TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

Wi-Fi nedir? Kablosuz internet nasıl çalışır?

Güncelleme tarihi
min reading

İnternet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Dilediğimiz yerde telefon, tablet ya da bilgisayarımızla karışık bir kurulum sürecine ya da kablolara ihtiyaç duymadan saniyeler içerisinde internete bağlanabiliyoruz. Bütün bu kolaylık on yıllardır hayatımızda olan Wi-Fi sayesinde. Pekiyi nedir bu Wifi? Ne zaman icat edildi? Nasıl çalışır? Bu ve benzeri soruların yanıtları içeriğimizde...

Tıpkı ilk telefon görüşmelerinde olduğu gibi internet bağlantıları da uzun yıllar yalnızca kablolar üzerinden yapılabiliyordu. İletişim ve uydu teknolojilerindeki gelişimin bir ürünü olan Wi-Fi ağı, bugün kullandığımız teknolojik cihazların birçoğunun herhangi bir kablo bağlantısı olmadan yüksek hızda veri alışverişinde bulunmasını sağlıyor.

Wi-Fi, bilgisayar, telefon, tablet, yazıcı gibi aklınıza gelen birçok teknolojik cihazın radyo dalgaları yoluyla kablosuz şekilde hem internete hem de birbirlerine bağlanmasını sağlayan sistemdir.

İnternet bağlantı sorunu yaşıyorsanız rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Wifi nasıl çalışır? 

Wi-Fi teknolojisi transistörlü radyoların çalışma prensibiyle aynıdır. Wi-Fi bağlantısının gerçekleşmesi için bir uçta sinyali yayan bir cihaz (örneğin modem) diğer uçtaysa bu sinyalleri alıp veriye çevirebilecek başka bir cihaz (örneğin akıllı telefon) gereklidir. 

Ortalama bir evde kablosuz internet bağlantısının nasıl gerçekleştiğini düşünelim: Router, telefon ya da bilgisayar gibi cihazlarda sinyal iletimini kablosuz şekilde gerçekleştirebilecek donanım bulunur. Router ya da modem, internet servis sağlayıcınızın (ISS) (internal link ekle) size sunduğu bağlantıyı evinizdeki cihazların anlayabileceği bir frekansta yayarak (2.5 ve 5 GHz gibi) bir ağ oluşturur. Bilgisayar ya da akıllı telefon gibi Wi-Fi donanımına sahip ve bu bağlantıya girmeye izinli cihazlar arası iletişim sinyal alışverişi yoluyla olur kablosuz veri alışverişini mümkün kılar.

Wi-Fi şifrenizi nasıl değiştireceğinizi öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Wi-Fi, radyo dalgalarından beslenen bir sistem olduğu için diğer kablosuz ağ bağlantılarından ya da kablosuz telefon, transistörlü radyo, Bluetooth cihazlar ve hatta mikrodalga fırınların yaydığı sinyallerden etkilenebilmektedir.

Wifi açılımı nedir? Wireless fidelity ne demek?

Bugün geniş anlamda kablosuz ağ anlamda kullanılan Wi-Fi aslında tescillenmiş bir marka adıdır. Kablosuz ağ teknolojisine uyumlu araçların pazarlanması konusunda "IEEE 802.11b Direct Sequence" teknik ifadesi yerine akılda kalıcı, anlaşılır ve geniş tüketici pazarına uygun bir terim arayışının ürünüdür.

Kablosuz bağlantı teknolojisi ve bu teknolojiyle çalışan ürünlerin pazarlanmasıyla ilgilenen bir şirketler topluluğu "Wireless Ethernet Compatibility Alliance" - WECA, geniş kesimlere sunulacak bu teknolojiye verilecek ismi Interbrand marka danışmanlığı şirketinin önerileri arasından seçer ve Wi-Fi terimi 2000 yılında kullanılmaya başlanır. WECA da aynı yıl ismini "Wi-Fi Alliance" şeklinde değiştirir. Bugün Wi-Fi Alliance'a dünyanın her yerinden 800'den fazla teknoloji şirketi üyedir.

Terimi hayatımıza getiren Wi-Fi Alliance'ın "Wi-Fi" tanımı "IEEE'nin 802.11 standartlarına uygun kablosuz yerel ağ bağlantısı ürünleri"dir. Tıpkı Wi-Fi terimi gibi, bu teknolojiyi düşündüğümüzde aklımıza gelen yin yang tarzındaki logo da Interbrand'ın önerisidir.

Kablosuz ağın birebir çevirisi "wireless network" şeklindeyken, bugün bu ifadeyi "Wi-Fi" olarak kullanmamızın sebebi, bir kelime oyunundan ibarettir. Elektronik müzik cihazlarında kullanılan bir standart olan "hi-fi" ifadesinin açılımı "high fidelity" iletilen sesin yüksek kalitede olduğunu ifade eder. Buradan hareketle Wi-Fi da bir dönem tüketicinin ilgisini çekmekamacıyla "wireless fidelity" olarak pazarlanmış ancak bu ifadenin anlamlı bir karşılığı bulunmadığı için sonraları bu kullanımdan vazgeçilmiştir.

