Doğal gaz abonelik ücretleri: Ne kadar ödeyeceğimizi nasıl hesaplarız?

Güncelleme tarihi
min reading

Doğal gaz kullanımına başlamak için aboneliğinizi yaptırırken işlemlerin tamamlanması için bazı ücretlerin ödenmesi gerekir. Doğal gaz abonesi olurken hat bağlantısı, iç tesisat, abonelik bedeli ve ek masraflar için ödenecek tutarlar hakkında bilgi sahibi olmanız ve ödeyeceğiniz ücretleri hesaplayabilmeniz için bu yazıyı hazırladık.


Doğal gaz abonelik ücreti hesaplama

Bağlantı ücreti ve iç tesisat masrafları ne kadar tutar?

Doğal gaz abonesi olmayı düşünüyorsanız ve evinizde doğal gaz kullanımı için hazır tesisat var ise doğrudan bir sonraki adım olan abonelik işlemlerine geçebilirsiniz. Fakat evinizde bağlantı ve iç tesisat henüz tamamlanmamışsa öncelikle bunları tamamlamak için başvuruda bulunmanız gerekir.

Doğal gaz şirketi, talebiniz doğrultusunda, teknik imkanlar el verdiği ölçüde doğal gaz hizmetini binanıza getirmekle yükümlüdür.

Doğal gaz hat bağlantısı için bağlantı ücreti ödenir. Bağlantı ücreti, EPDK tarafından bağlantı yapılacak yerin alanına göre hesaplanmak üzere belirlenir ve her yıl yeniden düzenlenir. Bağlantı bedeli bir defaya mahsus ödenen bir ücrettir ve bağlantı işlemi başladıktan sonra iade edilmez.

Bağlantı ücretini belirlemekte kullanılan ölçü Bağımsız Bölüm Sayısı (BBS)'dir. Bağlantı ücretinin ne kadar olacağını hesaplamak için öncelikle bağlantının yapılacağı yerin kaç BBS olduğunu belirlememiz gerekir.

Bağımsı Bölüm Sayısı (BBS) neye göre belirlenir? Son düzenlemeler çerçevesinde BBS hesabına göre ilk 200 m2 1 BBS olarak ele alınır. Alan arttıkça, ilave her 100 m2 için +1 BBS daha eklenecektir. Yani 165 m2 bir ev için de 200 m2 bir yer için de 1 BBS ele alınacaktır. 201 m2'den 300 m2'ye kadar +1 BBS eklenir, hesap 2 BBS üzerinden yapılır. Bu şekilde alan arttıkça BBS de artar.

Aşağıda 2019 yılı itibariyle konutlar için belirlenen bağlantı ücretleri ve örnek m2'ler üzerinden toplam ödenecek tutar örneklerini bulabilirsiniz. Bu örneklerden yola çıkarak kendi bağlantınız için ödenecek tutarı hesaplayabilirsiniz.

Doğal gaz bağlantı ücreti hesaplama 2021
Evin Brüt Alanı 200 m2'ye kadar Örnek : 270 m2
Bağlantı Bedeli 656,7 TL 656,7 TL (ilk 200 m2)
570,5 TL (sonraki her 100 m2 'ye kadarki alan için)
KDV %18
Damga Vergisi %1,896
Toplam 656,7 TL + KDV ve Damga vergisi 1227,2 TL + KDV ve Damga vergisi

2021 yılında uygulanacak EPDK kurul kararları baz alınarak hazırlanmıştır.

Yukarıda verilen bedellere ek olarak %18 oranında KDV uygulanır.

Bağlantı ücreti dışında nasıl bir masrafınız olacak? Konutunuzun doğal gaz kullanımına hazır hale gelmesi için iç tesisatın tamamlanması gerekir. Tesisatın kurulumu doğal gaz şirketinden onaylı tesisat firmaları tarafından yapılır. Tesisatın döşenmesi, kombi, doğal gaz sobası vb. cihazların tutarı birkaç bin TL tutarında bir masraf oluşturacaktır. Tesisatın genişliği, kullanılan malzeme ve cihazların kalitesi bu tutarı değiştirecektir. Uygun gördüğünüz birkaç tesisat firmasından teklif alarak size en uygun olanıyla çalışarak tesisatınızı tamamlayabilirsiniz.

Doğal bağlatma ile ilgili tüm detaylar burada!

Doğal gaz aboneliği ve abonelik ücretleri nelerdir?

