İnternet paketimi nasıl seçerim?
İnternet bağlantısı seçerken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar mevcut. Bu konuda kafa karışıkılıkları yaşamamanız adına internet seçiminde dikkat etmeniz gereken değişkenleri sizin için bu rehberde inceledik.
İnternet Limiti/Kotası
Limitli internet aboneliğiniz bulunuyorsa limiti aştığınız taktirde beklenmedik yükseklikte faturalar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun için tavsiyemiz limitsiz paketlere yönelmenizdir.
Limitsiz internet çoğu kullanıcı tarafından adil kullanım kotasıyla (akk) karıştırılır. Peki limitsiz internet aslında ne demektir? İnternet pakediniz limitli/kotalı ise aylık ödediğiniz bedelde bir değişiklik olmadan ne kadar kullanım yaparsanız yapın (aksi belirtilmediği sürece) aynı ücreti ödersiniz. Ancak internetiniz limitliyse; çoğu pakette limitinizi doldurana kadar aylık ödeyeceğiniz sabit abonelik ücretini ödedikten sonra ekstra yazmaya başlar. Bu ekstra kullanımlar çoğu zaman fahiş fiyatlandırmaya tabi tutulur ve sizin ay sonundaki faturanıza büyük meblağlar olarak yansır. Bunu telefonda yoğun internet kullanıyorsanız, telefondaki kullanım hakkınızı doldurduktan sonra fazladan kullandığınız internetin faturanızı çok yüksek oranda şişirmesine benzetebiliriz. Bu durumda bizim tavsiyemiz, internet kullanımınıza (indirdiğiniz veri miktarına) yüksek oranda hakim değilseniz limitsiz paketleri seçmenizdir. Zaten bu paketlerin fiyatları genelde uygun bir biçimde düzenlenmiştir ve sizi beklemediğiniz yüksek faturalar ödemekten uzak tutar.
Adil Kullanım Kotası (AKK)
Herkesin dilinde dolaşan, insanların şikayetlerinin başlıca sebeplerinden biri olan; adil kullanım kotası nedir, sizi nasıl etkiler, neden böyle bir uygulama vardır ve siz hangi seviyede bir kotaya yönelmelisiniz? Öncelikle; AKK sinir bozucu bir uygulama olsa da, mantık açısından tüketiciyi korumaya ve aynı ücreti ödeyen tüketicilere benzer hizmeti sürdürebilmeye yöneliktir. Yani sizinle aynı ücreti ödeyen, karşılığında daha fazla internet kullanıp (daha fazla veri indirip, daha fazla bant genişliği kullanıyorsa), sizin aldığınız hizmetin (sizin kullanabileceğiniz bant genişliğinin) niteliğinin düşmesine sebep oluyorsa burada bir müdahale olması normaldir. İdeal bir dünyada herkese yetecek kadar bant genişliği olurdu ancak maalesef şu anki altyapımızın her ücret ödeyen müşteriye belli seviyede bir hizmet sunabilmesi için böyle bir uygulama gereklidir. Size en uygun internet kotası nedir derseniz, sorunun kısa cevabı, sık sık film/dizi izliyor veya indiriyorsanız kotanızın yüksek olması gerektiğidir. Bu yüzden adil kullanım kotası olmayan internetleri, çok yüksek miktarda dosya indirimi yapmıyorsanız tavsiye etmiyoruz. Daha detaylı bilgileri (https://akillitarife.com/telekom/rehber/faydali-bilgiler/hizi-kac-mbps-olmali) yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Adil Kullanım Kotası, size ayrılmış bant genişliğinin, fazla yüklenen kullanıcılar tarafından çalınmaması için uygulanan bir sistemdir.
