Elektrik Fiyatları: Fatura Kalemleri, Aktif Enerji Bedeli 2020

Güncelleme tarihi
min reading

Kullandığınız elektriğin ölçüm birimi saat başı harcanan kilowatt’dır (kWh).  Elektriğiniz bu birim üzerinden ölçülüp fiyatlandırılır.  Birim fiyat ise, 1 kWh elektriğe toplam ödediğiniz ücrettir.  Sade olarak kullandığınız elektriğin üzerine konulan vergiler, tüketim harici bedeller ve fonlar toplanarak 1 birim elektriğe ödediğiniz fiyatı oluştururlar.  Elektrik fiyatları, EPDK’nın 3 ayda bir belirlediği seviyelerdedir.

Elektrik Faturası Kalemleri

Elektrik faturanızda bulunan ve ödemekte olduğunuz kalemleri şu şekilde gruplayabiliriz.  Faturanızı oluşturan kalemlerin daha detaylı bir incelemesi için "Elektrik Faturası İçindeki Bedeller Nasıl Hesaplanır?" adlı yazımızı inceleyin.

Aktif Enerji Bedeli

Hiçbir ek ücret olmadan kullandığınız elektriğe, eğer serbest tüketici indirimi almıyorsanız, EPDK ulusal tarife fiyatları üzerinden ödediğiniz fiyattır.  Bu bedel üç ayda bir EPDK tarafından belirlenir ve tek zamanlı, üç zamanlı, ticarethane, mesken, sanayi gibi abonelik tipleri ve tarifelerine göre değişiklik gösterir.  Aktif enerji bedeli tüketiminize göre değişkenlik gösterir. 

  Gündüz Puant Gece Tek zamanlı
Mesken 0,5801 TL 0,8599 TL 0,3564 TL 0,5725 TL
Ticarethane 0,7643 TL 1,0081 TL 0,4699 TL 0,7578 TL

2021 Ocak EPDK Tarife Tabloları esas alınarak oluşturulmuştur.

Enerji Harici Bedeller

Enerji harici bedeller, tüketiminiz üzerinden ödediğiniz, yine tarifenize ve abonelik türünüze göre değişkenlik gösteren ve yine EPDK tarifeleri üzerinden açıklanan bedellerdir.  2016 yılından önce dağıtım bedeli, iletim bedeli, kayıp kaçak bedeli,  sayaç okuma bedeli ve perakende satış hizmet bedeli gibi bedeller ayrı olarak belirleniyor ve tüketicilerin faturalarına ekleniyordu. 2016 itibariyle elektrik enerjisinin tüketiciye ulaştırılmasındaki tüm masraflar "Dağıtım Bedeli" kalemine dahil edilmiştir ve ayrı olarak iletim ve kayıp kaçak bedeli gibi bedeller alınmamaktadır. Sayaç okuma bedeli ve perakende satış hizmet bedeli ise tamamen kaldırılmıştır. 

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Fonlar ve Vergiler

Bu kalemdeki bedeller, yine devlet tarafından belirlenmiştir ve vergi mantığıyla tahsil edilir.  Faturanın bu parçasında,TRT payı (%2), ETV (Elektrik Tüketim Vergisi, %5),Enerji fonu (%1) ve KDV’den (%18) yer alır. KDV ve ETV standart vergiler, TRT Payı elektrik faturaları üzerinden TRT’ye ödenen pay, Enerji Fonu ise 4.1.1984 tarihli ve 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu dışındaki kuruluşların elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve ticareti ile görevlendirilmesi hakkında hanunun geçici 4'üncü maddesinde düzenlenen, sektörün altyapı yatırımlarına katkı oluşturmak için açılmış bir kalemdir.  Dolayısıyla aktif enerji bedeli, harici bedeller, fonlar ve vergileri topladığımızda, bir birim elektriğe reel olarak ödediğimiz ücreti buluruz. Aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.

Ticarethane elektrik kWh fiyatı (tüm vergiler dahil)

Ticarethane Tarife Sınıfı Gündüz (06:00 - 17:00) Puant (17:00 - 22:00) Gece (22:00 - 06:00)
Tek Zamanlı 0,9445 TL
Üç Zamanlı 0,9523 TL 1,3982 TL 0,5975 TL

2021 Ocak EPDK Tarife Tabloları esas alınarak oluşturulmuştur.

Üç zamanlı mesken tarife için kWh fiyatları:

Mesken Tarife Sınıfı Gündüz (06:00 - 17:00) Puant (17:00 - 22:00) Gece (22:00 - 06:00)
Tek zamanlı 0,7102 TL
Üç Zamanlı 0,7195 TL 1,0567 TL 0,4498 TL

2021 Ocak EPDK Tarife Tabloları esas alınarak oluşturulmuştur.

Serbest Tüketici nedir?

Elektrik faturalarınızı düşürmenin, tüketiminizi kısmak gibi bir çok yolu olsa da kesin çözüm, elektrik birim fiyatınızı düşürmekten geçer.  Bunun için EPDK'nın tanımladığı serbest tüketici statüsünde olmanız, yani belirli bir tüketim limitini aşmış olmanız gerekmektedir.

Yıllık tüketiminiz 1400 kWh olarak belirlenen sınırı geçtiğinde Serbest Tüketici olmaya hak kazanarak dilediğiniz elektrik şirketi ile anlaşarak elektrik satın almanız mümkün olur. Faturanız ortalama ayda 82 TL ve üzerinde geliyorsa büyük ihtimalle bu limiti geçiyor olabilirsiniz, bu sebeple faturanızdaki yıllık tüketim hanesini kontrol etmenizi öneririz.

Piyasada faaliyet gösteren görevli ve alternetif elektrik satış şirketleri, serbest tüketicilere indirimli elektrik satışı yapabilir. Serbest Tüketiciler elektrik tedarikçilerini değişitirme hakkına sahip olduklarından şirketler de müşterileri çekmek adına kampanya ve indirimler sunarlar. Böylece bu indirim ve kampanyalardan faydalanarak tasarruf etmeniz mümkün olur.