TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

Ping nedir? Ping düşürme yöntemleri nelerdir?

İnternet hızı ve performansı ile ilgili sıkça duyduğumuz kavramlardan biri de ping veya ping hızı. Özellikle oyun meraklısı internet kullanıcıları için oldukça önemli bir kavram olan ping ile ilgili merak ettiğiniz bir çok nokta, ping hızını ölçme ve düşürme ile ilgili ip uçları bu yazıda!


Ping nedir? Ping hızı denince ne anlıyoruz?

İnternet hızı denince akla ilk gelen download (indirme) ve upload (yükleme) hızları olsa da, ping kavramı da internet hızı için son derece öncelikli konulardan biri. Özellikle internet başında çok vakit harcayan, online oyunlar oynayan kullanıcılar için ping ve ping hızı önemli. Nasıl ki download ve upload sürelerinin düşük olması hızlı bir bir internet kullanımı açısından avantajlı ise ping süresi de düşük olursa internet bağlantı kalitemiz yükseliyor ve daha hızlı internet kullanımı yapabiliyoruz.

Ping, en basit anlatımıyla internette bir verinin bilgisayardan çıkarak sunucuya ulaşma süresini ifade ediyor. Ping denilen kavram ile bağlantıda  bilgisayarınız ile karşıdaki sunucu arasında dolaşan verilerin reaksiyon süresi ölçülüyor. Bu da şu demek; sizin bilgisayarınızdan yola çıkan verinin karşıdaki sunucuya gitme süresi vardır ve bu süre ne kadar kısa olursa o kadar kaliteli ve hızlı bir bağlantıdan bahsedebiliriz.

Ping, aslında 1983 yılında Mike Muuss adlı bir girişimci tarafından yazılmış bir programdır. Ping'de makineye genelde 32 baytlık bir ICMP (Internet Control Message Protocol - Internet Kontrol Mesajı Protokolü) paketi gönderir ve aynı paketin geri gelmesi beklenir. Bu verinin gidip gelme süresi ping hızını gösterir.  Pingin iki amacından biri sunucunun ulaşılır durumda olduğunu anlamak, diğeri ise  cevabın ne kadar sürede geldiğini ölçmektir. 

Ping için verilen en yaygın örneklerden biri online bir oyunda mermi atma örneğidir. Örnek olarak siz bir oyunda bir hedefe ateş ettiniz. Ping değeriniz 35 ms ise ateş etme anınızda bilgisayarınızdan çıkan bir verinin sunucuya ulaşması 35 milisaniye sürer demektir. Bu süre ne kadar yükselirse ve sunucunun cevabı ne kadar gecikirse, oyunda merminin hedefe ulaşması da o kadar gecikecektir.

Ping hızı doğrudan internet hızını ifade etmez. İnternet hızı ve performansı ping hızı ile yakından ilgili olsa da ping daha çok bağlantı türü ile ilgili olarak ele alınır.

Ping ve Latency (gecikme) farkı nedir?

Ping ile beraber karşımıza çıkan latency kavramının Türkçesi "gecikme". Latency veya gecikme süresi, Ping ile bağlantılı bir kavramdır. Ping, bilgisayardan çıkan verinin sunucuya ulaşma süresini ifade ederken, latency (gecikme süresi) verinin sunucuya gitmesi ve geri dönmesini kapsayan bir süredir. Başka bir deyişle latency (gecikme) bu işlemin tamamını kapsayan bir gidiş gelişi belirtirken, Ping tek yönlü bir işlemin süresini ifade eder.

Ping açılımı nedir? Ping ismi nereden geliyor?

İntenet hızı için oldukça önemli bir kavram olan ping ne demek ve ping ismi nereden geliyor diye merak eden internet kullanıcıları için iki teori mevcut. Bunlardan hangisinin ping ile ilgili gerçek kaynak olduğu bilinmiyor ancak iki açıklamanın da ping için geçerli sayılabilmesi mümkün.

  • İlk düşünceye göre ping kavramı bir kısaltma: Buna göre, "Packet Internet or Inter-Network Groper" ifadesinin kısaltması olarak ping terimi kullanılıyor. Bu terim Türkçeye "İnternet Paketi ya da Şebekeler Arası Yoklayıcı" olarak da çevrilebilir.
  • İkinci teoride ise ping kelimesi radar ve deniz altı sonarlarının sinyalleri bir cisimle karşılaştığında çıkan "ping" sesinden türetilmiş olabileceği düşünülüyor.