Doğal gaz bağlantınız ve iç tesisatınız doğal gaz kullanımına hazır, peki şimdi ne yapacaksınız? Doğal gaz kullanmaya başlamak için doğal gaz şirketi ile kullanım sözleşmesi yaparak güvence bedeli ödemeniz gerekmektedir. Güvence bedeli, abonelerin ileride borcu olması durumunda teminat olarak alınan bir ücrettir. Abonelik sonlandırılırken ödenmemiş borçlar bu bedelden kesilir. Borç bulunmadığı durumda veya borçtan artan miktar enflasyon oranlarına göre güncellenerek iade edilir. Güvence bedeli EPDK tarafından her yıl yenilenerek duyurulur.

Güvence bedeli nasıl hesaplanır? Bu bedel, abonenin doğal gazı hangi alanlarda kullanacağına göre belirlenir. Isınma, mutfak, sıcak su gibi farklı kullanım alanlarında cihazların sayısı ve türüne göre farklı ücretler belirlenmiştir. Aboneliğinizi yaptırırken hangi alanda, kaç adet cihaz kullanacağınız, ödeyeceğiniz güvence bedelini değiştirecektir.

Aşağıda 2021 yılı için doğal gaz aboneliğinde öngörülen kullanım alanlarına göre ücretleri bulabilirsiniz. Bu alanlarda hangi sistemi kullanacağınıza ve kaç adet cihazınız ile kullanım yapacağınıza göre ücretleri toplayarak ödeyeceğiniz bedeli hesaplayabilirsiniz.

Doğal Gaz Güvence Bedelleri 2021 (Damga Vergisi Hariç)
Güvence bedeli Ödenecek Tutar
Kombi 563,9 TL
Merkezi Sistem (Bağımsız Bölüm Başına) 503 TL
Soba (adet başına) 503 TL
Ocak 29,8 TL
Şofben (Sıcak su) 60,8 TL
Damga Vergisi Güvence bedelinin binde 9,48'i
Dosya Masrafı Şirket belirler

Güvence bedeli dışında başka bir ücret ödeyecek miyim? Doğal gaz aboneliği yaptırırken güvence bedeli dışında abonelik işlemleri için alınan ufak bazı ücretler de ödenir. Bunlar damga vergisi ve dosya masrafıdır. Damga vergisi güvence bedelinin binde 9,48'i oranında alınırken, dosya masrafları genelde şirket tarafından belirlenir.

Abonelik ücretleri taksitle ödenir mi? Abonelik ücreti doğal gaz şirketi tarafından peşin ve nakit olarak tahsil edilmektedir. Doğal gaz şirketinin insiyatifine göre güvence bedelini faturaya yansıtarak taksitlendirmek mümkün olabilir. Bunun için hizmet alacağınız doğal gaz dağıtım şirketi ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

  • Güvence bedelini aşağıdaki yollarla en geç 15 gün içerisinde iade alabilirsiniz:
  • PTT şubelerinden (nakit olarak)
  • Doğal gaz dağıtım şirketi veznelerinden (nakit olarak)
  • IBAN numarası ile hesaptan (Hesap sahibi ile faturanın kesildiği kişi aynı kişi olmalıdır.)
  • Aynı doğal gaz şirketiyle aynı kişi adına yeni abonelikte doğrudan aktarılabilir.

Doğal gaz aboneliği ile ilgili diğer tüm bilgilere buradan ulaşın!

Ön ödemeli (kartlı) sayaç ile doğal gaz için hangi ücretler uygulanıyor?

Doğal gaz kullanımınızı kartlı sayaç ile, yani önden ödeme yapılarak kart ile harcama yapılan sayaç sistemi ile yapmayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda standart sayaçlı kullanıma göre farklı ücret uygulaması ile hizmetinize başlarsınız.

Ön ödemeli sayaç ile kullanım yapacak aboneler güvence bedeli ödemez! Ön ödemeli (kartlı) sayacı olan aboneler, yükledikleri kadar harcarlar. Bu durumda borç oluşmayacağından güvence bedeli alınmaz. Kartlı sayaç kullanıcıları abonelik sonunda kartlarında artan miktarı iade alabilirler.

Mevcut mekanik sayacın ön ödemeli sayaç ile değiştirilmesi durumunda ödenmesi gereken ücret 268,7 TL + KDV'dir.

Sayaç açma kapama bedeli ne kadar?

Sayaçtan enerji kesilerek doğal gaz hizmetinin durdurulduğu hallerde tekrardan gazın kullanıma açılabilmesi için kesme bağlama bedeli (sayaç açma kapama ücreti) ödenmesi gerekir. Yeni taşındığınız yerde sizden önceki abone doğal gazı kapattırdıktan sonra sizin kullanabilmeniz için gazı açtırmanız gerekecektir. Bu işlem başına EPDK'nın düzenlemeleri çerçevesinde belirli bir bedel ödenmektedir.

2019 yılı için doğal gaz açma kapama bedeli KDV hariç 26,5 TL'dir.