TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

SSID nedir ve nasıl bulunur?

İnternet kullanıcılarının zaman zaman karşısına çıkan terimlerden biri SSID. Genelde kablosuz ağ bağlantı ayarları veya kurulumlarında SSID'yi görüyoruz. SSID en basit haliyle ağ kimliği olarak da tanımlanıyor. SSID nedir ve ne işe yarar? SSID bulma ve gizli SSID gibi bir çok merak edilen konuya bu yazıda cevap bulabilirsiniz.


SSID nedir?

SSID, kablosuz ağ bağlantılarının kimliği olarak tanımlanan Wifi ağ adına verilen isimdir. SSID açılımı "Service Set Identifier", yani Servis Seti Tanımlayıcısı'dır. Wifi ağlarına bağlanmak için önce ağı seçmemiz gerekir. Birçok Wifi ağı olan bir noktada farklı isimlerde ağlar sıralanacaktır. Hangi ağa bağlanacağımızı da bu isimler, yani SSID'ler ile bilebiliriz. Bu ağların isimlerinin her biri bir SSID'dir ve o ağın kimliğini bize belirtmektedir.

Wifi bağlantımızı açtığımızda ağ ile ilgili görebileceğimiz bilgi o ağın kimliği, yanı SSID'lerdir. Eğer bir ağ Wifi kapsama alanımız dışındaysa SSID olarak listemizde göremeyebiliriz. Daha önce bağlandığımız veya bağlanmayı denediğimiz ağların SSID'leri, yani isimleri Wifi ağ listemizde çıkabilir.

SSID, eğer ağın ismi değiştirilmemiş ise genelde SSID internet servis sağlayıcısı veya modem adı ile birlikte bir kod şeklinde karşımıza  çıkabilir. İnternet kurulumu yapılırken veya sonradan ağ adında değişiklik yapıldıysa SSID, ağa verilen kişisel bir isimle de çıkabilir. Örnek olarak kolay bulunabilmesi için kafe ve restoranlarda mekanın ismi veya evlerde kullanıcıların seçtiği isimlerle SSID tanımlanabilir. 

Modemlerle ilgili ayarları yapmanıza olanak sağlayan modem ara yüzlerinde SSID isimleri de değiştirilebilmektedir. Wifi ağınıza ait SSID'yi değiştirmediyseniz istediğiniz bir ağ adı belirleyerek dilediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

SSID ne işe yarar?

SSID, cihazların ve kullanıcıların bağlanacakları kablosuz internet ağlarını tanıması içindir. Cihazlarınızın Wifi bağlantısını açtığınızda öncelikle etrafta bağlanmaya uygun olan ağlar taranır. Cihazınız en yüksek sinyal kalitesinden başlayarak ağları sıralayacaktır. Her ağın, modem tarafından tanımlanan bir kimliği bulunur, bu da SSID'dir. Cihazın ağa bağlanması için SSID seçimi yapılmalı ve şifre varsa girilmelidir.

SSID, ağı tanımlamaya yarayan en temel bilgidir. Bağlanmak istediğiniz ağı bulmanın yanında ağın sinyal kalitesi ve şifreli olup olmadığı bilgisi SSID ile birlikte görünecektir. Eğer bir SSID yanında kilit sembolü varsa, bu ağa bağlanmak için parola girmeniz gerekir. Özel ağlar güvenlik için her zaman parolalı olarak kullanılır. SSID yanında kilit sembolü yoksa, bu ağın herkese açık olarak kullanılabileceğini anlarsınız. Ortak alanlarda Wifi bağlantısına ihtiyaç duyduğunuzda yanında kilit işareti olmayan bir SSID seçerek bağlanmayı deneyebilirsiniz. Ortak ağlarda parola olmasa da genelde kimlik doğrulama veya giriş ekranı açılır. Örneğin okullarda öğrenci numarası ve şifre ile giriş yaparsınız. Restoran, toplu taşıma gibi yerlerin internet ağları ise e-posta veya telefon numarası ile hesap açmanızı talep edebilir.

SSID aynı zamanda bir ağdaki elemanların ortak haberleşmesi için gereklidir. İki farklı SSID'den elemanlarının haberleşmesi mümkün olmayacaktır. Aynı SSID'yi kullanmak haberleşme için yeterli değildir, fakat gereklidir. Bu haberleşmeyi sağlayacak ve düzenleyecek elemanlar (router) gerekecektir. Yine de SSID'nin ortak olması, bu haberleşmenin sağlanabilmesi için koşul olarak kabul edilir.

Bazı yerlerde kapsama alanını genişletmek için menzil genişletici cihazlar kullanılabir. Bu cihazlar bazen ek olarak yeni bir SSID tanımlarlar. Örneğin geniş alana yayılmış bir okulda "Okul", "Okul2", "Okul3" gibi farklı SSID'ler görebilirsiniz. Bunlar farklı uzaklıklarda değişen sinyal kaliteleri ile kapsama mesafesini arttırmıştır. Bir yerden bir yere hareket ederken bir SSID'den diğerine geçmeniz gerekebilir.

