacağınız şey programı kullanacağınız cihaza indirmek olmalıdır.Görüşmeyi özelleştirmeyi sağlayacak pek çok aracı böylece rahatlıkla ayarlayabilirsiniz.

  • Bir Zoom toplantısı düzenlemek için izlemeniz gereken adımlar
  • "Schedule a New Meeting" butonuna tıklayın.
  • Toplantının konusunu (Topic), başlangıç zamanını ve ne kadar süreceğini belirtin.
  • Eğer düzenli bir toplantı olacaksa "Recurring Meeting" kutusunu seçin. Ne sıklıkta tekrar edeceğini açılacak yeni pencereden seçin.
  • Kullanmayı tercih ettiğiniz bir takvim uygulaması varsa işaretleyin.
  • Bütün ayarlarınızı yaptıktan sonra "Schedule" butonuna tıklarsanız toplantınız oluşturulur.
  • "Copy the invitation" bölümünden çıkan bağlantıyı dilediğiniz katılımcılarla paylaşmanız halinde belirlediğiniz saatte Zoom görüşmenize katılabilirler.

Zoom toplantılarınızı özelleştirmek için şifre belirlemeyi düşünebilirsiniz. En fazla 10 karakterden oluşan bir şifre linke sahip herhangi birinin toplantıya girmesini engelleyecektir. Toplantı düzenleme sayfasında "Meeting Password" kısmını seçip doldurarak toplantınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz.

İleri bir tarih yerine hemen bir Zoom görüşmesi başlatmak için uygulamanın giriş sayfasında yer alan "New Meeting" butonuna tıklamalısınız. Karşınıza çıkan pencerenin altındaki "Invite" butonunu seçmelisiniz. Bundan sonra açılan yeni pencereden ister link paylaşarak ister mail yoluyla görüşme davetinizi yollayabilirsiniz.

Zoom Meetings'de arka planınızı değiştirmekEvde ya da dışarıda bir video konferans yaparken arkanızda görünmesini istemediğiniz şeyleri saklamak için Virtual Background özelliğini kullanabilirsiniz. Zoom'un size sunduğu arka plan dışında sizin de resim ekleyebileceğiniz bu özelliğe Ayarlar (uygulamanın sağ üst köşesindeki dişli simgesine tıklamalısınız) bölümündeki "Virtual Background" butonundan ulaşabilirsiniz.

Zoom ses gelmiyor

Toplantı sırasında karşı tarafın sesini duymakta sorun yaşıyorsanız sizden ya da konuşan kişinin bağlantısından kaynaklı bir sorun olabilir.

Herhangi bir toplantıdan önce kendi bağlantınızı test mikrofon ve kulaklığınızı test etmek için;

  1. Uygulamadan "Settings" kısmına gidin.
  2. Açılan pencereden "Audio" butonuna tıklayın.
  3. Yeni pencerede "Test Speaker" ve "Test Mic" bölümlerini kontrol edin.
  4. Herhangi bir sorun yaşıyorsanız "Test Speaker" ve "Test Mic" bölümlerinin hemen yanlarındaki sekmeden kaynağı değiştirerek testi tekrar edin.

Görüşme sırasında ses ya da mikrofonla ilgili bir sorun yaşarsanız ekranınızın sol alt köşesinden ayarlarınızı kontrol edebilirsiniz.

İnternet bağlantı sorunu yaşıyorsanız rehberimizi inceleyebilirsiniz.