TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

Doğalgaz aboneliği nasıl taşınır?

Güncelleme tarihi
min reading

Yeni evinize veya iş yerinize taşındınız, ilk olarak ne yapmalısınız? Taşındığınız yerde ilk yapacağınız işlemlerden biri doğalgaz aboneliğinizi de yeni adrese taşımaktır. Doğalgaz taşıma ile ilgili işlemleri, gerekli belgeleri, öncesinde veya sonrasında yapılacakları merak ediyorsanız, yazımız sizin için!

Doğalgaz aboneliği taşıma işlemleri nasıl yapılır?

Yeni adresinizde doğalgaz hizmeti alabilmek için sayacınızı ve tesisatınızı açtırmanız gerekmektedir. Sizden önce bu adreste bulunan abone büyük olasılıkla doğalgazı kapattırmış olacaktır ve kendi adınıza yeni adresinizde abonelik yaptırarak gazı kullanmaya başlarsınız.

Önceki abone taşınırken doğalgazı kapattırmamış ise bile başkası adına kullanım yapmanız usulsuz olur. Bu sebeple her şekilde doğalgaz dağıtım şirketi ile iletişime geçerek kendi adınıza yeni bir abonelik yaptırmanız gerekir.

  • Doğalgaz kullanmaya başlamak için:
  • Doğalgaz dağıtım şirketini 187 numaralı hattan veya çağrı merkezi numarasından arayarak yeni doğalgaz aboneliği ile ilgili işlemleri başlatabilirsiniz.
  • Bazı şirketlerde online işlemler vasıtasıyla doğalgaz nakil veya yeni abonelik işlemlerini internet üzerinden başlatabilirsiniz.
  • Doğalgaz abonelik işlemleri artık E-Devlet üzerinden de yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden doğalgaz abonelik açtırmak veya kapatmak için başvuru yapabilirsiniz.
  • Online veya telefon yoluyla randevu belirlendikten sonra randevu zamanında gerekli evrakları hazırlamış ve ücretleri ödemiş olarak evde bulunmanız yeterli olur.
  • Gerekli evraklarla birlikte en yakın merkeze giderek işlemleri yapabilirsiniz. Merkezlerden de randevu belirlemek işlerinizi hızlandıracaktır.
  • Abonelik işlemleri boyunca tüm detaylı bilgi ve yönlendirmeleri doğalgaz şirketinin müşteri hizmetleri sayesinde alabilirsiniz.

Doğalgaz aboneliğini taşımak için kim başvuru yapmalı?

Doğalgaz aboneliği nakil işlemleri adreste ikamet eden kişi tarafından şahsen yapılmalıdır. Yeni adreste ev sahibi veya kiracı olabilirsiniz. Her durumda doğalgazı kim kullanacak ise abonelik onun üzerinde olmalıdır. 

Üçüncü bir kişinin sizin adınıza abonelik işlemlerini yapabilmesi için noter onaylı vekaletname gerekmektedir.

Başkası adına enerji kullanımı yapmak usulsüz kullanım sayılır ve cezası bulunmaktadır.

Doğalgaz aboneliği taşıma işlemlerinden sonra gaz ne zaman açılır?

Doğalgaz aboneliğinizi taşımak için resmi işlemleri tamamladıktan sonra 3-4 gün içinde gaz kullanmaya başlayabilirsiniz.

Doğalgaz dağıtım şirketi ile berlirleyeceğiniz ve sizin de adreste bulunacağınız bir randevu tarihinde ekipler güvenlik kurallarına uygun şekilde tesisatınızı açmaya gelirler. Randevu günleri yoğunluğa göre en erken 2 gün, en geç 1 hafta içinde verilebilmektedir. Bu açıdan taşınmadan 1 hafta kadar önce işlemleri başlatabilirsiniz.

Gazın kullanıma açılması işlemini ancak yetkili ekipler yapabilir. Güvenlik açısından kesinlikle gazı kendiniz açmaya veya yetkisiz kişilere açtırmaya çalışmayınız.

Doğalgaz aboneliğini taşımak için hangi evraklar isteniyor?

Doğalgaz aboneliğinizi yeni adresinize taşımak için sizden yeni taşındığınız yere ve size ait bazı evraklar istenir. Yapılacak işlemler için yeni adreste doğalgaz hattı bulunup bulunmadığına bakılır. Hat bağlantısı yoksa öncelikle bağlantı ve tesisat işlemleri yapılmalıdır. Doğalgaz hat bağlantısı ve çalışır bir tesisat varsa abonelik anlaşması yapmak üzere aşağıdaki belgelerle başvurunuz işleme alınır.