Wi-Fi Alliance'ın amacı farklı şirketler tarafından üretilen teknolojik araçların birbirleriyle uyumlu ve çalışabilir olmasını sağlamaktır. "Wi-Fi Certified" damgası bu kuruluşun tarafından verilmektedir. Bu damgayı gördüğünüz her ürünün, farklı şirketler tarafından üretilmiş olsa da, birbirleriyle uyumlu şekilde çalışabileceğinden emin olabilirsiniz.

Wifi ne zaman çıktı?

Wi-Fi teknolojisi için anahtar buluş IEEE 802.11 şeklinde ifade edilen bir dizi yerel ağ standardıdır. Merkezi ABD'de bulunmakla birlikte uluslararası bir sivil toplum örgütü olan Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (Institute of Electrical and Electronics Engineers, IECC) tarafından 1997 senesinde ilan edilen bu standartlar takip eden yıllarda daha da geliştirilmiş, bağlantının hız ve kapasitesi arttırılmıştır.

IECC'nin bu konuda yaptığı standartlaştırma oldukça önemlidir. Wi-Fi teknolojisinin pazarlanmaya başlandığı 1999 yılından önce de cihazlar arası kablosuz bağlantıyı sağlayabilen teknolojiler mevcuttu ancak ortada bir standart olmadığından bu teknolojiler arası uyumsuzluk kullanımda çeşitli zorluklar yaratıyordu. Teknik açıdan bir standardın geliştirilmesi (IEEE 802.11x) farklı teknoloji üreticilerinin (Wi-Fi Alliance kuruluşuna üye Apple, Microsoft, Cisco, Nokia, Huawei gibi) bu teknolojiyi etkin ve yaygın olarak kullanabilmesini ve tüketici pazarına Wi-Fi özelliğine sahip pek çok ürün girmesini sağlamıştır.

Wifi bant genişliği nedir?

Wi-Fi teknolojisi radyo sinyallerini vasıtasıyla çalışır. Bant genişliği kablosuz şekilde veri iletimini sağlayan radyo frekansı aralığını ifade eder. Kablosuz ağ bağlantısı için belirlenmiş aralık 2.4 GHz ile 5 GHz arasındadır.

Frekans yükseldikçe veri transferi hızı artar ancak sinyal kapsama alanı daralır. Wi-Fi bağlantılarının temel farkı hız ve frekansla alakalıdır. Hız, ağın ne kadar veri iletebildiğini ifade eder. Mbps (Megabits per second) şeklinde ifade edilen bu değer "saniyede iletilen 1 milyon Bit" anlamına gelir. Frekans ise ağın 5 GHz mi 2.4 GHz üzerinden mi yayın yaptığını belirtir.

Wi-Fi radyo dalgaları genellikle ya 2.4 GHz ya da 5 GHz frekanstadır. İki frekans arasındaki en büyük fark 5 GHz frekansındaki bir cihazın 2.4 GHz'in yarısı kadar bir alana sinyal yayabilmesidir. Ayrıca 5GHz frekanstaki sinyal duvarlar gibi katı cisimleri aşamaz ve bağlantı kesintiye uğrar. Ancak 5 GHz frekansta çok daha hızlı bir şekilde veri transferi yapılır.

Wifi standartları nelerdir?

Wi-Fi teknolojisinin IEEE 802.11 standardı sayesinde yaygınlaştığından bahsetmiştik. 1997'den beri bu standardın farklı versiyonları geliştirilmeye devam ediliyor. Bugün kullanımda olan farklı IEEE 802.11 standartları ve özellikleri için tablomuzu inceleyebilirsiniz. Genel olarak tüm bu standartların sunduğu bağlantılar 30 metrelik bir alanda etki gösterir. Wi-Fi kapsama alanınızı nasıl genişleteceğinizi mi merak ediyorsunuz? Tıklayın!

Bazı IEEE Standartları için Hız ve Frekans değerleri
IEEE standardı Hız Frekans Açıklama
802.11a en çok 54 Mbps ancak genellikle 6 - 24 Mbps 5 GHz En eski standartlardan olmasına karşın bugün çoğu cihazda hâlâ kullanılmaktadır.
802.11b 11 Mbps 2.4 GHz -
802.11g 54 Mbps 2.4 GHz En yoğun kullanılan standart
802.11n 100 Mbps 2.4 GHz ve 2.5 GHz En hızlı bağlantı bu standarttan sunulur. Yüksek hız farklı frekansların bir arada kullanılmasıyla mümkün olur.