Ping süresi nedir? Ne kadar olmalı?

Ping süresi, yukarıda belirttiğimiz gibi, bilgisayardan sunucuya gönderilen bir verinin ulaşma süresidir. Bu süre genelde milisaniyelerle  (ms) ölçülür. Ping süresi ne kadar düşükse bağlantının performansı o kadar iyidir. Ping süresi yükselirse kullanıcılar cihazlarında ping süresini düşürmek üzere işlemler yaparak bu süreyi kısaltmaya çalışırlar.

  • Ping süresi ne kadar olmalı?
  • 30 ms veya daha az: Bu seviyelerdeki ping süresi mükemmeldir. Online oyunlarda en iyi performansı bu ping seviyeleriyle sağlayabilirsiniz.
  • 30 - 50 ms: Ortalama ping süreleri bu seviyeler olarak kabul edilebilir. Eğer profesyonel olarak online oyun oynamıyorsanız, bu ping seviyeleri oldukça iyi sayılabilir.
  • 50 - 150 ms: Bu seviyelerde ping süreleri yavaş sayılabilir. Günlük internet kullanımında bu sürelerle pek sorun olmayacaktır, oyunlarda ise performans olarak istediğiniz reaksiyon zamanını yakalamanız zor olabilir.
  • 150 - 500 ms: İyice yavaş olan bu ping hızında, internette sitelere girerken az bir yavaşlama olacağı gibi çok fark edilmez. Online oyun oynarken ise donmalar olacağından sıkıntı yaşayabilirsiniz.
  • 500 ms ve daha çok: İnternetten yaptığınız tüm işlemlerde fark edilir şekilde gecikme yaşarsınız. Özellikle kaynak cihaz ve işlemcinin arasında büyük bir mesafe varsa, örneğin farklı ülkelerde iseler bu süre yarım saniye veya daha üst seviyelere çıkar.

Ping süresini etkileyen faktörler nelerdir?

 Ping süresini etkileyen en önemli faktörlerden biri bağlantıdır. Bağlantınızın ADSL, 3G veya fiber olması ping sürelerini de değiştirebilir. Günümüz teknolojisinde en iyi ve sabit ping hızı sunabilen bağlantı teknolojisi fiberdir. Fiberoptik kablolar aracılığıyla iletilen verilerin cevap sürelerinde daha az sorun yaşanmaktadır. Fiber kabloları veri iletimini neredeyse ışık hızında gerçekleştirebildikleri için ADLS bağlantılara göre kat be kat daha hızlı bir cevap süresi sağlanır.

Ülkemiz bağlantı hızları ve altyapı açısından özellikle Avrupa ülkelerine göre oldukça geride kalmaktadır. Fiber hizmetinin de altyapı yetersizlikleri sebebiyle her yere ulaştırılamadığını da ekleyelim.

 Ping süresindeki bir diğer etkili unsur ise bağlantının farklı cihazlarla paylaşılması veya aynı anda yüksek veri akışını gerçekleştiren eylemlerde bulunmaktır. Örnek olarak bilgisayarda online oyun oynandığı sırada başka cihazlardan film veya dizi izlenmesi halinde ping hızı etkilenecektir.

Bilinenin aksine kullanılan cihazın durumu ping hızına etki etmez. Ping tamamen bağlantı hızı ile ilgili bir kavramdır ve bilgisayarın hızı, cihazı yavaşlatan diğer sebepler mutlaka ping ile ilgilidir diyemeyiz. Örnek olarak bilgisayardaki virüsler ping hızını yavaşlatabilir, bunun sebebi virüslerin kullanılan ağı ortak olarak kullanması ve ağda yük yaratmasıdır. Aynı şekilde internet hızının da ping değeriyle ilgisi yoktur, 8 mbps veya 24 mbps hızlarda internet kullanırken ping değeri aynı olabilir.

 Ping hızını etkileyen en önemli etkenlerden biri de bilgisayar ve sunucu arasındaki mesafedir. Bu sebeple DNS değiştirme ve VPN kullanımı ping hızını oldukça yavaşlatabilir. VPN kullanıldığında bilgisayarınız çok daha uzaktaki başka sunuculara bağlanarak veri alışverişi gerçekleştirdiğinden dolayı bu mesafe uzar ve ping süresi artar. Örneğin Türkiye'de bir sunucuya 30-40 ms gibi sürelerle bağlanırken, Batı Avrupa'da bulunan bir sunucuya bağlanmak ping süresini 100 ms civarına getirebilir.