Doğalgaz abonelik nakil işlemleri için gerekli belgeler
Doğalgaz abonelik taşıma için evraklar:
  1. Nüfus cüzdanı
  2. Mülk sahibiyse, tapu ya da yapı ruhsatı fotokopisi
  3. Kiracıysa, abone olabileceğine dair imzalı dilekçe ve kira kontratı fotokopisi
  4. Daha önce binanızda abonelik yapılmışsa, binanın tesisat numarası; ilk bağlantı için ise, binanın yapı ruhsatı (05.12.2009 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların ısınma şekli ruhsatta belirtilen şekli ile uygulanır, bu tarihten önce ruhsat almış olanlarda ise ısınma şekli ile ilgili apartman kararı getirilmelidir.)

İş yerleri için ek olarak:

  • Vergi levhasının bir kopyası
  • Türkiye Ticaret Sicili gazetesinin ilgili sayfasının bir kopyası
  • İmza sirküleri ve yetki belgesi kopyası
  • Kaşe

Doğalgaz abonelik taşıma ücreti ne kadar?

Doğalgaz aboneliğinizi taşıyarak yeni adresinizde doğalgaz kullanmaya başlayabilmek için güvence bedeli ödemeniz gerekmektedir. Ödenecek toplam güvence bedeli, doğalgazın kullanım alanına ve adreste kullanılacak doğalgazlı cihazların sayı ve niteliğine göre değişiklik gösterir. Aşağıdaki tablodan ücretlere ulaşabilirsiniz.

Doğalgaz abonelik taşıma ücretleri 2021
Güvence bedeli Ödenecek Tutar
Kombi 563,9 TL
Merkezi Sistem (Bağımsız Bölüm Başına) 503 TL
Soba (adet başına) 503 TL
Ocak 29,8 TL
Şofben (Sıcak su) 60,8 TL
Damga Vergisi Güvence bedelinin binde 9,48'i
Dosya Masrafı Şirket belirler

Yukarıdaki ücretlerden sizin için gerekli olan elemanların toplamını alarak toplam güvence bedeli miktarınızı bulabilirsiniz. Güvence bedeli abonelik sırasında peşin olarak veya daha sonra faturalara eklenmek suretiyle taksit halinde ödenebilir.

Abonelik taşımadan önce doğalgaz bağlantı işlemleri yapmanız gerekiyorsa mekanın alanına göre bağlantı ücretleri uygulanır. Bağlantı ücretleri ve daha fazlasını burada bulabilirsiniz.

Eski doğalgaz aboneliğinin iptali

Aboneliğinizi yeni adresinize taşırken eski aboneliğinizi de kapatmanız gerekmektedir. Doğalgaz aboneliğinizi kapatmazsanız sizin adınıza borç oluşması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Doğalgaz aboneliğinizi kapatmak için:

  • Eski adresinizin bağlı bulunduğu doğalgaz şirketinin müşteri hizmetleri merkezlerine gidebilir,
  • Dağıtım şirketinin telefon numaraları yoluyla doğalgaz abonelik iptali talebinde bulunabilir,
  • Online işlemler veya E-Devlet üzerinden doğalgaz abonelik kapattırma işlemlerini başlatabilirsiniz.

Tıpkı abonelik başlatma işlemi gibi abonelik kapatma işlemini de abonenin bizzat yapması gerekir. Başkası adına işlem yapabilmek için noter onaylı vekaletname istenecektir.

Doğalgaz aboneliğini kapattırmak için gerekli belgeler nelerdir?

  • Konut aboneleri
  • Abone / tesisat numarası (doğal gaz faturası)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi (TC kimlik numaralı)
  • Yabancı uyruklu aboneler için pasaport ve fotokopisi
  • Sayaçtan okunan son endeks
  • Banka hesabı IBAN numarası (Güvence bedelinin havalesi için gerekebilir.)
  • Sözleşme feshi üçüncü kişiler tarafından yapılacaksa noter onaylı vekaletname fotokopisi
  • Konut harici aboneler
  • Yetki belgesi
  • İmza sirküleri
  • Yetkilinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Kaşe

Doğalgaz aboneliği ne zaman kapatılmalı?

Doğalgaz aboneliğinin kapatılması, siz işlemleri tamamladıktan sonra en gen 3 iş günü içinde yapılmaktadır. Buna göre taşınma tarihinize yakın bir zamanda işlemleri yapabilirsiniz.

Doğalgaz aboneliğini kapattırdıktan sonra 5 gün içinde güvence bedelini, 10 gün içinde varsa gaz iade bedelini geri alabilirsiniz.

Doğalgaz abonelik iptali ile ilgili daha fazla bilgiye şu yazımızdan ulaşabilirsiniz: "Doğal Gaz Aboneliği Kapatma İşlemleri"