Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır? : Proje ve Tesisat Kurulumu Hakkında Merak Ettikleriniz

Güncelleme tarihi
min reading

Doğalgaz evlerimizde ısınma amaçlı kullanılan en yaygın enerji kaynaklarından biridir. Doğalgaz kullanımı yapabilmek için ise doğalgaz tesasisatına sahip olmanız gerekir. İlk defa doğalgaz bağlantısı yapılacak yerlerde öncelikle tesisat tamamlanmalıdır. Doğalgaz tesisatı ile ilgili merak edebileceğiniz bir çok bilgiye yazımızda yer verdik. "Doğal gaz tesisatı nasıl yapılır?" diye soruyorsanız cevaplar burada!


Doğalgaz nedir? Kullanımı nasıl yapılır?

Doğalgaz, yer altından elde edilen fosil kaynaklı yanıcı gaz karışımıdır ve renksiz, kokusuz, zehirsiz ve havadan daha da hafif bir gaz olarak enerji elde etmek amacıyla kullanılır. Doğalgazın iletimini ve kullanımını yapabilmek için tesisat sistemine ihtiyaç vardır.

Doğal gaz, evlerde kullanılabilecek şekilde güvenli ve temiz bir enerji kaynağı olarak görülmektedir. Yine de doğalgaz kullanımında en büyük risk, gaz kaçağıdır. Bu sebeple dogalgaz tesisatının güvenli kurulup ve çalışır olması, işlemlerin uzman kişilerce yapılması ve yetkililer tarafından onaylı şekilde hizmetin sağlanması oldukça önemlidir. Aynı şekilde kullanıcıların da doğalgaz ile ilgili güvenlik uyarılarının bilincinde olması gerekmektedir.

Doğalgaz kullanmak için ne gerekiyor?

Doğalgaz kullanımı için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:

  • Binaya kadar gelen bir doğalgaz hattı bulunmalıdır.
  • Doğalgaz bağlantısı için başvuru yapılmalıdır.
  • Bina ve daire içinde doğalgazın kullanılabilmesi için iç tesisat tamamlanmalıdır.
  • Doğalgaz abonesi olunarak doğalgazın kullanıma açılması gerekmektedir.

Doğalgaz tesisatı kimler tarafından yapılır?

Doğalgaz tesisatı, doğal gaz şirketinden onaylı olan yetkili tesisat firmaları tarafından yapılır. Peki nereden başlayacaksınız?

Doğalgaz hizmeti almak üzere harekete geçiyorsanız ilk yapılması gereken işlem tesisatın tamamlanmasıdır. Bunun için ilk olarak gerekli izinleri almak ve hizmet anlaşması yapmak üzere bölgenizde görev yapan doğalgaz dağıtım şirketine başvurmalısınız.

  • Dağıtım şirketi;
  • Binanıza kadar gelen bir doğalgaz hattı yoksa, koşullar elverdiği takdirde bu hattın size ulaştırılmasını sağlar,
  • Bağlantı için uygun iç tesisat projesi hazırlanması ve tesisatın kurallara uygun olarak döşenmesini denetler,
  • Tesisatın tamamlanmasının ardından gerekli kontrolleri yaparak doğalgaz kullanımını başlatır,
  • Doğalgaz aboneliğiniz boyunca size gaz tedarik eder, yani her ay fatura oluşturarak size doğalgaz satışı yapar.
  • Doğalgaz ile ilgili yatırımları üstlenir, arıza ve acil durumlarda teknik destek sağlar.

Doğalgaz dağıtım şirketi, doğalgaz hizmetinin sağlanmasında tedarikçi ve denetleyici konumundadır. Binaya kadar gelen genel hatlar ve altyapı yatırımları doğalgaz dağıtım şirketine aittir, fakat iç tesisat doğalgaz dağıtım şirketi tarafından yapılmaz. Dağıtım şirketi bunun yerine konuda yeterli ve uzman tesisat firmalarına yetki verir. Tesisatınızın doğalgaz dağıtım şirketinin onayladığı firmalardan biri tarafından yapılması gerekmektedir. Dağıtım şirketi bölgedeki tesisat firmalarından yeterli uzmanlığı sağlayanlara sertifika verir. Sertifikası geçerli olan şirketler sizin için tesisatla ilgili işlemleri yürütme yetkisine sahiptir.

  • Doğalgaz şirketinden onaylı (sertifikalı) tesisat firmaları;
  • Sizin ihtiyaçlarınıza uygun ve gerekli güvenlik şartlarını sağlayan bir tesisat projesi oluşturur,
  • Çizilen projeyi, doğalgaz dağıtım şirketine onaylatır, eksikler varsa tamamlar ve tekrar onaya sunar,
  • Onaylanan projedeki şekliyle eksiksiz olarak tesisatı döşer ve gerekli tetkikleri yaptırarak kullanıma hazır hale getirir.

Doğalgaz kullanımı için gerekli tesisat tamamlandıktan ve izinler alındıktan sonra siz aboneliğinizi yaptırarak doğalgaz kullanmaya başlayabilirsiniz.

Doğalgaz ilk bağlantı başvurusu nasıl yapılır? Hangi belgeler gerekir?

Doğalgaz aboneliği ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız : Doğalgaz Aboneliği

Yukarıdaki bağlantıdan doğalgaz bağlantı başvurusu, abonelik, gerekli belge ve izinler, ücretler ve daha pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Doğalgaz tesisatının aşamaları nelerdir?

