Doğalgaz faturasında bulunan vergiler:
KDV
ÖTV
Abone bağlantı bedeli
Dağıtım şebekesinin abonenin tesisatına bağlantısının yapılması için gereken proje, işçilik, malzeme, kontrol ve onay harcamalarının abone başına düşen payı nı gösteren bedeldir. Bu bedel, doğalgaz faturasındaki diğer bedeller arasında en büyük yeri teşkil eden bedeldir.
Bağımsız birim sayısı (BBS) üzerinden hesaplanmaktadır. Dairenin 200 m2 ye kadar olan brüt alanı için bir BBS ve 200 m2 den sonraki her 100 m2 için artı bir BBS olarak hesaplanır.
Abone bağlantı bedeli üst sınırı ilk BBS için (200 m2 ye kadar) 656,7 TL + KDV + Damga Vergisi, bundan sonraki her 100 m2 ye kadar ek alan içinse 570,5 TL + KDV + Damga Vergisi olarak hesaplanır.
Gaz kesme - açma bedeli
Abonenin belli bir süre için doğalgazı kullanmak istememesi halinde, o döneme kadar tükettiği doğalgazın bedelini ödemesi şartıyla üç gün içinde kapatılır.
Abone, doğalgaz faturasını son ödeme tarihinden itibaren 15 gün içinde ödemezse en az üç gün önceden ihbar edilmek şartıyla kapatılır.
Mahkeme veya kurul kararıyla veya kaçak yahut usulsüz doğalgaz kullanıldığının tespiti halinde kapatılır.
Abonenin başka bir adreste bulunan doğalgaz aboneliğine dair borçlarını ödeyememesi halinde kapatılır.
Aboneden mesuliyetinde sayacın en az iki fatura dönemi okunamamasından dolayı dağıtım şirketi tarafından bırakılan bildirime üç iş günü içinde cevap verilmemesi halinde kapatılır.
GAZ KESME - AÇMA BEDELİ Doğalgazı yukarıdaki nedenlerden dolayı kullanıma kapanan abonelerden alınan kesme - açma bedeli her yıl EPDK tarafından belirlenir ve tüm dağıtım şirketleri tarafından uygulanmak zorundadır. Güncel doğalgaz kesme-açma bedeli 2021 yılı için 26,5 TL'dir.
Sayaç bakım ve kalibrasyon bedeli
Sayaçların takılması, sökülmesi, değiştirilmesi, kontrolü ve benzeri her türlü işlem, dağıtım şirketin tarafından gerçekleştirilir. Sayacın dağıtım şirketi tarafından, her türlü ayar ve bakımı için periyodik olarak muayene ettirilmesi gerekmektedir.
Usulsüz kullanım bedeli
Aşağıda belirtilen durumlarda usulsüz doğalgaz kullanım ı yapılmış olup, doğal gaz kullanıma kapatılır. Usulsüz kullanım bedeli gaz kesme - açma bedelinin üç katı olarak uygulanır.
Abonenin dağıtıcı şirketin yazılı onayı olmaksızın doğalgaz kullanması
Abonenin dağıtıcı şirketin yazılı onayı olmaksızın başka bir bölüme sayaç üzerinden doğal gaz bağlantısı yapması
Kendi adına sözleşme yapmadan daha önce aynı adreste doğal gaz kullanan abone adına doğal gaz kullanılması
İç tesisatta dağıtıcı şirketin onayı olmaksızın tadilat yapılması
Güvence Bedeli Güvence bedeli bir nevi depozito olarak görülebilir. Doğal gaz dağıtım şirketi güvence bedelini mekanik sayaç kullanan tüketicinin borcunu ödememe riskine karşı bir kereye mahsus olmak üzere alır. Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerden güvence bedeli alınmaz.
KDV
Katma değer vergisi, doğal gaz perakende satış fiyatı üzerinden alınır. Ülkemizde yapılan neredeyse her ürün satışı ve hizmet alımında olduğu gibi, doğalgaz satışından da devlet son tüketiciden vergi almak amacıyla katma değer vergisi almaktadır.
Doğal gaz satışından alınan KDV oranı %18 olarak belirlenmiştir. Ödenecek KDV tutarı, dağıtım şirketi tarafından uygulanan perakende satış fiyatı üzerinden hesaplanır. Bu fiyata sistem kullanım bedeli ve ÖTV de dahildir. Yani öncelikle sistem kullanım bedeli ve ÖTV eklenir, burada çıkan fiyat üzerinden KDV alınır.
ÖTV
Doğal gaz ÖTV'ye tabi bir üründür. Kanuna göre, doğalgaz, standart metreküp (Sm3) üzerinden vergilendirilir. Doğal gaz standart metreküp biriminin belirlenmek için, EPDK'nın yayınladığı faturalandırmaya ilişkin esaslarda yer alan mutlak basınç, sıcaklık ve üst ısıl değer birimleri kullanılır.
Tüketim şekline göre ÖTV oranları motorlu taşıtlarda yakıt olarak doğal gaz kullananlar için 0,8599 TL/Sm3 , diğer tüm tüketiciler (konut, serbest tüketici vb.) içinse 0,0230 TL/Sm3 olarak belirlenmiştir.