Doğalgaz sayacı bozulursa ne olur?

Güncelleme tarihi
min reading

Doğalgaz sayaçları tüketiminizi ölçmeye yarayan aletlerdir. Faturanızın normalden yüksek veya düşük gelmesi gibi durumlarda sayaç arızaları akla gelen sebepler arasındadır. Peki doğalgaz sayacı neden bozulur? Bozuk sayaç faturayı nasıl etkiler? Sayaç arızasından kaynaklı fazla veya eksik fatura geldiğinde ne yapılır? Bu soruların hepsinin cevabı ve daha fazlasını yazının devamında bulabilirsiniz.

Doğalgaz sayacının bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Doğalgaz sayaçlarının gerektiği gibi çalışmadığını, arızalandığını veya tamamen bozuk olduğunu anlamanızı sağlayacak bazı işaretler vardır. Sayacınızda normal dışı bir durum olduğunu gösteren sayaç arızalarını aşağıda listeledik.

  • Doğalgaz sayacı arızaları:
  • Doğalgaz sayacı yanlış okuma yapıyor.
  • Doğalgaz sayacı herhangi bir okuma yapmıyor.
  • Doğalgaz sayacında gaz kaçağı var.
  • Doğalgaz sayacından ses geliyor.
  • Doğalgaz sayacı çalışmıyor.

Doğalgaz sayacının yanlış okuma yapması

Doğalgaz sayacınız tüketiminizi ölçerken yanlış değerlerle okuma yapıyor olabilir. Bu durumda muhtemelen faturanızda olağanın üzerinde veya çok altında bir tüketim tespit edilir. Örnek olarak çok az kullanım yaptığınız halde yüksek bir tüketim ölçülmüş olabilir. Sayacınızın yanlış okuma yaptığına işaret eden bir durum dikkatinizi çektiyse doğalgaz dağıtım şirketine ulaşarak bildirim yapabilirsiniz. 

Doğalgaz sayacınızın yanlış okuma yapıp yapmadığı kalibrasyon laboratuvarında yapılan inceleme sonucunda öğrenilir. Eğer dağıtım şirketi böyle bir hata tespit ederse faturanıza eksik veya fazla okuma yapıldığını not olarak düşer.

Doğalgaz sayacı okuma yapmıyor

Doğalgaz sayaçlarının iç parçaları eskime veya yıpranmaya bağlı olarak hasar görür. Bu durumda sayacınız okuma yapamaz hale gelebilir. Okuma yapamayan sayaç, doğalgaz dağıtım şirketi yetkililerince yenisi ile değiştirilir.

Doğalgaz sayacınız yanlış okuma yapıyor veya okuma yapamıyor ise faturanızda hatalar oluşacaktır. Tüketim fazla ölçmüş ise doğalgaz faturanız olağanın üzerinde gelebilir. Bu durumda sayacın bozulduğunun tespit edilmesi ile dağıtım şirketinden para iadesi alabilirsiniz. Aynı şekilde eksik tüketim ölçüldüğünde de geçmiş tüketiminizle ilgili borcunuz oluşur. Bu borçların tahsilatı ve para iadesi yönetmelikler ve EPDK kararları doğrultusunda düzenlenmiştir.

Gaz kaçağı: Doğalgaz sayacı gaz sızdırıyor!

Gaz kaçağı, doğalgaz kullanıcılarını en çok endişelendiren konulardan biridir. Bağlantı hatası, sayaçtaki veya bağlantı elemanlarındaki deformasyonlar gaz sızıntılarına sebebiyet verebilmektedir. Doğalgaz sayacının bozulma durumlarından biri de gaz sızdırmasıdır.

Gaz kaçakları halinde acil müdahale ile güvenlik sağlanmalıdır. Sayacın bulunduğu yerde gaz kokusu varsa sayacın bozuk olduğu ve gaz kaçırdığı ihtimali göz önüne alınmalı ve hemen ekiplere haber verilmelidir. Ayrıca gaz kaçağı durumunda uyulması gereken güvenlik önlemleri de uygulanmalıdır.

"Doğalgaz sızıntıları ile karşılaşıldığında ne yapılmalı?" Bu durumda yapılacaklar oldukça basittir ve bilinçli olmak hayati önem taşır. “Gaz kaçağında yapılması gerekenler” yazımızı mutlaka okuyunuz.

Doğalgaz kaçakları tehlikelidir, ancak uygun malzeme kullanımı ve  sadece yetkili uzmanların denetiminde yapılan işlemlerle bu risk son derece düşüktür. Güvenlik için gerekli önlemlere uyulursa ve kurulum, tamirat vb. her türlü müdahale uzmanlar tarafından yapılırsa doğalgaz en güvenli enerji kaynaklarından biri olarak gönül rahatlığıyla kullanılır.

Doğalgaz sayacından gelen ses

Doğalgaz sayacı içinde parçaların daha rahat çalışmasını sağlayan yağ kuruyabilir ve bu durum sayaçtan ses gelmesine neden olur. Eskimeye bağlı olarak ses çıkarmaya başlayan sayaç, doğalgaz dağıtım şirketi tarafından talebiniz üzerine değiştirilebilir. Sayacınız tamamen bozulmadan kontrol edilip yenilenmesinde fayda olacağından, sayacınızdan sizi rahatsız edecek şekilde ses geliyorsa dağıtım şirketinize bildiriniz.

Doğalgaz sayacı tamamen bozuldu, ne yapmalıyım?