Ping süresi nasıl ölçülür?

Ping ile ilgili bir sorun olup olmadığını anlamak ve ping düşürmek için uygulanabilecek ilk adım bağlantınızdaki ping süresini ölçmektir. Ping süresini ölçmek oldukça basittir. Bilgisayarınızda aşağıdaki işlemleri takip ederek bağlantınızın ping süresini öğrenebilirsiniz.

Ping süresini ölçmek için:

  1. Bilgirayarınızda arama çubuğuna giderek "cmd" veya "cmd.exe" yazarak aratın.
  2. "Command Prompt" veya "Komut İstemi" olarak karşınıza çıkan uygulamayı seçin.
  3. Siyah üzerinde beyaz yazıların olduğu bir ekran karşınıza çıkacaktır. Burada son satırda "C:\Users\bilgisayar>" şeklinde bir ifade göreceksiniz ve imleç bu ifadenin sonunda olacaktır.
  4. Bu satıra devam olarak "ping" yazıp bir boşluk bırakıp IP numarasını yazın. Örnek: "C:\Users\bilgisayar>ping 000.0.000.000"
  5. Enter tuşuna bastığınızda ping değerleriniz ölçülür ve size raporlanır.

Ping ölçümünü yaptıktan sonra yukarıdaki değerlerle karşılaştırabilir, düşündüğünüz gibi bir yavaşlık varsa ping yükseltme için önereceğimiz çözümleri deneyebilirsiniz.

Ping düşürme: Ping süresini azaltacak çözümler

Ping yeterince düşük değilse ve tepki süresi uzun olduğundan bağlantınızda sorun yaşıyorsanız pingi düşük seviyeler çekmek için bazı çözümleri deneyebilirsiniz.

  • Ping süresini düşürmek için yapabilecekleriniz:
  • Bilgisayarınızda arka planda gerçekleşen ve bağlantıyı paylaşan işlemleri durdurabilirsiniz. Bazı uygulamalar siz bilgisayarınızı kullandığınız esnada güncelleme veya indirme yapıyor olabilir. Bunları tespit ederek kapatabilirsiniz. Özellikle Steam üzerinden çalışan oyunları oynuyorsanız Steam'de "Ayarlar" bölümünden "İndirmeler" başlığına gelerek "oyun esnasında indirmelere izin ver" seçeneğini kapatmanız yardımcı olacaktır.
  • Sisteminizde ağı ortak kullanan virüslerle başa çıkmak ve ping hızını etkilemelerinin önüne geçmek için virüs koruma ve temizleme programlarından yararlanabilirsiniz.
  • Ağı ortak kullanan cihazları kapatarak ve bu cihazlardan yapılan film dizi izleme gibi veri trafiği yaratacak işlemlere ara vererek ping hızını ihtiyacınız olan sürede yükseltebilirsiniz.
  • Kablosuz yerine ethernet bağlantısı ile internet kullandığınızda ağlardaki veri trafiğinden etkilenmeyeceğiniz için oyun sırasında bu şekilde internete bağlanabilirsiniz.
  • DNS sunucusu ve VPN kullanımı da ping'i etkiler. Google DNS veya Open DNS gibi DNS sunucularını kullanmak ping sürenizi artırır ve oyun performansınızı etkiler. Oyun oynayacağınız sırada varsayılan DNS sunucularını kullanmak için DNS sunucularını silebilirsiniz. Bu işlemi yaptığınızda bilgisayarınız otomatik olarak ülkemizde yer alan DNS sunucularını kullanır. Böylece ping sürenizde bir iyileşme gözlemleyebilirsiniz.
  • Kablosuz bağlantılarda modeme olan uzaklık da ping hızını ve bağlantı kalitesini etkileyebilir. Modeme yaklaşmayı veya router kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Bağlantınızda bir aksaklık olduğunu düşünüyorsanız modemi kapatıp 10 saniye bekleyerek tekrar açmayı denemek de fayda sağlayabilmektedir.
  • Bağlantı kalitenizle ilgili konularda internet sağlayıcınızla da iletişime geçebilirsiniz.

İnternet bağlantı hızı internette yaptığımız tüm işlemleri etkiliyor. Bağlantı performansınızda ping dışında bir hız sorunu yaşıyorsanız hızınız düşmüş olabilir. Maksimum hızda internet kullanabilmek için internete bağlanma süresini etkileyen faktörlere göz atın: "İnternet sitesine girme hızını etkileyen faktörler nelerdir?"

Güncelleme tarihi