Enerji sektöründe yatırımlar sürecek

Güncelleme tarihi
min reading

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Konya'da yaptığı açıklamada 2023 hedeflerine paralel olarak büyük yatırımların devam edeceğini söyledi.

Türkiye'de enerji çeşitliliği problemi olduğununu geçtiğimiz hafta 8. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın (EIF) açılış oturumunda belirten Bakan Alaboyun, enerji anlamında farklı alanlara yönelinmesi gerektiğini açıkladı. 

Doğalgaz, kömür, nükleer, hidroelektrik ve yenilenebilir enerji, bunlar olmalı ama bizde daha nükleer yok. Akkuyu Nükleer'le bu işe başladık. Mersin Akkuyu'da liman yapılıyor. Üretim ve inşaat izniyle ilgili çalışmalar devam ediyor.

Bakan Alaboyun konuşmasına, Akkuyu'dan sonra Sinop'ta ikinci bir nükleer santralin kurulacağını belirterek devam etti ve nükleerde farklı teknolojiler yerine aynı üretim teknolojisini tercih edeceklerinini çünkü farklı üretim teknolojisinde teknik birikim, kapasite ve mühendis birikimi farklı sektörlere kayacağını belirtti. 

Mega projelerimiz; Akkuyu Nükleer Santrali 20 milyar dolar. Sinop 22 milyar dolar. Üçüncü bir santral neredeyse 25 milyar dolara mal olacak. Afşin-Elbistan termik santrallerimiz var. Her biri 8'er milyar dolarlık farklı farklı projeler. Karapınar'da kömüre 10-15 milyar dolar yatırımımız olacak. Yine burada zaman içerisinde 4 milyar dolar civarında güneş santrali yatırımı olacak. Mega projeleri 2023'e kadar planlamaya çalışıyoruz.

 

Kaynak: AA