SSID'ler ve bunlara tanımlı parolalar cihazların hafızasında tutulabilir. Bir defa bir SSID seçerek şifresi ile bağlandığınızda, cihazınız bu bilgileri daha sonra hatırlar ve tekrardan şifre girmeden o SSID ile tanımlı ağa bağlanabilmenizi sağlar. Otomatik bağlanma seçeneği ile ağın kapsama alanına girdiğinizde başka bağlanılan bir ağ yoksa cihazınız otomatik olarak o SSID ile tanımlı ağı seçecek ve hafızasındaki parola ile otomatik bağlanacaktır. Bu sayede tekrardan ağ seçimi ve parola girişi yapmanız gerekemez. Aynı bölgede cihazın SSID ve şifre bilgilerine sahip olduğu iki ağ varsa, sinyal kalitesi en iyi olana bağlanılacaktır.

SSID bulma, ayarlama ve değiştirme

SSID'nin ağın kimliği olduğunu söylemiştik. Bir ağa bağlanırken de ilk bakacağımız şey bu ağın kimliği olur. Ağa bağlanmak için öncelikle SSID'yi bulmanız gerekir. SSID, ağı belirleyen isim olduğu için özel ve ağa özgü olmalıdır. Bağlanacağımız ağı bulabilmek için SSID ismini doğru şekilde yazmamız gerekir. SSID yazarken dikkat etmemiz gereken bir durum ağları bulmamızı gerektiren durumlardır. Bazen ağların SSID'leri gizli olabilir. Gizli ağlar diğer kullanıcıların Wifi ağ listesinde görünmez, yalnızca o ağı bilen kişiler SSID ile arama yaparak bulabilirler. SSID'yi doğru yazmadığınız durumda gizli bir ağı bulmanız mümkün olmaz.

SSID aratırken büyük / küçük harf duyarlılığına ve doğru şekilde yazılmış olmasına dikkat edilmelidir.

Kurulum aşamasında veya sonradan ağ sahibi kendine özel bir ağ adı tanımlarsa kullanıcılar açısından ağları tanımak daha kolay olacaktır. SSID içinde kullanılan isim ve karakterler aynen cihaz tarafından okunur. SSID ile ağ araması yapabilir ve bağlanmak istediğiniz ağı bulabilirsiniz.

Modem kurulumu yaparken veya sonradan arayüze girerek "SSID adı" ve "SSID ağı" olarak karşınıza çıkacak alanlara istediğiniz bir isimi istediğiniz bir biçimde yazarak SSID kimliği tanımlamış olursunuz. Kurulumu bu şekilde tamamladığınızda ağınız verdiğiniz isim ve ismi yazış biçiminizle görünecektir veya bulunabilecektir.

Benzer şekilde mobil cihazlarınızı modem gibi tanımlayan ve mobil internetinizi diğer kullanıcılara açmanızı sağlayan Hotspot özelliği için de SSID adı belirlenir. Mobil cihazınızda Hotspot ağına dilediğiniz ismi verdiğinizde cihazınız o isimle, yani SSID ile görünür olur veya bulunabilir. Diğer cihazlar, sizin cihazınıza ait SSID'yi seçerek Hotspot ağınızın parolasını girer ve ağı kullanmaya başlayabilirler. Hotspot ağalarının da SSID'lerini görünür veya görünmez olarak ayarlayabilirsiniz. Görünmez olarak Hotspot açtığınızda bir cihazın sizin ağınıza bağlanabilmesi için tanımladığınız SSID'yi doğru şekilde girmesi ve arama yapması gerekecektir.

Gizli SSID nedir? SSID nasıl gizlenir?

SSID gizle özelliği, bir çok modemde bulunan ve ağ sahiplerinin dilerlerse ağ kimliklerini gizleyerek diğer kullanıcıların listelerinde ağlarını görünmez yapmalarını sağlayan bir özelliktir. SSID'si gizlenmiş olan ağlar Wifi bağlantıları arasında görünmez ve yalnızca ağın SSID adını bilen kullanıcılar tarafından bulunabilir. Yabancıların ağları kullanmasını enegellemek için SSID gizlemeyi seçebiliriz.

SSID gizleme özelliği ile ağ sahibi ağı rastgele kullanıcılardan gizler ve ağ adını bilerek arayan ve bulan kullanıcılar da bağlanabilmek için katılma isteği göndermek durumunda olurlar. Ağ sahibi, ağını bilen kişileri bile onay dahilinde kullanıma sokar. Bu sayede ağın gizliği ve katılma şekli üzerinde maksimum kontrol sahibidir. Güvenlikten şüphe duyulan durumlarda ve ağın görünür olması tercih edilmediğinde SSID gizleme tercih edilebilir. 

SSID gizlenmiş bir ağa girmek isteyen kişiler, varsa şifre ile ile birlikte ağ adını da tam olarak bilmek zorundadırlar. Bir anlamda ağı bulmak ve bağlanmak için iki parola (SSID adı ve ağ şifresi) gerekmektedir. Buna ek olarak ağ sahibinin katılmayı onaylaması da gerekebilir.

SSID gizlemek için modem veya router cihazınızın ara yüzüne giriş yapmanız ve buradan SSID gizleme ile ilgili ayarları yapmanız gerekir. Modem markasına göre ara yüzlerde "SSID Broadcast" yani SSID yayınlama bölümünden açık olan seçenekleri kapalıya getirmek veya "SSID gizleme" şeklinde belirtilen seçenekleri işaretlemeniz gerekecektir. Modem ya da router kullanma kılavuzlarında detaylı yönlendirmeler yer alır. Gizleme işlemini kurulum aşamasında veya sonradan yapabilirsiniz.

 

Güncelleme tarihi