İnternet gittiğinde ne yapılır? : Evinizde bulabileceğiniz basit çözümler
İnternet bağlantınızda sorun mu yaşıyorsunuz? İnternetinizin gitmesinin birkaç sebebi olabilir. İnternet bağlantısında kesinti olduğu durumlarda basit birkaç adımla sorunu tespit edebilir ve giderebilirsiniz. Evde yapabilecekleriniz haricinde desteğe ihtiyaç duyduğunuz durumlar da olabilir. Bu gibi durumlarda ne yapmanız gerektiğini yazımızdan öğrenebilirsiniz.
İnternet bağlantım kesildi, sebebi ne olabilir?
İnternetiniz kesildiyse bunun birkaç sebebi olabilir:
- Modem ile ilgili bir çalışma veya bağlantı problemi yaşanıyor olabilir. Bilgisayarınız modeme bağlanmakta güçlük çekiyorsa internetiniz kesilebilir.
- Faturanız ödenmediğinden dolayı internet kesilmiş olabilir.
- Modeminiz internete bağlanamıyor olabilir. Bilgisayarınızda Ağ ve İnternet Ayarları bölümünde ağ durumunu kontrol ettiğinizde kesintinin nereden kaynaklandığını görebilirsiniz.
- Binanızdaki hatlardan kaynaklı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
- İnternet sağlayıcınızın ana hatlarında arıza olması ihtimali vardır.
Yukarıda belirttiğimiz sebeplerle internet sıkıntısı yaşıyor olabilirsiniz. Bu sorunların giderilmesi için öncelikle en basit çözümleri deneyerek başlamanızı ve hepsinden önce internet borcunuz olmadığından emin olmanızı tavsiye ediyoruz.
İnternet gitti, sorunu nasıl çözerim?
İnternetiniz kesildiyse sorunun kaynağına göre farklı yollar deneyebilirsiniz. Bilgisayarınızın Ayarlar bölümünden Ağ ve İnternet ile ilgili başlığa gelerek buradan internet bağlantısında nasıl bir sorun olduğunu görebilirsiniz. Sorun bilgisayarınız ile modem arasında bir bağlantı sorunundan kaynaklanıyor olabileceği gibi, modemin internete ulaşmasında bir problem yaşanıyor da olabilir. Windows kullanıcıları bu bölümde karşılarına çıkan sorunların üzerine tıklayarak sorunun sözümü için Windows'un sorun giderme işlevinden yararlanabilirler.
Öncelikle fatura borcunuz bulunmadığından emin olun! Birçok internet şirketi, fatura borcundan dolayı internet kesildiğinde tarayıcınızda uyarı göstererek sizi haberdar eder. Böyle bir uyarı çıkmasa bile borcun ödenip ödenmediğini kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
Eğer bilgisayarınız sorunu tanımlayamıyor veya çözemiyorsa diğer aşamalara geçmeniz gerekir.
- Sorun modeme bağlanma ile ilgili ise:
- Önce ağ bağlantınızı kapatıp bir 10 saniye kadar bekledikten sonra tekrar açarak bağlanmaya çalışın.
- Modeminizin çalışıyor olduğundan emin olun, ışıkları yanıyor mu kontrol edin.
- Ağ bağlantınızı yeniden açtığınız halde bir değişiklik olmadıysa modemi kapatarak 10 saniye kadar bekleyin ve tekrar açın.
- Kablolu bağlantı yapıyorsanız; bilgisayarınızın kablo girişlerini kontrol edin ve doğru bağlandığına emin olun. Bilgisayarda alternatif ethernet girişi varsa kablonuzu diğer yuvalara takmayı da deneyebilirsiniz.
- Modeminiz internete bağanamıyorsa:
- Modemi aynı şekilde kapatıp 10 sn kadar sonra tekrar açmayı deneyin.
- Modemin telefon hattına bağlanan kabloları ile güç kablosunu kontrol edin.
Bu kontrollerden sonra hala internete bağlanamıyorsanız, internet sağlayıcınızı arayarak teknik destek alabilir ve arıza bildirimi yapabilirsiniz.
Teknik destek almadan önce eğer size fazla karışık gelmiyorsa bilgisayarınızda Ağ Bağlantılarını bularak kullandığınız bağlantının özelliklerini kontrol edebilirsiniz. Ay bağlantılarının sorunsuz çalışması için gerekli protokollerin yüklü ve çalışır durumda olması gerekir. Bu aşamada basitçe şu kontrolleri yapabilirsiniz:
- Kablolu bağlantı yapıyorsanız aygıt yöneticisi üzerinden ağ araçlarını bularak ethernet kartı sürücüsünü kontrol edebilir ve yüklü değilse yükleyebilirsiniz.
- Kablosuz ağ bağlantılarının özelliklerine bakarak İnternet Protokolu (TCP/IP) doğru şekilde çalışıyor mu kontrol edebilirsiniz. IP ve DNS ayarlarınız daha önceden değiştirildiyse buradan otomatiğe alarak tekrar bağlanmayı deneyebilirsiniz.
Tüm çabalarınız ve basit kontrolleriniz sonucunda bir çözüme ulaşamadıysanız binanızdaki hatlarda veya genel şebekede arıza söz konusu olabilir. Bu açıdan en doğru yöntem internet şirketinizi aramak ve sorunu bildirmektir. Siz problemi yetkililere aktardığınızda genellikle kısa süre içerisinde sorun tespit edilir ve çözümü için arıza bildiriminiz yapılır. Daha sonrasında ekiplerin kontrol ve tamirat için gelmesini beklemek gerekiyor. Bazı durumlarda sorunlar ekiplere gerek olmadan doğrudan merkezden de çözülebiliyor.
İnternet kesildiğinde nereyi aramalıyım?
İnternet kesintinize basit yollarla çözüm bulamıyorsanız hizmet almakta olduğunuz şirketin müşteri hizmetleri hattını aramalısınız. İnternet müşteri hizmetlerini aradığınızda telefonda size gerekli yönlendirmeler yapılır.
İnternetle ilgili sorunlarınızda müşteri hizmetlerini ararken abone numaranızı da hazırda bulundurunuz! Müşteri hizmetleri yetkililerinin size ilk soracağı bilgi abone numaranız olacaktır. Abone numaranız ile size tesis edilen hattı doğrudan görüntüleyebilir ve bağlantı sorunlarınızı size bildirebilirler. Abone numaranızı bilmiyorsanız bir temsilciye bağlanarak abone adınızı beyan ederek öğrenebilir ve sonraki aramalarınızda daha kolay yoldan yetkililere ulaşabilirsiniz.
İnternet müşteri hizmetleri telefon numaraları
Aşağıdaki tabloda internet kesintisi yaşamanız halinde veya aboneliğinizle ilgili başka ihtiyaçlarınız olduğu durumlarda aramanız için internet şirketlerinin müşteri hizmet numaralarını sizler için bir araya getirdik.
Şirket Adı | Müşteri Hizmetleri Telefonu |
---|---|
Millenicom | 0850 333 0 333 / 0 850 333 0 444 (kurumsal) |
Turkcell Superonline | 0532 532 00 00 / 0 850 222 1 222 (kurumsal) |
D-Smart | 0850 266 0 266 |
TurkNet | 0850 288 80 80 / 0212 703 43 71 |
Türksat Kablo / Uydunet | 0850 888 0 126 |
Vodafone Süpernet | 0850 542 0 542 |
Extranet | 0850 470 0 444 |
ORIS Telekom | 0800 211 0 800 |