Doğalgaz sayacınız eskime ve yıpranma sebebiyle tamamen bozulup çalışmaz hale gelebilir. Genelde iç parçalarda meydana gelen kırılma vb. hasarlar sayaçların tamamen çalışmaz hale gelmesine neden olur. Sayacınız bozulduğunda hemen doğalgaz dağıtım şirketine haber verin. Şirket yetkilileri sayacınız bozulduğunda size yeni bir sayacı ücretsiz olarak tahsis edecektir.

Doğalgaz sayacına kendiniz müdahale etmeyiniz! Doğalgaz sayaçlarında müşteri hatası olmaksızın yaşanan arızalar veya bozulmalarda dağıtım şirketi ücretsiz olarak yeni sayaç ile değişim yapar. Fakat müşteri sayaca herhangi bir şekilde müdahale ederse zarardan sorumlu hale gelir. Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde bu durum açıklıkla belirtilmiştir: “Sayaçların takılması, sökülmesi, değiştirilmesi, kontrolü ve benzeri her türlü işlem, dağıtım şirketi tarafından gerçekleştirilir. Abone sayaçlarında meydana gelen ve gaz arzının sürdürülmesini engelleyen tüm arıza ve sorunlar dağıtım şirketine arıza bildirimi yapıldıktan sonra en geç 24 saat içerisinde giderilir. Müşteri, sayaca hiçbir şekilde müdahale edemez. Sayaçlara dışarıdan yapılan müdahale sonucu oluşacak zarar ve ziyan müşteri tarafından karşılanır.”

Doğalgaz sayaç neden arızalanır?

  • Eskime, yıpranma, paslanma, kırılma gibi fiziksel sebeplerden doğalgaz sayaçları bozulabilir.
  • Yetkisiz kişilerce sayaca müdahale edilmesi
  • Yetkisiz kişilerce yapılan montaj ve uygunsuz malzeme kullanımı
  • Doğalgaz sayaçlarının okumasını yanıltmak amaçlı teşebbüsler

Sayacınız bozulduysa bilginiz olmadan kendi başınıza tamirat yapmaya çalışmayınız ve yetkisiz kişilerin müdahale etmesine izin vermeyiniz. Doğalgaz sayaçları kendiliğinden bozulduğunda tüm bakım onarım hizmetleri ücretsiz olarak doğalgaz dağıtım şirketi tarafından sağlanır. Ancak sayaçta oynamalar, kullanıcı hataları veya yetkisizce yapılan müdahalelerden kaynaklı sayaç arızalarında masraflar müşteriye yansıtılır.

Sayaç bozulduğunda fazla kesilen fatura nasıl iade edilir?

Doğalgaz sayacının bozulması sebebiyle tüketiciye fazla yansıtılan faturanın iadesi yönetmelikler ve EPDK kararlarına uygun olarak yapılıyor. Son gelişmelerle birlikte müşterilerin sayaçları bozulduğunda mağduriyetlerini azaltmak için yeni uygulamalar getirildi.

EPDK, 2019 Ekim ayında aldığı kararlar ile sayaç arızalarından kaynaklı fazla kesilen faturalar ile ilgili önemli bir değişiklik yaptı. Bu karara göre tüketici geriye dönük alacaklarının tümü için iade alabilir. Geçmişe yönelik hesaplamalar ile belirlenen iade tutarında sayacın yanlış okuma yaptığı tüm süre hesaba katılıyor. 

Tüketiciye fazla fatura tutarı yansıtıldığı ve iade yapılması gereken durumda, sayacın arızalı olduğunun tespitinden en geç 5 iş günü içinde gecikme zammı ile birlikte tüketiciye iade edilmelidir. Müşteriye yapılacak ödeme nakit olarak ödenir veya tüketici kabul ederse sonraki faturalarından düşülebilir.

Sayaç arızası nedeniyle müşteriye borç çıkarsa

Doğalgaz sayacının bozulmasından dolayı ölçülemeyen tüketimler tespit edildiğinde müşteriye daha sonradan borç yansıtılabilir. Bu borçla ilgili EPDK'nın 2019 Ekim tarihli kararı önemli bir yasal düzenleme getirmiştir. Buna göre, tüketiciye ölçüm hatasından dolayı borç çıkarılması gereken durumlarda en fazla 1 yıl süre içinde tespit edilen sayaç okuma hataları göz önüne alınacak. Yani 1 yıldan daha eski tarihlerdeki okuma hatalarından müşteri sorumlu olmayacaktır.

Bununla birlikte son düzenlemelerde ek borçların ödenme şekli de tüketicinin yararına olacak şekilde düzenlenmiş. Buna göre, dağıtım şirketi, tüketicinin sayaç arızasına bağlı olarak oluşan ek borcunu, eksik faturalandırmanın yapıldığı ay sayısı kadar eşit takside böler ve gecikme cezası uygulayamaz.

Sayaç arıza tespitinde de yeni düzenlemeler var! Bozulan doğalgaz sayaçları daha önceden dağıtım şirketleri tarafından tespit ediliyordu. Yeni kararlar uyarınca arıza kontrollerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı veya bakanlıkça yetkilendirilmiş istasyonların muayene raporları ile arızaların önceden tespitinin yapılmasına çalışılacak.

Doğalgaz sayacı bozulursa nereyi aramak gerekir?

Doğalgaz sayacınız bozulursa veya arızalardan endişe ediyorsanız kontrol için doğalgaz dağıtım şirketini aramalısınız. Aynı şekilde faturanızda sayaç arızasına işaret eden eksik veya fazla bir tüketim olduğunda da dağıtım şirketi ile iletişime geçilir.

  • Doğalgaz sayacı ve doğalgaz ile ilgili diğer konularda aşağıdaki telefonları arayabilirsiniz:
  • Doğalgaz acil telefonu : 187
  • Bölgenizdeki doğalgaz şirketinin çağrı merkezi telefonu