Doğalgaz tesisatının tamamlanması için proje aşaması ile birlikte tesisatın projeye uygun olarak döşenmesi şeklinde iki aşama söz konusudur. Proje ve döşenen tesisatın birbirine uygun olması ve gerekli yeterlilikte olması, onay aşamasında önemli olup, doğalgazın kullanıma açılması için esastır.

Doğalgaz projesi nedir? Nasıl yapılır?

Doğalgaz projesi, kullanılacak doğalgaz tesisatının ayrıntıları ile görselleştirilmiş halidir, bir bakıma tüm doğalgaz tesisatını ayrıntıları gösteren bir çeşit çizimdir. Tesisatın tüm elemanları, hatlar ve bağlantılar ayrıntıları ile planda yer alır. Doğalgaz proje çizimleri genelde bilgisayarda yapılır. Bu ayrıntılı çizimler, gerçekte tesisatta yer alacak önemli noktaları gösterdiğinden, döşenecek tesisatla birebir uyumlu olmalı ve dikkatle oluşturulmalıdır. Doğalgaz projeleri doğalgaz şirketinden onaylı firmalara bağlı çalışan uzman mühendisler tarafından çizilebilir.

Doğalgaz tesisat projelerinin çizimlerinde hata veya eksikler olması halinde proje dağıtım şirketi tarafından reddedilecektir. Bu sebeple onaylı ve işinde yetkin firmalara başvurarak proje çizimi yaptırılmalıdır.

Doğalgaz evler için genellikle müteahhitler tarafından hazırlatılmış olur, ve eve yerleşecek kişiler uygun bir kombi seçerek genelde bu projeler ile tesisatlarını tamamlayabilirler. Proje hazırlanması gereken durumlarda bölgedeki doğalgaz şirketinin onayladığı firmalardan biriyle anlaşarak bu işlemi yaptırmanız mümkündür.

Doğalgaz şirketlerinin internet sitelerinde tesisatla ilgili sertifikalı firmaların listesi ve bilgileri yer alır. Doğalgaz dağıtım şirketiniz ile görüşerek de uygun bir firma için yönlendirme alabilirsiniz.

Doğalgaz tesisatının döşenmesi

Doğalgazın kullanıma açılması için projeye uygun olarak tesisatın da döşenmesi gerekir. Tesisatın eksiksiz tüm ayarlamaların doğru şekilde yapılmış olması önemlidir.

Doğalgaz projesinin yeterli ve uygun yapılmış olması kadar tesisatın döşenmesi aşaması da son derece önemlidir. Güvenli kullanım için tesisatın uzman kişiler tarafından döşenmesi ve bazı önemli noktalara mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Kurulum aşamasında gerekenler:
  • Doğalgaz boru hatları,
  • Ana emniyet vanası,
  • Doğalgaz dağıtım şebekeleri,
  • Basınç regülatörü,
  • Manuel vana,
  • Doğalgaz kazanları,
  • Kolon ve iç tesisatlar
  • Kombi vb. sistemi çalıştıran cihazlar

Doğalgaz tesisatı kurulurken öncelikle vana ve borular için geçiş yerleri belirlenir. Duvarların delineceği noktalar kararlaştırıldıktan sonra, ölçüleri alınan borular yerleştirilir ve kelepçeler sabitlenerek emniyete alınır. Kombi veya soba gibi doğalgazı yakmaya yarayan cihazların montajı yapılır, boruların geçişi için duvarlarda açılan delikler alçı ile kapatılır, bağlantılar test edilir.

Doğalgaz tesisatında nelere dikkat edilmesi gerekir?

Doğalgaz tesisatı için proje ve uygulama dikkatli ve güvenli şekilde yapılmalıdır. Kullanıcıların güvenliği gereği tesisatın bazı güvenlik şartlarını sağlaması beklenir ve ancak bu şartlar uygun olan tesisatlar onaylanarak kullanıma açılır. Tesisat yapılırken göz önünde bulundurulması gereken önemli bazı noktalar vardır.

Doğalgaz tesisatında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Doğalgaz boruları rahatça görülebilecek ve gerektiğinde kolayca müdahale edilebilecek şekilde döşenmelidir. Duvar içinde bulunmamalıdırlar çünkü bu durumda borulara ulaşmak zorlaşır.
  • Bağlantıların sızdırmaz olmasına dikkat edilmeli, bunun için sızdırmazlık macunu ve keten kullanılmalıdır.
  • Çelikten yapılan gaz taşıyıcı borular bir tehlike anında ulaşılması muhtemel bir yerden binaya girmeli, ana gaz borusu ve ana kapama vanası darbelere karşı korunaklı olacak şekilde monte edilmiş olmalıdır.
  • Borular kelepçe ve konsollar ile duvara güvenli şekilde sabitlenmelidir.
  • Yangına karşı dayanıklı tesisat malzemeleri kullanılmalı, doğalgaz borularının elektrik tesisatlarına uzaklığı en az 15 cm olmalıdır.
  • Boruların paslanmaya karşı korunaklı olması için normal düzeyin üzerinde nem ile teması en aza indirecek şekilde konumlanmalıdır.
  • Doğalgaz iç tesisatındaki statik elektriğin topraklanarak alınması gerekir. Bu şekilde statik elektrik yüklerinden tesisat korunmalıdır.

Doğalgaz tesisatınızı güvenle yaptırmak ve kullanabilmek için onaylı uzman firmalarla görüşerek bu konular hakkında daha ayrıntılı bilgi almayı unutmayın. Ayrıca tesisat ve proje işlemleri için firmalardan doğrudan teklif alarak ve fiyatları karşılaştırarak karar verebilirsiniz.