İnternet Hızı
İnternet hızım ne olmalıdır? İnternet hızınız yine bir çok değişkene bağlı olup, temelde interneti ne için kullandığınıza göre değişir. Yüksek kalite videolar (diziler/filmler) (720p) sık sık izliyorsanız internet hızınızın yüksek olması takılmadan izlemeniz için gereklidir. Aynı şekilde siz veya çocuğunuz sık sık aksiyon içeren online oyunlar oynuyorsa bağlantı hızınızın yüksek olması takılmadan oynamak için şarttır. Ancak "ben interneti sadece haberleri takip etmek için, facebook'uma bakmak için kullanırım" diyorsanız düşük hız sunan paketler de ihtiyacınızı karşılayacaktır. İhtiyacınız olan internet hızını bulun.
Taahhüt
Çok daha uygun bir internet kampanyası bulduysanız, taahüdünüzü yakmanız mantıklı olabilir.
Internet sağlaycı firmalar size sundukları indirmli paketler karşılığında bellir bir süre birlikte çalışma taahhütü ister. Bu süre genellikle 1 veya 2 yıl olarak belirlenmektedir. Eğer belirlenmiş taahhüt süresinden önce aldığınız hizmeti sonlandırmak isterseniz, sunulan tarife ile birlikte sağlanmış olan indirim ve hediyelerin ücretleri, internet sağlayıcısı firma tarafından geri istenir. Anlaşmış olduğunuz taahhüt tamamlanmadan önce taşınmak isterseniz, bir çok firma abonelğinizi yeni evinizde taşımanıza olanak sağlayarak sözleşmenizi devam ettirir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken unsur ise aldığınız hizmetin yeni evnizde devam edebilmesi için gerekli altyapının bulunması gerekliliği. Özellike Fiber internet gibi belirli alanlarda sunulan hizmetlerde bu problem yaşanabilirken, ADSL gibi telefon altyapısı kullanan internet bağlantı türlerinde bu sıkıntı yaşanmayacaktır. İnternetinizi taşımakla ilgili sorularınız için yazımızı kullanın.
Telefon bağlantısı
Fiber internet gibi, bölgeden bölgeye değişiklik gösteren paketlerinizi taşıtmak istiyorsanız, o bölgede altyapı yeterliliği olduğundan emin olun.
İnternet bağlantınızın türüne ve seçtiğiniz internet paketine göre bazı firmalar, evinizde telefon bağlantısı olmasını zorunlu kılmaktadır. Özellikle telefon altyapısını kullanan ve ülkemizde en yaygın sabit internet bağlantısı türü olan ADSL tarifelerinde bir çok firma telefon bağlantısı bulunmasını zorunlu kılmaktadır. Telefon bağlantınızı hiç kullanmasınız bile, sunulan altyapı karşılığı bir bedel ödemeniz gerekmektedir. Bu nedenle farklı internet bağlantı türlerini dikkatle incelemenizi ve size en doğru bağlantı türünü ve tarifeyi seçmenizi öneririz. Telefon hususunda dikkat edilmesi gereken nokta ise yine internet limitinde olduğu gibi ihtiyaçlarınıza en uygun tarifeyi seçmek, bu sayede beklenmedik fatura tutarlarından kurtulmaktır. Cep telefonlarında olduğu gibi sabit hat hizmetlerinde de şirketler, "konuştuğun kadar öde" ile "1000 dakika bedava" benzeri kampanyalar sunmaktalardır. Bizim tavsiyemiz telefonunuzu hiç kullanmıyorsanız, diğer değişkenlerle birlikte değerlendirdikten sonra buna göre karar vermenizdir. Ev telefonu çok kullanılan bir hanede yaşıyorsanız da 2. türde kampanyaları tercih etmeniz, bunu yaparken de konuşacağınız dakikayı iyi ayarlamanızı öneriririz. Keza kullanım hakkınızı aştıktan sonra beklenmedik faturalarla karşılaşabilirsiniz.
Adsl nedir, fiber nedir, hangi internet bağlantı türünü seçmeliyim ? kablonet nedir gibi sorularınız için ise yazımıza bakabilirsiniz.