Alarm sistemi nedir ve nasıl çalışır ?
Evler ve işyerlerinden çok daha geniş ölçekli işletmelere kadar alarm sistemleri, hırsızlık, yangın, soygun, gasp, tehdit, haneye tecavüz ve sağlık sorunları gibi tüm durumlarda kullanıcılarına güvenlik sağlamak için geliştirilen alarm sistemleri hakkında tüm bilgiler bu yazıda.
Alarm sistemleri birçok teknoloji gibi, yıllar geçtikçe teknolojilerin özellikle fiyat ve dağıtım olarak daha ulaşabilir olmasıyla hayatlarımıza hızlı bir giriş yaptı. Alarm sistemleri, çoğumuzun öngörebildiği ama beklemediği durumlarda hayatımızı kolaylaştırmak ve bizi güvene almak için tasarlandı.
Alarm sistemi nedir?
Alarm sistemi farklı güvenlik firmalarının kullanıcılarının ihtiyaçlarını ücretsiz keşif gibi hizmetleri sayesinde tespit ederek sunduğu ve birçok farklı durumda güvenlik sağlamayı amaçlayan, caydırıcı ve koruyucu özellikleri bir arada bulunduran cihazlara verilen isimdir.
Farklı eklentilerle alarm sistemleri daha kapsamlı olabilir, ya da ihtiyacınıza uygun olarak daha kapsamlı kalabilir.
Alarm sistemleri genellikle;
- Hırsızlık
- Yangın
- Acil Sağlık
- Gaz Kaçağı
gibi temel tehdit ve kazalardan sizi korumak için tasarlanmıştır. Bunların her biri için ayrı ayrı alarmlar alabilir ya da güvenlik şirketlerinin birlikte sunduğu çözümler ile evinizi ya da işyerinizin geniş bir çerçevede güvenliğini sağlayabilirsiniz. Güvenlik şirketleri bu alarm sistemleriyle birlikte, alarm izleme merkezleri ve panik butonu ya da kamera kaydı vb. ek hizmetler de sunmaktadır. O nedenle alarm sistemlerini alıp taktırmanın sağlayacağı güvenliğin bir sonraki aşamasına bu güvenlik şirketlerinden biriyle anlaşarak ulaşabilir ve kendinizi tam anlamıyla güvende hissedebilirsiniz
Alarm sistemi nasıl çalışır?
Alarm sistemi mahiyetine göre farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Her farklı durum için özelleştirilmiş alarm sistemleri, bu farklı durumları algılamaya yönelik farklı sensörlerle çalışır. Ancak temelde prensibi aynıdır. Buna göre, öncelikle sensörlerle yangın, hırsızlık, gaz kaçağı vb. durum algılanır, sensörlerin gönderdiği sinyallerin alarm sinyaline dönüşmesi sağlanır ve ardından duruma göre alarm izleme merkezine sinyal göndermek, siren çalmak ve sorunun giderilmesine yardımcı olmak gibi işlemler vasıtasıyla alarm harekete geçer.
Hırsızlık alarm sistemleri
Hareket sensörü, para tuzağı, manyetik kontak ve cam kırılma dedektörü gibi sensörler yardımıyla hırsızlık olduğu farkedilir, alarm sinyali gönderlir ve sirenler çalmaya başlar. Bu sirenler caydırıcı özelliktedir. Buna ek olarak, aboneliğiniz varsa alarm izleme merkezine sinyal gönderilerek ilgili birimler evinize gönderilir.
Yangın alarm sistemi
Yangın için de ısı ve duman dedektörlerine sahip alarm sistemleri tercih edilebilir ya da şifreleme paneli üzerinde yer alan yangın butonu kullanılabilir. Dedektörler ısı veya dumanı algılayarak hem alarm izleme merkezini harekete geçirir ve adresinize itfaiye yollanır ve alarm sesi çıkararak durumdan sizi haberdar eder.
Gaz kaçağı alarm sistemi
Gaz kaçağı durumunda, yangın veya hırsızlıktaki gibi gözle görülen bir şey yoktur. Hatta çoğu gaz aynı zamanda kokusuzdur. Bu gibi durumlarda gaz kaçağını gaz dedektörleri hemen farkeder ve alarm sinyali vasıtasıyla evinize ilgili birimleri yönlendirir ya da size gaz kaçağı olduğunu bildirir.
Acil Sağlık
Şifreleme paneli üzerinde bulunan buton ya da ayrı bir uzaktan kumando, panik butonu yardımıyla acil bir sağlık sorunu halinde alarm izleme merkezine ya da yakınlarınıza ulaşıp, ambulans yönlendirmesi yapılıp, hayatınızın kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Panik Butonu
Panik butonları birçok durum için kullanılır. Şifreleme paneli üzerinde ya da yanınızda taşıyabileceğiniz bir buton yardımıyla harekete geçirilebilir. Panik butonu tehdit, yangın, hırsızlık, sağlık vb. durumlarda kullanılabilir.