Doğal gaz arızası veya kesintilerde ne yapılmalı?

Bulunduğunuz bölgede ya da tesisatınızda arıza veya planlı doğal gaz kesintileri yaşanabilir. Doğal gaz hizmeti dağıtım şirketleri tarafından verilmektedir ve doğal gaz arıza / kesintilerinde dağıtım şirketinden destek almanız gerekir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yapmanız gerekenler, kesintilerin nedenleri ve çözümlerini bu yazıda derledik.


Doğal gaz neden kesilir?

Doğal gaz hizmeti dağıtım şirketi tarafından sunulan bir hizmettir. Her bölgede görevli dağıtım şirketi teknik imkanlar yeterli olduğu ve abonelikle ilgili bir problem yaşanmadığı sürece bu hizmeti abonelerine sunmakla sorumludur.

Doğal gaz hizmeti aşağıdaki sebeplerle durdurulabilir:

  • Abonenin hizmeti durdurmak istemesi üzerine doğal gaz kesilir.
  • Abonenin doğal gaz borcunu ödememesi halinde 15 gün içinde enerji kesilir. (Dağıtım şirketi kesme işleminden 3 gün önce haber vermelidir.)
  • Kaçak veya usulsüz doğal gaz kullanımı tespit edildiğinde.
  • Müşteriden kaynaklanan bir sebepten dolayı sayaç iki fatura dönemi boyunca okunamaz ve yapılan bildirime 3 iş günü içinde cevap verilmezse
  • Gaz kaçağı veya güvenlik riski olan hallerde
  • Mevzuattan kaynaklanan bazı zorunlu hallerde

Kaçak kullanım ve güvenlik riski bulunan haller dışında kesme işlemi iş günlerinde yapılır.

Doğal gazınız yukarıda belirtilen sebepler ile kesilmiş olabilir. Doğal gaz hizmetiniz beklenmeyen bir şekilde kesilirse birkaç ihtimali göz önünde bulundurmanız gerekir.

  • Doğal gaz kesintisinde ilk aklınıza gelmesi gereken sorular:
  • Kesinti genel bir kesinti mi, yoksa sadece evin doğal gazı mı kesilmiş?
  • Faturalarım düzenli olarak bana ulaşıyor mu?
  • Son faturamı ödedim mi?

Doğal gaz kesintisi olduğunda nereyi aramalıyım?

Doğal gaz kesintisi yaşıyorsanız sebebini öğrenmek ve çözüme ulaşmak için bölgenizdeki doğal gaz dağıtım şirketini aramalısınız. Doğal gaz ile ilgili hizmet ve tüm işlemler bu şirket tarafından yürütülür.

Doğal gaz dağıtım şirketine Türkiye'nin her yerinden 187 numaralı hattan ulaşabilirsiniz. 187'den otomatik olarak bölgenizdeki şirkete bağlanırsınız.

187 numaralı hatta ulaşamıyorum, ne yapmalıyım?

187 numaralı hat genellikle aradığınızda ulaşılabilir olacaktır. Aşırı yoğunluk olan bir durumda bu numaradan dağıtım şirketine ulaşamıyorsanız çağrı merkezi numaralarını da deneyebilirsiniz. Bazı dağıtım şirketlerinin özel çağrı merkezi numaraları da bulunur, bu hatlar ile de aynı işlemleri yapabilirsiniz.

Doğal gaz arızası veya kesintisi dışında gaz kaçağı gibi güvenliği tehdit eden durumlarda ve kaçak kullanım ihbarı yapmak için de Doğal Gaz Arıza Hattını arayabilirsiniz.

Doğal Gaz Arıza ile ilgili tüm telefon numaraları ve detaylı bilgiye buradan ulaşın!

Bakım / Onarım kesintileri nasıl yapılır?

Doğal gaz şebekesinin genişletilmesi, bakımı, onarımı veya yenilenmesi gibi nedenlerle planlı kesintiler yapılabilir. Böyle durumlarda alınması gereken önlemler ve kesinti zamanı abonelere en az 3 gün önceden haber verilir. Acil durumlar dışında habersiz olarak yapılan kesintiler sonucunda yaşanan mağduriyetlerde doğal gaz şirketi sorumlu olur.

