Elektrik ve Doğalgaz Faturaları Erteleniyor mu?

Güncelleme tarihi
min reading

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında elektrik ve doğal gaz fatura okumalarında kıyasen düzenleme sistemine geçildiği duyuruldu. Sistem nasıl işleyecek, faturalar ertelendi mi?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 26 Mart 2020 tarihinde "Nisan-Mayıs-Haziran" aylarında elektrik fiyatlarına zam yapılmayacağını duyurmuştu. Bugün yapılan yeni bir açıklamayla Kovid-19 salgını kapsamında alınan önlemlere ek olarak elektrik ve doğal gaz faturalarında "kıyasen fatura düzenlemesi" yapılacağı duyuruldu. Kararın alınması salgının yayılmasını engellemede elimizdeki en etkili araç olan sosyal izolasyonun bir gerekliliği olarak belirtildi. 

Elektrik ve Doğalgaz faturaları ertelendi mi?

03.04.2020 tarihli EPDK duyurusunda bireysel tüketicilerin faturalarının ertelenmesiyle ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Yapılan duyuruda yalnızca şu anda faaliyeti durdurulmuş işletmelerin sayaç okumalarının ertelendiği bilgilendirmesi yapılmıştır. 

Elektrik ve doğalgaz faturalarında yeni düzenleme nerelerde geçerli?

Henüz hangi il ve ilçelerde kıyasen fatura düzenlemesinin geçerli olacağı belirtilmemiştir. Yapılan duyuruda sayaç okuma çalışanlarının sosyal mesafelerini koruyamayacakları bölgelerin uygulama kapsamına alınacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla yeni düzenlemenin, salgının yaygın olduğu bölgelerde geçerli olacağı beklenebilir. 

Kıyasen fatura uygulamasının şimdilik 3 ay süreyle sınırlandırıldığı belirtilmiştir.

Sayaç okumalarında yeni düzenleme nasıl işleyecek? Kıyasen fatura düzenlemesi ne demek? 

Sayaç okuma işlemlerinin geçici bir süreyle durdurulması hem sayaç okuma çalışanlarının hem de genel halk sağlığının koronavirüs salgınının yayılmasından korumak amacıyla alındığı belirtilmiştir.

Sayaç okumasının yapılmayacağı yerlerde Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki fatura düzenlemelerinin önceki iki yılın aynı ay için geçerli tüketim miktarına göre yapılacağı duyurulmuştur. Bu kapsamda, örnek olarak, Nisan 2020 faturaları, Nisan 2019 ve Nisan 2018 döneminde yapılan tüketime göre belirlenecektir.

Tüketiciler açısından herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için EPDK çeşitli önlemler aldığını belirtmiştir. Geçmiş tüketiminiz ile önümüzdeki dönemde yapacağınız tüketiminiz arasındaki olası farklar, sayaç okumaları tekrar yapılacağı zaman düzeltilecektir.

Sayaç okuması yapılamayan tüketicilerin faturaları ise kısa mesaj (SMS), elektronik posta (e-mail), kargo ya da posta gibi yöntemlerle iletilecek. Sistemin düzgün işleyebilmesi için dağıtım ve tedarik şirketlerindeki bilgilerinizin güncelliğini kontrol etmeniz önerilmektedir. Rehberimizi kullanarak iletişime geçmeniz gereken firmaya ulaşabilirsiniz.