TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

WEP, WPA ve WPA2: Hangisi seçilmeli?

Güncelleme tarihi
min reading

Modem arayüzünüz ile WiFi parolanızı değiştirmek ya da oluşturmak için giriş yaptığınızda WPA, WEP ve WPA2 gibi farklı değerleri görmüş olabilirsiniz. Farklı güvenlik seviyelerine sahip olan bu protokollerinden hangisini kullanmanız gerektiğini merak ediyorsanız yazımızı inceleyin. 

Türksat Kablonet Logo

WiFi şifresi nedir?

WiFi şifresi genellikle internet servis sağlayıcınız tarafından ücretsiz olarak ya da aylık belirli bir ücret karşılında kiraladığınız ya da satın aldığınız modeme ile internet bağlantısına erişmek için gereklidir. Modeminizi ve dolayısıyla bağlantınızı  bir şifre aracılığıyla koruyarak hem internetinizdeki kotaların başkaları tarafından aşılmasını engellersiniz hem de internet bağlantınıza yabancı erişimi engellemek için yapılması gerekenlerden birini tamamlamış olursunuz.

WEP nedir?

WEP, "Wired Equivalent Privacy"nin kısaltmasıdır. En çok kullanılan güvenlik protokollerinden olan WEP, ilk kullanıldığı ve birçok güncelleme geldiği halde hala görece çabuk kırılabilen bir güvenlik protokolü olarak sayılabilir. 

WPA nedir?

Wi-Fi Protected Access olarak anılan WPA'nın en çok kullanılan biçimi WPA-PSK'dir. 256-bit'lik anahtarlarla WEP'deki değerlerin üstüne çıkmaktadır ancak güvenlik açıkladı yine de bulunur.

Şifrelemesi WEP'den daha güvenli olduğunu söylediğimiz 2003 yılında çıkan WPA bu yıldan önce çıkan cihazların eski yazılım ve işletim sistemlerini desteklememektedir. 

WPA2 nedir? 

WPA'nın sonraki versiyonu gibi düşünebilir ve en büyük farkı TKIP yerine CCMP kullanılması olabilir ancak hala bazı durumlarda WPA2'de de TKIP kullanılabilmektedir. 

WPS üzerinden saldırılara açık olduğununu belirtseler de erişilmesi yaklaşık 2-14 saat arası sürebilmektedir.

Hangi güvenlik protokolünü kullanmalıyım?

Modemlerde bulunan bu kısaltmaları daha önce görmüş olabilirsiniz ancak hangisinin daha güvenli olduğunu çoğu kullanıcı bilmemektedir. 

2006 yılı sonrası kullanılan modemler için mevcut tüm güvenlik protokollerinden sonra en güvenli olduğu düşünülen protokol ve şifreleme sıralamasını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

  1. WPA2 + AES
  2. WPA + AES
  3. WPA + TKIP/AES (TKIP ikincil olarak kullanılır)
  4. WPA + TKIP
  5. WEP
  6. Açık ağ

Hangi güvenlik protokolünü kullanırsanız kullanın şifrelerinizin paylaşımına dikkat etmeniz en önemli konu olacaktır.