Şebekeye bağlı bakım onarım çalışmaları dışında iç tesisatınızda bulunan bir arıza nedeniyle de doğal gaz kesintisi yaşayabilirsiniz. Doğal gaz şirketini aradığınızda kesintinin sebebini öğrenebilirsiniz.

Doğal gaz arızasında acil durumlarda ne yapılmalıdır?

Doğal gaz şirketlerine acil durumlar olduğunda ulaşmanız önemlidir. Doğal gaz kaçağı olduğunda çürük sarımsağa benzer bir koku alısınız. Böyle bir koku duyduğunuzda panik yapmadan hemen Alo 187'yi aramalısınız. Acil ihbarınız üzerine şirket yetkilileri ihbara en geç 15 dakika içinde müdahale etmelidirler. Ekip gelene kadar tüm vanaların kapatılması, havalandırmak için pencerelerin açılması, önlem olarak ev içerisindeki elektrik sigortalarının kapatılması ilk yapmanız gerekenlerdir.

187 numarasını aradığınızda hayati önem arz eden acil durumlar için yönlendirmeleri takip edin. Doğal gaz şirketleri acil durumlar için en hızlı şekilde cevap verebilecek yeterli sayıda telefon hattı bulundurur. Gerektiğinde güvenlik, itfaiye ve acil sağlık hizmeti yetkilileriyle bağlantı kurulur.

Doğal gaz arızası ile ilgili acil durumlar için dağıtım şirketine ulaştığınızda konu hakkında hızlıca bilgi verip yardım talep edebilirsiniz. Acil müdahale merkezindeki yetkililer, acil durum karşısında nasıl davranmanız gerektiğini, ekibin ne kadar sürede acil durum yerine ulaşabileceği gibi konularda size bilgi verir.

Acil müdahale hizmeti ücretsiz bir hizmettir, ancak iç tesisatta yapılan tamiratların ücreti tesisat sahibinin sorumluluğundadır.

doğal gaz kesintisi

Fatura borcundan dolayı doğal gaz kesintisi

Doğal gaz faturanızı ödemediğiniz durumda doğal gaz şirketi enerjinizi kesebilir. Abone, faturasını son ödeme tarihinden sonraki 15 gün içerisinde ödemezse, en az 3 gün önceden haber verilerek doğal gaz kesilir. Ayrıca zamanında ödenmeyen faturalara gecikme zammı uygulanır. Yani son ödeme tarihinden sonra faturanızı öderken gecikmeden zamlanmış olarak ödersiniz. Gecikme zammı miktarı doğalgaz kullanım sözleşmenizde belirtilir.

Çözüm: Faturanızı gecikme zammı ile birlikte ödeyip doğal gaz şirketine enerjinizin tekrardan verilmesi için başvuruda bulunduktan sonra 24 saat içinde tekrardan doğal gazınız açılacaktır.

Borçtan dolayı kesinti olduysa kesme bağlama bedeli ödenir mi? Doğal gaz borçtan dolayı kesildiyse kesme bağlama bedeli uygulanacaktır. Bu bedel sadece sayaç kapama ve açma işlemlerinden birinde uygulanır. Borçtan dolayı kesilen enerji tekrar verildikten sonra bir sonraki faturanızda bu bedel eklenmiş olur.

Usulsüz doğal gaz kullanımının cezası vardır! Sayacınıza müdahale ederek veya başkası adına enerji kullanımı yaparak usulsüz kullanımda bulunuyorsanız sayaç açma-kapama bedelinin 3 katı kadar ceza uygulanmaktadır.

Önerimiz: Doğal gaz kullanıcısı olarak evlerimizin temel ihtiyaçlarından birinin kesintiye uğraması bizleri zor durumda bırakacaktır. Bu sebeple doğal gaz faturalarının son ödeme tarihlerine dikkat etmeyi ve zamanında ödeme yapmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz. Böylece hem enerjinizde borçtan kaynaklı kesinti yaşamaz hem de gecikme faizi ve kesme bağlama bedeli gibi ek ücretleri ödememiş olursunuz.

Güncelleme tarihi